Opgeladen: 4-12-2017
Opgeborgen in: Eiwitten
Translation: Not yet

Ook topsporter van zeventig presteert beter met eiwitrijke voeding

De echte bikkels in de topsport blijven gewoon trainen tot ze erbij neervallen, en doen vrolijk nog mee aan wedstrijden als ze zestig of zeventig jaar oud zijn. Ook in die groep atleten heeft een eiwitrijk dieet een positief effect, ontdekten Italiaanse onderzoekers van de universiteit van Trieste. Eiwitrijke voeding maakt de spieren van senior-atleten sterker - en heeft geen negatief effect op de gezondheid.

Studie
De onderzoekers bestudeerden 50 atleten van 68-74 jaar die meededen aan de European Master Games. De 38 mannen en 12 vrouwen waren hardlopers, wielrenners, pentatleten, schermers en gewichtheffers.

De onderzoekers bepaalden hoeveel eiwitten de atleten consumeerden, en verdeelden de sporters aan de hand daarvan over twee groepen - een groep met een relatief hoge en een groep met een relatief lage eiwitinname. Daarnaast bepaalden de onderzoekers hoeveel kracht de sporters konden genereren bij een leg-extension, een trunk-flexion, een trunk-extension en bij het dichtknijpen van een veer met hun handen.

Resultaten
De sporters met de Higher protein intake waren sterker dan de sporters in de andere groep.


Ook topsporter van zeventig presteert beter met eiwitrijke voedingDe onderzoekers vonden geen significante van de eiwitinname op de lichaamssamenstelling, en dus ook niet op de spiermassa. De sporters met de relatief hoge eiwitinname [HPI] hadden dus een hogere spierkwaliteit dan de sporters in de andere groep [LPI].


Ook topsporter van zeventig presteert beter met eiwitrijke voeding


Ook topsporter van zeventig presteert beter met eiwitrijke voedingDe onderzoekers vonden geen effect van de eiwitinname op de insuline- en cholesterolhuishouding of het functioneren van hun nieren.

Conclusie
"Higher protein intake in elite senior athletes is associated with enhanced strength and muscle quality, without changes in muscle mass or renal function", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Nutrition. 2017 Oct;42:82-6.

Meer:
Studies: eiwitbehoefte 65-plussers is een stuk hoger dan je denkt (13-7-2017)
Het beste dieet tegen spierverlies bevat veel eiwitten, maar ook veel antioxidanten (29-5-2017)
Spieren ouderen hebben meer eiwitten nodig (30-7-2014)


Dagje ouder? Extra leucine versterkt anabole prikkel eiwitten

Ouderen die meer eiwit eten hebben meer spieren

Opname aminozuren uit vlees neemt toe als je beter kauwt

Dagje ouder? Extra leucine versterkt anabole prikkel eiwitten
Een paar gram leucine versterkt de groeiprikkel die eiwitrijke maaltijden afgeven aan het spierweefsel.

Ouderen die meer eiwit eten hebben meer spieren
Epidemiologie.

Opname aminozuren uit vlees neemt toe als je beter kauwt
Hoeveel eiwitten je uit vlees haalt hangt af van je kauwgedrag, ontdekten onderzoekers van het Franse landbouwministerie.