Opgeladen: 13-3-2021
Opgeborgen in: Anabolica & studies, Anabolica & bijwerkingen
Translation: Serum insulin-like factor-3 reveals the long term testicular damage of steroids use (14-3-2021)

Testiculair hormoon serum insulin-like factor-3 verklapt de hormonale schade van anabolengebruik

Jaren nadat mannelijke anabolengebruikers hun farmacologische spierversterkers hebben afgezworen functioneren hun testes nog steeds niet naar behoren. De concentratie van serum insulin-like factor-3, een anabool hormoon waarover we nog maar weinig weten, maakt duidelijk hoe groot de endocrinologische impact van een anabolenkuur is. Dat blijkt uit een Deens onderzoek, waaraan 132 bodybuilders meewerkten.


Testiculair hormoon serum insulin-like factor-3 verklapt de hormonale schade van anabolengebruik


Studie
De onderzoekers, een groep endocrinologen van de University of Copenhagen, bestudeerden een groep van 132 mannen van 18-50 jaar die trainden met gewichten.

Deze mannen vielen weer uiteen in 3 andere, ongeveer even grote groepen. De ene groep had nooit anabolen gebruikt, een tweede groep zat tijdens het onderzoek in een anabolenkuur en de derde groep had in het verleden anabolen gebruikt maar was tijdens het onderzoek clean. De gemiddelde studiedeelnemer in deze groep had 32 maanden geleden voor de laatste keer anabolica gebruikt.

De Denen bepaalden de concentratie serum insulin-like factor-3 in het bloed van de mannen. Dat hormoon, dat op zichzelf ook anabole eigenschappen heeft, wordt aangemaakt door de testes. Endocrinologen vermoeden dat testes gezonder zijn naarmate ze meer serum insulin-like factor-3 aanmaken, en denken zelfs dat serum insulin-like factor-3 meer zegt over de vitaliteit van de testes dan testosteron.

Resultaten
Van alle groepen, hadden de mannen die tijdens de studie anabolica gebruikten de laagste concentratie serum insulin-like factor-3 in hun bloed.

De mannen die in het verleden anabolen hadden gebruikt, hadden echter ook minder serum insulin-like factor-3 in hun bloed dan de nooit-gebruikers. De nooit-gebruikers hadden gemiddeld 0.59 microgram serum insulin-like factor-3 per liter, de ex-gebruikers 0.39 microgram per liter.

Hoe langer de ex-gebruikers in het verleden op sap hadden gestaan, hoe minder serum insulin-like factor-3 zat er in hun bloed.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


Testiculair hormoon serum insulin-like factor-3 verklapt de hormonale schade van anabolengebruik


Testiculair hormoon serum insulin-like factor-3 verklapt de hormonale schade van anabolengebruik


Opmerkelijk is ook de figuur hierboven. Je kijkt naar het verband tussen het verstrijken van de tijd na de laatste toediening van anabolen enerzijds en de concentratie serum insulin-like factor-3 anderzijds. Nou ja, verband... Er was geen verband. Dat suggereert dat er ook geen sprake was van herstel.

Conclusie
"It is still debated whether illicit use of anabolic steroids causes long-lasting testosterone deficiency", zegt eerste auteur Jon Jarlov Rasmussen in een persbericht. [sciencedaily.com, March 9, 2021.] "Our results suggest a long-lasting impaired gonadal capacity in previous anabolic steroid users."

"The results raise the question whether some previous anabolic steroid users should receive medical stimulation therapy to increase Leydig cell capacity in the testicles."

Rasmussen denkt dan aan aromataseremmers en SERMs. Klinkt bekend.

Bron:
J Clin Endocrinol Metab. 2021 Mar 9;dgab129. doi: 10.1210/clinem/dgab129. Online ahead of print.

Meer:
Insulin-like peptide-3, een onbekend testiculair anabool hormoon (10-11-2018)


Hormonaal herstel na anabolenkuur duurt langer dan 4 maanden, zegt metastudie Meer anabolen, meer kans op seksuele problemen Hormoonhuishouding anabolengebruikers na een paar jaar onherstelbaar beschadigd - ondanks post-cycling therapy

Hormonaal herstel na anabolenkuur duurt langer dan 4 maanden, zegt metastudie
Zo'n vier maanden na een anabolenkuur is de aanmaak van hormonen als LH en FSH, die de testes aansporen om testosteron te produceren, weer op niveau. Maar dat geldt niet voor de aanmaak van testosteron.

Meer anabolen, meer kans op seksuele problemen
Hoe meer testosteron anabolengebruikers er doorheen jagen, hoe groter hun kans op seksuele problemen in perioden waarin ze geen anabolica gebruiken. PCT? Helpt niet!

Hormoonhuishouding anabolengebruikers na een paar jaar onherstelbaar beschadigd - ondanks post cycling therapy
Een doorsnee-anabolengebruiker heeft na een paar jaar zijn hormoonhuishouding onherstelbaar beschadigd, ontdekten endocrinologen van Copenhagen University Hospital.