Opgeladen: 13-7-2017
Opgeborgen in: Eiwitten
Translation: Protein requirement of over 65s is higher than you think (19-8-2017)

Studies: eiwitbehoefte 65-plussers is een stuk hoger dan je denkt

Mannen en vrouwen die de 65 zijn gepasseerd hebben meer eiwitten nodig dan voorlichters vertellen. Dat is de strekking van twee studies die Canadese voedingswetenschappers hebben gepubliceerd in de Journal of Nutrition. Niet al hun collega's zijn het met ze eens, maar dat weerhoudt dit gratis webmagazijn er niet van om één & ander alvast met jelui te delen.

Studie
De onderzoekers publiceerden in 2015 en 2016 studies naar de eiwitbehoeften van respectievelijk vrouwelijke en mannelijke 65-plussers. [J Nutr. 2015 Jan;145(1):18-24.] [J Nutr. 2016 Mar 9. pii: jn225631. [Epub ahead of print].] De Canadezen gebruikten daarvoor de indicator amino acid oxidation technique. Meer over die methode lees je hier.

Op dit moment bepalen voedingswetenschappers de eiwitbehoefte aan de hand van stikstofbalans. Daarbij meet je bij verschillende eiwitinnames de ratio tussen de hoeveelheid stikstof die een persoon consumeert, en de hoeveelheid stikstof die het lichaam verlaat. De behoefte bepaal je aan de hand van de eiwitinname waarbij die twee waarden aan elkaar gelijk zijn.

Mannelijke en vrouwelijke 65-plussers moeten volgens die methode per kilogram lichaamsgewicht 0.8 gram eiwit per dag binnenkrijgen.

Resultaten
De Canadezen ontdekten dat bij vrouwen de gemiddelde behoefte - de estimated average requirement [EAR] - op 0.96 gram eiwit per kilo per dag lag. Het advies dat je op basis daarvan moet geven - de recommended daily amount [RDA] - zou neerkomen op 1.29 gram per kilo per dag.


Studie: eiwitbehoefte 65-plussers is een stuk hoger dan je denkt


Studie: eiwitbehoefte 65-plussers is een stuk hoger dan je denktBij de mannen waren de uitkomsten vrijwel identiek.

Conclusie
"Results generated using this approach provide validation to the increasing school of thought that the current protein recommendation for older adults is too low", concluderen de onderzoekers. Dat zijn niet alle voedingswetenschappers met ze eens. Die vinden dat de gebruikte methode geschikt is om de beste eiwitinname voor een korte periode in kaart te brengen, maar niet nuttig is voor de bepaling van de eiwitbehoefte over een langere periode. [J Nutr. 2015 Jan;145(1):5-6.]

Bron:
J Nutr. 2016 Mar 9. pii: jn225631. [Epub ahead of print].

Meer:
Het beste dieet tegen spierverlies bevat veel eiwitten, maar ook veel antioxidanten (29-5-2017)
Gehaktbal en tartaar stimuleren spiergroei bij ouderen meer dan steak (21-9-2015)
Spieren ouderen hebben meer eiwitten nodig (30-7-2014)


Dagje ouder? Extra leucine versterkt anabole prikkel eiwitten

Anabolenkuurtje en extra eiwitten houden ouderen uit ziekenhuis

Ouderen die meer eiwit eten hebben meer spieren

Dagje ouder? Extra leucine versterkt anabole prikkel eiwitten
Een paar gram leucine versterkt bij ouderen de groeiprikkel die eiwitrijke maaltijden afgeven aan het spierweefsel.

Anabolenkuurtje en extra eiwitten houden ouderen uit ziekenhuis
Geef ondervoede senioren een eiwitrijke maaltijdvervanger en Andriolcapsules van Organon, en de kans dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis schrompelt ineen tot nul.

Ouderen die meer eiwit eten hebben meer spieren
Ook als oudere vrouwen lichamelijk niet actief zijn, beschermt een hogere inname van eiwitten hun lichaam tegen spierafbraak.