Opgeladen: 25-7-2020
Opgeborgen in: Selenium
Translation: Selenium helps maintain the muscle strength of the over-eighties (26-7-2020)

Selenium houdt spierkracht tachtigers op peil

Selenium houdt spierkracht tachtigers op peil
Een dieet met voldoende selenium kan je helpen om je spierkracht op niveau te houden als de jaren klimmen. Die suggestie wekt een epidemiologische studie die Engelse onderzoekers van Newcastle University hebben gepubliceerd in Nutrients.

Studie
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 791 deelnemers aan de Newcastle 85+ Study. De onderzoekers volgden de studiedeelnemers, die allemaal minstens 85 jaar oud waren, gedurende 5 jaar.

Gedurende de studie bepaalden de onderzoekers meerdere keren de spierkracht van de deelnemers. De deelnemers moesten onder meer zo hard mogelijk in een veer knijpen, zodat de onderzoekers de hand grip strength van de studiedeelnemers konden bepalen. Daarnaast moesten de deelnemers in een zo kort mogelijke tijd opstaan uit een stoel, drie meter vooruit lopen, omdraaien, en vervolgens weer in de stoel gaan zitten. Dit is de timed up & go-test.

Toen de studie begon, bepaalden de onderzoekers hoeveel selenium de studiedeelnemers dagelijks binnenkregen. In de figuur hieronder zie je dat die inname door de bank genomen bedroevend laag was. Iets meer dan de helft van deelnemers had een inname die de onderzoekers als low betitelden.

Klik op de figuur voor een grotere versie.


Selenium houdt spierkracht tachtigers op peil


Resultaten
De studiedeelnemers verloren gedurende de studie kracht in hun handen, maar gedurende de periode hadden de proefpersonen met een afdoende inname van selenium meer hand grip strength dan de studiedeelnemers in de andere groepen.


Selenium houdt spierkracht tachtigers op peil
Selenium houdt spierkracht tachtigers op peil

Selenium houdt spierkracht tachtigers op peil


In mindere mate vonden de onderzoekers een soortgelijk verband tussen de inname van selenium en de timed up & go.

Toen de onderzoekers met multivariate statistiek bepaalden of hun verbanden significant waren, ontdekten ze dat dit niet het geval was. Dat komt, zo vermoeden ze, omdat ze alleen gegevens hadden van de inname van selenium aan het begin van hun studie.

Conclusie
"Inadequate dietary selenium intakes were common in very old adults", vatten de onderzoekers hun bevindingen samen.

"Low selenium intakes were associated with poorer hand grip strength and timed up & go performance in thecross-sectional analyses and in the unadjusted prospective analyses in all individuals, but not after accounting for other covariates. This is likely due to the limited dietary assessments only available at baseline or the proxy measure of selenium status using intakes rather than serum or plasma selenium."

"Future studies could measure selenium status as well as intake and continue these throughout the study duration."

Bron:
Nutrients. 2020 Jul 12;12(7):E2068.

Meer:
Dieet met voldoende selenium geeft prostaatkanker minder kans (11-8-2017)
Supplementen met Q10 en selenium halveren kans dodelijke hart- en vaatziekte (4-7-2017)
Suppletie met Q10 en selenium verhoogt IGF-1-spiegel met 20 procent (3-7-2017)


Door visolie reageren spieren van 65-plussers beter op krachttraining Weinig eiwitten bij ontbijt en lunch remt spiergroei ouderen Veel folaten, sterke spieren

Door visolie reageren spieren van 65-plussers beter op krachttraining
Na je veertigste krijgt je lichaam elk jaar een beetje meer moeite met het opbouwen en vasthouden van spiermassa.

Weinig eiwitten bij ontbijt en lunch remt spiergroei ouderen
Ouderen die meer spieren willen opbouwen hebben niet zoveel aan het advies om meer eiwitten te eten. Dat advies is weliswaar correct, maar ook nodeloos vaag.

Veel folaten, sterke spieren
Hoe meer folaat - vitamine B11 in het ene land, vitamine B9 in het andere - 65-plussers in hun bloed hebben, hoe sterker zijn hun spieren.