Opgeladen: 3-7-2020
Opgeborgen in: Eiwitten
Translation: Too little protein at breakfast and lunch inhibits muscle growth in the elderly (4-7-2020)

Weinig eiwitten bij ontbijt en lunch remt spiergroei ouderen

Te weinig eiwitten bij de ontbijt en de lunch remt spiergroei ouderen
Ouderen die meer spieren willen opbouwen hebben niet zoveel aan het advies om meer eiwitten te eten. Dat advies is volgens onderzoekers van de universiteit van Birmingham in de UK weliswaar correct - maar ook te vaag. Een beter advies is om tijdens de inname van eiwitten bij het ontbijt en de lunch fiks te verhogen tot een niveau van minstens 40 gram eiwit per maaltijd.


Te weinig eiwitten bij de ontbijt en de lunch remt spiergroei ouderen


Studie
De onderzoekers analyseerden gedurende 3 dagen het voedingspatroon van 40 jonge twintigers, 40 veertigers en jonge vijftigers en 40 zeventigers.

In hun onderzoek, dat is verschenen in Frontiers in Nutrition, concentreerden de Britten zich vooral op de eiwitten die de studiedeelnemers consumeerden. Ze keken naar de totale inname, maar ook naar de inname per maaltijd.

Resultaten
Hoe ouder de studiedeelnemers waren, hoe geringer was hun inname van eiwitten. Maar ook de meeste oudere studiedeelnemers hadden een eiwitinname die volgens reguliere voedingswetenschappers [die de literatuur niet hebben bijgehouden] voldoende was.


Te weinig eiwitten bij de ontbijt en de lunch remt spiergroei ouderen


Te weinig eiwitten bij de ontbijt en de lunch remt spiergroei ouderen


Te weinig eiwitten bij de ontbijt en de lunch remt spiergroei ouderen


Het beeld werd minder positief toen de onderzoekers keken naar de inname van eiwitten per maaltijd. De zeventigers kregen alleen bij het avondeten voldoende eiwitten binnen om de aanmaak van hun spieren te vergroten.

Jongeren hebben per inname 20-25 gram eiwitten nodig om de aanmaak van spierweefsel te stimuleren. Bij die hoeveelheid komen er genoeg aminozuren in het bloed om de anabole machinerie van de spiercellen te activeren.

Bij ouderen werkt die machinerie minder soepel en zetten spiercellen de anabole machinerie pas een tandje hoger bij een inname van 40 gram eiwit.

Conclusie
"Most people are reaching the recommended daily allowance of protein, but our results show that a one-size-fits-all guideline for protein intake isn't appropriate across all age groups", zegt eerste auteur Benoit Smeuninx in een persbericht. [sciencedaily.com March 16, 2020]

"Simply saying older people should eat more protein isn't really enough either. We need a more sophisticated and individualised approach that can help people understand when and how much protein to consume to support muscle mass."

Bron:
Front Nutr. 2020 Mar 16;7:25.

Meer:
Krachtsporters die hun eiwitten beter verspreiden over de dag bouwen meer spiermassa op (29-5-2020)
Ook topsporter van zeventig presteert beter met eiwitrijke voeding (4-12-2017)
Shake met 20 gram whey en 20 microgram vitamine D vergroot spiermassa 65-plussers (13-2-2017)


Meer dan 45 gram eiwit per maaltijd levert niet meer spieren op - meer eiwitrijke maaltijden per dag wel Evenredige verdeling van eiwitten over de maaltijden vergroot hun spieropbouwende werking Spieren ouderen hebben meer eiwitten nodig

Meer dan 45 gram eiwit per maaltijd levert niet meer spieren op - meer eiwitrijke maaltijden per dag wel
De uitkomsten van het onderzoek dat bewegingswetenschappers van de University of Mississippi hebben gepubliceerd zijn voor de lezers van dit webmagazijn een open deur...

Evenredige verdeling van eiwitten over de maaltijden vergroot hun spieropbouwende werking
Dat rapporteren Duitse onderzoekers, die het effect van voedingspatronen op spierverlies bij 75-plussers bestudeerden, in Nutrition Journal.

Spieren ouderen hebben meer eiwitten nodig
De optimale hoeveelheid eiwitten is afhankelijk van je leeftijd, ontdekten bewegingswetenschappers van de University of Toronto.