Opgeladen: 30-7-2022
Opgeborgen in: Voetbal, Duursport & voeding
Translation: Two tablespoons of sesame seeds make soccer players fitter and faster (31-7-2022)

Voetballers worden sneller en fitter door twee eetlepels sesamzaad per dag

Als voetballers elke dag 40 gram sesamzaad binnenkrijgen, breken hun spieren minder snel af, neemt hun zuurstofopname toe en worden ze sneller. Dat ontdekten Braziliaanse onderzoekers die voetballers elke dag twee eetlepels sesampasta gaven.


Voetballers worden sneller en fitter door twee eetlepels sesamzaad per dagStudie
Braziliaanse onderzoekers van de Federal University of Paraiba gaven 10 voetballers gedurende 4 weken elke dag 40 gram witte sesamzaad, en 10 andere voetballers een placebo. De Brazilianen hadden de zaden vermalen en vermengd met honing. Zo maakten ze een sesampasta, waarvan de voetballers in de experimentele groep elke dag 2 eetlepels consumeerden.

De voetballers in de placebogroep kregen een pasta met een vergelijkbare calorische samenstelling.

Resultaten
Suppletie met sesampasta verlaagde de concentratie LDH en CK in het bloed van de voetballers. Die verlaging suggereert dat de sesampasta de spierschade vermindert.


Voetballers worden sneller en fitter door twee eetlepels sesamzaad per dag


Voetballers worden sneller en fitter door twee eetlepels sesamzaad per dagSesampasta verlaagde de concentratie MDA. Dat zie je linksboven. MDA is een merker voor de activiteit van vrije radicalen. Dat suggereert dat sesampasta dus antioxidante effecten heeft.

De maximale snelheid waarmee de voetballers konden rennen nam door suppletie toe. Dat gold ook voor de maximale hoeveelheid zuurstof die de voetballers konden opnemen.


Voetballers worden sneller en fitter door twee eetlepels sesamzaad per dag


Voetballers worden sneller en fitter door twee eetlepels sesamzaad per dagMechanisme
De onderzoekers vermoeden dat de belangrijkste actieve stoffen in sesam lignanen als sesamine en sesaminol zijn. Ze verwijzen daarbij naar oudere studies waarin sesamlignanen de antioxidante werking van vitamine E versterken.

Conclusie
"Sesame consumption could be a nutritional strategy to improve the aerobic capacity of soccer players and to reduce important markers of oxidative stress and muscle damage", vatten de onderzoekers samen.

Bron:
Front Physiol. 2017 Mar 31;8:196.

Meer:
Sesamol, een razendslim afslankmiddel uit sesam (1-11-2019)


Zware training + betaine = meer testosteron Supplement met vitamine D maakt voetbaltraining een tikkie effectiever Met drie gram L-carnitine hebben voetbalspelers een streepje voor

Zware training + betaïne = meer testosteron
In deze kleine humane studie fungeerden voetballers als proefpersoon.

Supplement met vitamine D maakt voetbaltraining een tikkie effectiever
Als je voetballers die hard trainen in de wintermaanden extra vitamine D geeft, worden ze net een beetje fitter dan als ze het moeten doen met een placebo.

Met drie gram L-carnitine hebben voetbalspelers een streepje voor
Professionele voetballers hebben meer energie als ze een uur voor hun wedstrijd of training een paar gram carnitine innemen.