Opgepoetst: 2-5-2019
Opgeladen: 23-10-2011
Opgeborgen in: Slaap, Levensverlenging door modificatie van leefstijl
Translation: Sleep better, live longer (25-11-2011)

Slaap beter, leef langer

Slaap beter, leef langer
Hoe beter de kwaliteit van je slaap, hoe langer leef je. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of Pittsburgh in een studie waarvoor ze 184 gezonde mannen en vrouwen van 58-91 jaar gemiddeld 13 jaar volgden.

Steeds minder slaap
Door uitvindingen als het kunstlicht, de TV en het web slapen we steeds minder en waarschijnlijk ook steeds slechter. Daardoor worden we ongezonder, vermoeden slaaponderzoekers. Ze baseren zich op studies waarin een slaaptekort de maximale zuurstofopname door het lichaam vermindert, overgewicht stimuleert en de testosteronspiegel verlaagt.

We noemen maar wat.

Studie
Toen de onderzoekers in hun studie de zestigplussers die overleden vergeleken met zestigplussers die overleefden, vonden ze drie slaapeigenschappen die de sterftekans verminderen.

Bij de overlevers zaten in de eerste plaats significant meer zestigplussers die, nadat ze in bed waren gekropen, in minder dan half uur tijd in slaap vielen. In de tweede plaats lagen de overlevers minder vaak wakker, en sliepen ze meer dan 80 procent van de tijd dat ze in bed lagen. En in de derde plaats brachten de overlevers meer tijd door in deep sleep.


Slaap beter, leef langer


Als je opstaat kun je merken of je diep geslapen hebt. Je bent pas na een half uur goed wakker, maar je voelt je daarna goed uitgerust.

Toen de onderzoekers hun gegevens corrigeerden voor de gezondheid van de proefpersonen verdween deep sleep als factor. Ongezonde mensen slapen kennelijk minder diep. Er kwam wel een nieuwe factor bij: REM-slaap.

De REM-slaap is de slaapfase waarin je hersenen actief oude verbindingen tussen hersencellen opruimen, en nieuwe verbindingen leggen. Dromen zijn waarschijnlijk vertalingen van die neurologische grote schoonmaak.


Slaap beter, leef langer


Slaap beter, leef langer


Slaap beter, leef langer


De belangrijkste voorspeller van sterfte die de onderzoekers vonden was de tijd die zestigplussers nodig hebben om in slaap te vallen. Was dat meer dan 30 min, dan was hun sterftekans een factor 2.14 hoger.

Lagen de zestigplussers meer dan 80 procent van hun tijd in bed wakker, dan was hun sterftekans een factor 1.93 hoger. Waren ze opmerkelijk vaak of weinig in REM-slaap, dan was kans op overlijden een factor 1.71 hoger.

Conclusie
"The fact that certain sleep parameters independently predicted cumulative probability of death may have practical implications for sleep-related interventions in older adults", schrijven de onderzoekers.

"In particular, one could hypothesize that interventions that optimize and/or protect sleep initiation and sleep quality in old age might not only add quality to life but prolong life as well."

Bron:
Psychosom Med. 2003 Jan-Feb;65(1):63-73.

Meer:
Slaaptekort maakt conflictueuze relatie nog dodelijker (27-6-2017)
Slaap, lichaamsbeweging en langer leven (24-1-2015)
Slaaptekort verkort levensduur van mannen (27-6-2013)


Vecht je tegen kanker? Ga op tijd naar bed!

Goede slaap helpt kankerpatient overleven

Goede slaap reduceert kans op prostaatkanker

Vecht je tegen kanker? Ga op tijd naar bed!
Een slaappatroon waarbij mensen wakker blijven als hun lichaam toe is aan slaap, maakt dat het lichaam minder goed in staat is om kankercellen te bevechten.

Goede slaap helpt kankerpatiënt overleven
Voldoende en goed slapen zorgt er niet alleen voor dat gezonde mensen niet ziek worden en langer kunnen leven. Een gezond slaappatroon vergroot ook...

Goede slaap reduceert kans op prostaatkanker
Mannen kunnen hun kans op prostaatkanker misschien drastisch verminderen als ze ervoor zorgen dat ze beter gaan slapen.