17.04.2012

Siberische ginsengkuur: uithoudingsvermogen +23 procent

Onderzoekers van Fu Jen Catholic University in de Taiwanese hoofdstad Taipei hebben een primeur. Ze waren de eerste wetenschappers die de positieve effecten van Eleutherococcus senticosus of Siberische ginseng aantoonden op duursporters in een studie die helemaal in orde is. Hun onderzoek verscheen in de Chinese Journal of Physiology.

De eerste aanwijzingen dat extracten van Eleutherococcus senticosus een positief effect op duursporters kunnen hebben komen uit oudere en ontoegankelijke Russische studies. [Altern Med Rev. 2006 Jun;11(2):151-5.] In die studies krijgen duursporters een half uur voor behoorlijk zware prestaties enkele milliliters van een geconcentreerde alcoholoplossing met stoffen uit Eleutherococcus senticosus, met aantoonbaar betere prestaties als gevolg.

Op die eerste positieve studies is van alles aan te merken. Recentere studies, die wel zijn verricht volgens de regelen der kunst, meldden geen positieve resultaten. Die studies rapporteerden bijvoorbeeld dat Eleutherococcus senticosus in sporters de gevolgen van stress op immuuncellen en de cortisolspiegel juist versterkt. [Life Sci 2001 Dec 14;70(4):431-42.]

Een overzichtsstudie uit 2005 hield het er dan ook op dat Eleutherococcus senticosus in een dosis van 1000-1200 mg per dag niet interessant is voor duursporters. [Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2005 Feb;15(1):75-83.]

De Taiwanezen besloten Eleutherococcus senticosus nog een kans te geven. Het geld voor hun onderzoek kwam van de Taiwanese landbouwministerie, niet van de supplementenindustrie.

De onderzoekers gaven 9 mannelijke studenten die dagelijks 2 uur trainden op de tennisbaan, 8 weken lang dagelijks 800 mg Eleutherococcus senticosus. De extracten waren gemaakt van de wortels en de wortelstokken van de Siberische ginseng, en kwamen uit de fabrieken van Chung Mei Pharmaceutical. [chungmei.com.tw]

De studenten moesten 2 keer fietsen op 75 procent van hun maximale zuurstofopname totdat ze niet meer konden. De ene keer hadden ze eerst twee maanden lang een placebo geslikt [P], de andere keer een supplement met actieve stoffen [ES].

Nadat de studenten Eleutherococcus senticosus hadden gebruikt konden ze tijdens de inspanningsproef 23 procent langer fietsen dan na de placeboperiode. Dat kwam waarschijnlijk omdat de studenten gedurende het eerste deel van de proef meer vet en minder glucose verbrandden. In het gearceerde deel in de tabel hieronder zie je dat hun RER na een half uur fietsen lager was.


Siberische ginsengkuur: uithoudingsvermogen +23 procent


Siberische ginsengkuur: uithoudingsvermogen +23 procent


De suppletie verhoogde de maximale zuurstofopname met 9 procent. Ernstige bijwerkingen deden zich niet voor, al klaagde een student tijdens de suppletieperiode over slapeloosheid.

"Eleutherococcus senticosus supplementation did appear to enhance endurance time during intense submaximal exercises with concomitant increases in free fatty acid availability and utilization in preference over glucose for cellular energy demands", vatten de onderzoekers samen. "It is concluded that Eleutherococcus senticosus is an effective nutritional ergogenic aids for people who perform endurance exercises, but the exact mechanisms involved need further investigation."

Bron:
Chin J Physiol. 2010 Apr 30;53(2):105-11.

Meer:
Nog een dierstudie: goji verbetert uithoudingsvermogen (19-1-2012)
Goji-polysaccharides verbeteren duurvermogen (10-1-2012)
Verdubbel je uithoudingsvermogen met de cafeïne-carnitine-mix (28-11-2011)