Opgeladen: 23-8-2016
Opgeborgen in: Anabolen & risico's, Anabolen & studies
Translation: Steroids' users hormone balance irreparably damaged after a couple of years - despite post cycling therapy (12-12-2016)

Hormoonhuishouding anabolengebruikers na een paar jaar onherstelbaar beschadigd - ondanks post cycling therapy

Een doorsnee-anabolengebruiker heeft na een paar jaar zijn hormoonhuishouding onherstelbaar beschadigd, ontdekten endocrinologen van Copenhagen University Hospital. Hun studie werpt de vraag op of het gebruik van post cycling therapy [PCT] na een anabolenkuur wel zin heeft.

Studie
De Denen bestudeerden 37 bodybuilders die in een kuur zaten, 33 bodybuilders die al 2-3 jaar clean waren en nog eens 30 bodybuilders die nooit aan de anabolen waren begonnen.

De studiedeelnemers waren 18-50 jaar en trainden wekelijks 6-9 uur met gewichten.

De anabolengebruikers hadden in totaal 142 weken gebruikt, de ex-gebruikers 112 weken. De helft van de gebruikers en ex-gebruikers had hCG gebruikt, een hormoon dat na een anabolenkuur volgens handleidingen voor anabolengebruikers de hormoonhuishouding helpt herstellen. Ongeveer een derde van de gebruikers en ex-gebruikers had bij de post cycling therapy antioestrogenen ingezet.


Een doorsnee-anabolengebruiker heeft na een paar jaar zijn hormoonhuishouding onherstelbaar beschadigd, ontdekten endocrinologen van Copenhagen University Hospital. Hun studie werpt de vraag op of het gebruik van post cycling therapy [PCT] na een anabolenkuur wel zin heeft.Resultaten
De concentratie van het totale testosteron was bij de ex-gebruikers significant lager dan in de controlegroep die nooit anabolen had gebruikt. De ex-gebruikers hadden bovendien significant kleinere testes dan de studiedeelnemers die nooit anabolen hadden gebruikt.


Een doorsnee-anabolengebruiker heeft na een paar jaar zijn hormoonhuishouding onherstelbaar beschadigd, ontdekten endocrinologen van Copenhagen University Hospital. Hun studie werpt de vraag op of het gebruik van post cycling therapy [PCT] na een anabolenkuur wel zin heeft.De concentratie vrij testosteron was bij de ex-gebruikers significant lager dan in de controlegroep.


Een doorsnee-anabolengebruiker heeft na een paar jaar zijn hormoonhuishouding onherstelbaar beschadigd, ontdekten endocrinologen van Copenhagen University Hospital. Hun studie werpt de vraag op of het gebruik van post cycling therapy [PCT] na een anabolenkuur wel zin heeft.De concentratie LH en FSH, de hormonen die de testes aanzetten om testosteron te produceren, was bij de ex-gebruikers op eenzelfde niveau als bij de nooit-gebruikers. Het is dus niet waarschijnlijk dat de permanente schade van het anabolengebruik optreedt in de klieren in de hersenen die, via FSH en LH, de testes controleren.


Een doorsnee-anabolengebruiker heeft na een paar jaar zijn hormoonhuishouding onherstelbaar beschadigd, ontdekten endocrinologen van Copenhagen University Hospital. Hun studie werpt de vraag op of het gebruik van post cycling therapy [PCT] na een anabolenkuur wel zin heeft.Hoe langer de anabolengebruikers en de ex-gebruikers hadden gekuurd, hoe kleiner waren hun testes. Dat suggereert dat anabolengebruik de testes blijvend beschadigt.


Een doorsnee-anabolengebruiker heeft na een paar jaar zijn hormoonhuishouding onherstelbaar beschadigd, ontdekten endocrinologen van Copenhagen University Hospital. Hun studie werpt de vraag op of het gebruik van post cycling therapy [PCT] na een anabolenkuur wel zin heeft.Depressies, erectiestoornissen en een afname van de seksuele belangstelling kwamen bij de ex-gebruikers vaker voor dan bij studiedeelnemers die nooit anabolen hadden gebruikt.


Een doorsnee-anabolengebruiker heeft na een paar jaar zijn hormoonhuishouding onherstelbaar beschadigd, ontdekten endocrinologen van Copenhagen University Hospital. Hun studie werpt de vraag op of het gebruik van post cycling therapy [PCT] na een anabolenkuur wel zin heeft.Conclusie
"The present study showed that a high proportion of former anabolic steroids abusers exhibited biochemical and functional anabolic androgenic steroid-induced hypogonadism several years after anabolic steroids cessation", resumeren de Denen. "Current anabolic steroids abusers exhibited biochemical abnormalities suggestive of impaired spermatogenesis, which were associated with increasing accumulated duration of anabolic steroids abuse."

"Anabolic androgenic steroid-induced hypogonadismmay become a public health concern with respect to male infertility and hypogonadism."

Ongerust?
Als je anabolen gebruikt, en niet helemaal gerust bent op de endocrinologische gevolgen daarvan, zoek dan contact met de endocrinoloog Pim de Ronde. Hij heeft nog steeds de mogelijkheid om je kostenloos te onderzoeken. Meer daarover lees je hier.

Bron:
PLoS One. 2016 Aug 17;11(8):e0161208.

Meer:
Hoe al na één injectie testosteron je lichaamseigen productie van testosteron onderuit gaat (9-8-2016)
Dit hebben ze de anabolengebruiker met spijt nooit verteld (20-9-2014)
Medisch gebruik testosteron maakt mannen onvruchtbaar (23-5-2013)


Hormoonhuishouding chemische bodybuilder na drie jaar nog niet hersteld
De hoofdpersoon in deze gevalsstudie, die in 2011 verscheen in Fertility & Sterility, is een bodybuilder van 40 jaar.

Herstel mild nandrolonkuurtje duurt een half jaar
Kleine humane studie uit de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Lichaam herstelt compleet van kuur (behalve dan je hormoonhuishouding)
Dat zeggen Duitse sportwetenschappers, die dertig stevige anabolengebruikers en ex-gebruikers aan een grondig medisch onderzoek onderwierpen.