Opgeladen: 12-9-2016
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine D
Translation: Epidemic levels of vitamin D deficiency in elite athletes are easily remedied (8-1-2017)

Verhelpen van het epidemische tekort aan vitamine D bij topsporters is een makkie

Zeventig procent van de Nederlandse topsporters heeft te weinig vitamine D in het bloed. Dat schrijven voedingsonderzoekers van de universiteit van Wageningen binnenkort in de European Journal of Clinical Nutrition. Het tekort is eenvoudig op te vijzelen door suppletie met 2200 eenheden vitamine D3. Dat is hetzelfde als 55 microgram vitamine D3. Al na drie maanden is de vitamine D-status op een voldoende hoog niveau.

Studie
De onderzoekers bepaalden bij 128 Nederlandse topsporters van 18-32 jaar de concentratie vitamine D in hun bloed. Bij zeventig procent van hen was die concentratie deficient of insufficient.

Die zeventig procent van de sporters kreeg gedurende een jaar elke dag een supplement van 400, 1100 of 2200 eenheden vitamine D3. De supplementen waren geproduceerd door DSM, dat samen met NOC-sterretje-en-beslist-geen-streepje-NSF de studie betaalde. Tijdens het jaar bepaalden de onderzoekers elke drie maanden de hoeveelheid vitamine D in het bloed van de sporters.

Resultaten
Er was geen verband tussen de hoeveelheid vitamine D in de voeding van de sporters en de concentratie vitamine D in hun bloed.

Tijdens de zomermaanden steeg bij alle sporters de vitamine D-spiegel. De stijging was echter het sterkste bij de gebruikers van het supplement met 2200 eenheden vitamine D3.


Verhelpen van het epidemische tekort aan vitamine D bij topsporters is een makkie


Verhelpen van het epidemische tekort aan vitamine D bij topsporters is een makkieBij de sporters die dagelijks 1100 of 2200 eenheden vitamine D3 per dag slikten grepen de onderzoekers in zodra bij hen de concentratie vitamine D boven de 125 nanomol kwam, en verlaagden de dosering tot 400 eenheden vitamine D3 per dag. Zo wilden de onderzoekers de kans op bijwerkingen minimaliseren.

De norm van 125 nanomol is voorzichtig. Sommige voedingsonderzoekers vinden dat pas bij een concentratie van meer dan 250 nanomol vitamine D gevaarlijk kan worden.

Verhelpen van het epidemische tekort aan vitamine D bij topsporters is een makkie
De sporters die 2200 eenheden vitamine D3 per dag slikten bereikten binnen drie maanden een vitamine D-spiegel die de onderzoekers als sufficient bestempelden. Bij de sporters in de 2200 eenheden-groep die overstapten naar een supplement met 400 eenheden vitamine D3 bleek die dosis in de meeste gevallen toereikend om de vitamine D-spiegel in het bloed voldoende hoog te houden.

Conclusie
"Vitamin D deficiency is highly prevalent among Dutch elite athletes", resumeren de onderzoekers. "Athletes with a dficient or an insufficient total 25(OH)D concentration can achieve a sufficient total 25(OH)D concentration within 3 months by taking 2200 IU/day."

"After reaching a high total 25(OH)D concentration (125nmol/l), vitamin D supplementation of 400 IU/day is adequate to maintain a sufficient total 25(OH)D concentration."

Bron:
Eur J Clin Nutr. 2016 Sep;70(9):1009-14.

Meer:
Supplement met vitamine D werkt beter bij grote maaltijd (30-9-2013)


Bodybuilder vergiftigt zichzelf met vitamine D
Nee, niet met supplementen. Met injecties.

Te hoge vitamine D-spiegel verhoogt sterfte door hart- en vaatziekten

Epidemiologie. Deense studie.

Sterfte door teveel vitamine D
Meer epidemiologie. Ook uit Denemarken.