Opgepoetst: 15-6-2021
Opgeladen: 16-1-2013
Opgeborgen in: Aminozuren, Glycine, Slaap
Translation: Improve your sleep with glycine, and your memory will work better too (18-2-2013)

Verbeter je slaap met glycine, en je geheugen werkt beter

Glycine
Recent schreven we over een Japans onderzoek uit 2006 waarin suppletie met drie gram glycine de kwaliteit van de slaap verbeterde zonder bijwerkingen. De proefpersonen voelden zich de volgende dag zelfs helderder in plaats van suffer. In een vervolgonderzoek uit 2007 deden onderzoekers van Ajinomoto en Jikei University in Tokyo daar nog een schepje bovenop. Zij ontdekten dat het geheugen na een met glycine verbeterde nachtrust beter functioneert.


Verbeter je slaap met glycine, en je geheugen werkt beter


Glycine
Glycine [structuurformule rechtsboven] is een niet-essentieel aminozuur. Het is het kleinste aminozuur. Het lichaam maakt het aan door omzetting van serine, maar het zit ook in voeding.

Gelatine bestaat bijvoorbeeld voor 22-25 procent uit glycine. Als je drie gram glycine wilt binnenkrijgen, en geen glycinesupplementen tot je beschikking hebben, dan lijkt 12-14 gram gelatine het meest voor de hand liggende alternatief.

Glycinesuppletie is volgens dierproeven veilig. De LD50 - de eenmalige dosis waarbij de helft van een groep ratten het loodje legt - is 7.9 gram glycine per kilo lichaamsgewicht. Dat is hoog.

Studie
De onderzoekers publiceerden in 2007 in Sleep and Biological Rhythms een experiment waaraan 11 proefpersonen van 30-57 jaar meewerkten. De proefpersonen slikten de ene keer een uur voordat ze onder de dekens kropen 3 gram glycine, en de andere keer een placebo.

Resultaten
De volgende dag rapporteerden de deelnemers dat ze door de glycine-suppletie beter sliepen. Als je het preciezer wilt weten: de proefpersonen hadden het idee dat ze sneller insliepen en minder vaak 's nachts wakker werden als ze glycine hadden geslikt. Gedurende de dag die volgde op de met glycine opgevoerde nachtrust voelden de proefpersonen zich bovendien wakkerder.


Verbeter je slaap met glycine, en je geheugen werkt beter


Verbeter je slaap met glycine, en je geheugen werkt beter


Verbeter je slaap met glycine, en je geheugen werkt beter


De onderzoekers observeerden het slaapgedrag van de proefpersonen, en zag dat de glycine-suppletie een subtiele maar positieve verandering in de opbouw van de slaap veroorzaakte. De proefpersonen sliepen rustiger door het aminozuur [Awake/Microarousal was minder] en sliepen inderdaad sneller in [Stage 1 was korter].

De onderzoekers ontdekten tenslotte dat de met glycine opgevoerde slaap de werking van het geheugen verbeterde. Dat bleek uit een test waarbij de proefpersonen zich cijfers of letters moesten herinneren die ze eerder op een computerscherm hadden gezien.


Verbeter je slaap met glycine, en je geheugen werkt beter


Conclusie
"The importance of a good night's sleep is not in doubt", concluderen de Japanners. "The use of chemical hypnotics is widespread, although they have well-known problems."

"Therefore there is a need for a safe and reliable sleep regulator for those occasions when sleep is disturbed. Our present results suggest that glycine produces subjective and objective improvement of sleep quality and leads to a natural sleep pattern, including an early appearance of slow wave sleep and maintenance of REM sleep."

Bron:
Sleep and Biological Rhythms 2007; 5: 126-31.

Meer:
Drie gram glycine verbetert je slaap (15-1-2013)


Slaap beter, voel jezelf beter met 20 milligram PQQ per dag Verbetert Passiflora incarnata de slaap? Angstig, bezorgd, tobberig en slecht slapen? Misschien helpt CBD

Slaap beter, voel jezelf beter met 20 milligram PQQ per dag
Als je niet zo goed slaapt en ook niet erg goed in het leven staat, dan is suppletie met PQQ misschien een optie.

Verbetert Passiflora incarnata de slaap?
Het is al een paar jaar een trend in de sportvoeding: supplementen die de slaap moeten verbeteren, en daardoor voor een beter spierherstel en - daar komt-ie - meer spiergroei moeten zorgen.

Angstig, bezorgd, tobberig en slecht slapen? Misschien helpt CBD
Een supplement met CBD, de niet-psychoactieve stof in cannabis, is in sommige gevallen misschien een alternatief voor farmacologische slaapmiddelen en angstremmers.