Opgeladen: 13-4-2018
Opgeborgen in: Voetbal, Suppletie voor duursporters, Vitamines, Vitamine D
Translation: Vitamin D3 supplementation makes soccer training more effective (14-4-2018)

Supplement met vitamine D maakt voetbaltraining een tikkie effectiever

Supplement met vitamine D maakt voetbaltraining een tikkie effectiever
Je moet het effect niet overdrijven, maar het is er volgens Poolse onderzoekers wel: als je voetballers die hard trainen in de wintermaanden extra vitamine D geeft, worden ze net een beetje fitter dan als ze het moeten doen met een placebo.

Studie
Zelfs in het zonnige Spanje zakt bij voetbalspelers tijdens de winter de concentratie vitamine D in het bloed tot een niveau dat artsen doorgaans noopt om vitamine D-supplementen voor te schrijven. [Clin Nutr. 2012 Feb;31(1):132-6.] Dat komt niet alleen door de geringe hoeveelheid zon, maar waarschijnlijk ook doordat frequente en zware fysieke inspanning de behoefte aan vitamine D verhoogt.

Om die reden vroegen Poolse sportwetenschappers, verbonden aan de University Clinical Centre of Gdansk, zich af wat er gebeurt als je voetbalspelers tijdens een intensieve trainingsperiode in de wintermaanden extra vitamine D geeft. De spelers hadden een betrekkelijk lage vitamine D-spiegel.

De onderzoekers lieten 36 jonge voetballers tussen januari en maart 8 weken intensief trainen. 20 van hen slikten dagelijks elke morgen 5000 IE vitamine D3 [125 microgram], 16 spelers slikten een placebo.

Resultaten
Suppletie met vitamine D [SG] verhoogde de vitamine D-spiegel met 119 procent. In de placebogroep [PB] zakte de vitamine D-spiegel daarentegen nog iets verder weg.


Supplement met vitamine D maakt voetbaltraining een tikkie effectiever


Beide groepen reageerden positief op de training, vertelt de figuur hieronder. Hij heeft betrekking op alle spelers, of ze nu vitamine D slikten of niet.


Supplement met vitamine D maakt voetbaltraining een tikkie effectiever


Toen de onderzoekers apart keken naar de vitamine D-gebruikers en de voetballers in de placebogroep, zagen ze op 1 variabele een duidelijk verschil. Dat was dan wel meteen de belangrijkste: de VO2max. Die nam bij de vitamine D-gebruikers toe met 20 procent. In de andere groep was dat 13 procent.


Supplement met vitamine D maakt voetbaltraining een tikkie effectiever


Conclusie
"According to our study, it may be assumed that vitamin D can have a positive, though moderate, effect on aerobic performance in players who apply high-intensity training in the form of small-sided games during limited exposure to sunlight", schrijven de onderzoekers.

"The study can be highly applicable for coaches who plan training loads for youth and adult soccer players. Apart from considering high intensity training in the form of small-sided games, they should also control vitamin D concentration in players."

"Subjects with low vitamin D levels should be supplemented with 4000-5000 IU/day during at least 4 weeks."

"These recommendations especially concern players who practice in winter in countries with low solar radiation."

"The limited amount of literature on the subject should induce both scientists and coaches to further research the effect of vitamin D deficiency and supplementation among athletes and their aerobic performance."

Bron:
J Hum Kinet. 2018 Mar 23;61:63-72.

Meer:
EPA-rijke visolie geeft voetballer meer uithoudingsvermogen (27-4-2017)
Met drie gram L-carnitine hebben voetbalspelers een streepje voor (14-10-2013)
Combinatie creatine-cafeine werkt in alle explosieve sporten (en dus ook in voetbal) (13-1-2011)


Verhelpen van het epidemische tekort aan vitamine D bij topsporters is een makki

Twee weken extra vitamine D: fitter, minder snel vermoeid, een lagere bloeddruk en minder cortisol

Meer vitamine D, meer spiermassa

Verhelpen van het epidemische tekort aan vitamine D bij topsporters is een makkie
Zeventig procent van de Nederlandse topsporters heeft te weinig vitamine D in het bloed, maar na drie maanden suppletie met 55 microgram vitamine D3 is dat probleem verholpen.

Twee weken extra vitamine D: fitter, minder snel vermoeid, een lagere bloeddruk en minder cortisol
Geef een groep gezonde mensen twee weken lang elke dag 50 microgram vitamine D3, en hun uithoudingsvermogen neemt significant toe.

Meer vitamine D, meer spiermassa
Als de hoeveelheid vitamine D in je bloed optimaal is - en dat is bij verrassend weinig mensen het geval - dan heb je meer spiermassa dan als je vitamine D-status niet okidoki is. Epidemiologie.