|
Slaap, lichaamsbeweging en langer leven Als je stokoud wilt worden, en daarbij ook nog eens tot op hoge leeftijd vitaal wilt blijven, dan moet je ervoor zorgen dat je voldoende slaapt en vooral diep genoeg slaapt. Dat ontdekten psychologen van de Universidade Federal de Sao Paulo. En hoe je dat voor elkaar krijgt? Dat vertellen Canadese onderzoekers in Physiology & Behavior. Slaapstructuur en longevity De onderzoekers ontdekten dat de mannen van 60-70 jaar, nadat ze in bed waren gaan liggen, meer tijd nodig hadden om in te slapen dan de jonge mannen [Sleep latency]. Dat wijst op een afgenomen slaapkwaliteit. Bovendien was hun hoeveelheid slaap minder [Sleep duration].
De Brazilianen ontdekten ook dat de mannen van 85-105 jaar weliswaar nog meer inslaaptijd nodig hadden dan de jongere mannen, maar ook meer waren gaan slapen. De onderzoekers vermoeden dat hier geen sprake is van een effect van veroudering, maar van een eigenschap die de mannen in staat stelde om hun hoge leeftijd te bereiken. De onderzoekers vonden nog zo'n eigenschap toen ze in een laboratorium de structuur van de slaap van de mannen bestudeerden. Slaap bestaat uit cycli, en elke cyclus bestaat weer uit fases die je achter elkaar doorloopt. Je slaapt in [Stage 1; N1], gaat daarna een tikkie dieper slapen [Stage 2; N2] en bereikt vervolgens het diepste deel van je slaap [Stage 3/4; N3.]
Pal na de diepe slaap komt de REM-slaap. Tijdens de REM-slaap staan de hersenen bol van de electrische activiteit en droom je intensief. Soms word je eventjes wakker, en slaap je daarna weer in, waarna de slaapcyclus weer van voren af aan begint. De Brazilianen ontdekten in hun laboratorium dat die slaapcyclus minder soepel verliep naarmate de mannen ouder waren. Maar ze ontdekten ook dat de mannen van 85-105 jaar oud er toch in slaagden op hun hoeveelheid slow wave sleep [Stage N3] min of meer op peil te houden. De Brazilianen denken dat het vermogen van deze mannen om hun hoeveelheid slow wave sleep constant te houden er aan heeft bijgedragen dat ze hun hoge leeftijd konden bereiken.
Meer slow wave sleep
Een uur wandelen verhoogde 's nachts het aantal minuten slow wave sleep, en de training versterkte dat effect. Na 16 weken training waren de mannen, op een nacht na een portie lichaamsbeweging, bijna twee keer langer in slow wave sleep dan normaal.
"The effects of chronic exercise run counter to those occurring with normal aging and might ultimately offer an alternative strategy to help deepen and consolidate sleep in older individuals", concluderen de Canadezen. Bron: Meer:
|
|