Opgeladen: 15-3-2024
Opgeborgen in: Plantenextracten, Ongewone anabole middelen, Duursportsupplementen, Granaatappel
Translation: 12 percent more strength, 15 percent more endurance due to urolithin A | Human data (16-3-2024)

12 procent sterker, 15 procent fitter door urolithine A | Humaan onderzoek

Suppletie met een halve tot een hele gram urolithine A per dag vergroot niet alleen de spierkracht maar ook het uithoudingsvermogen van gezonde maar niet bijzonder fitte mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. Doet urolithine A dat ook met fitte sporters?


12 procent sterker, 15 procent fitter door urolithine A | Humaan onderzoek


Studie
In 2022 publiceerden onderzoekers van het Zwitserse Amazentis een artikel in Cell, waarin ze een experiment beschrijven waaraan 88 proefpersonen meewerkten. De proefpersonen waren van middelbare leeftijd, gezond, overtuigend aan de buikige kant en allerminst sportief. De onderzoekers verdeelden ze in 3 groepen.

Gedurende 4 maanden slikte de ene groep elke dag een placebo. De andere groep slikte 's ochtends, nog voor het ontbijt, elke dag capsules die in totaal 500 milligram urolithine A leverden. Weer een andere groep slikte elke dag 1000 milligram urolithine A. Ook voor het ontbijt.

Het product dat de onderzoekers gebruikten is op de markt als Mitopure. Het wordt gemaakt door - je hebt het al geraden - Amazantis. Dat bedrijf financierde uiteraard de studie.

Urolithine A
Urolithine A is een postbioticum. Het is een stof die probiotica in de darm produceren - in the geval van urolithines door ellagitannines in stukjes te knippen. [Mol Nutr Food Res. 2012 May;56(5):784-96.] Ellagitannines zitten onder meer in aardbeien, frambozen, walnoten en granaatappel. Hieronder zie je de structuurformule van punicalagine, een ellagitannine in granaatappel.

Ellaginezuur is een belangrijke bouwsteen van ellagitannine.


12 procent sterker, 15 procent fitter door urolithine A | Humaan onderzoek


Urolithines zijn razend interessante stoffen. We hebben er wel eens vaker over geschreven. Recent hebben wetenschappers ontdekt dat vooral urolithine A wel eens veroudering zou kunnen vertragen.

Urolithine A stimuleert mitofagie - het proces waarin cellen defecte mitochondria opruimen en vervangen door werkzame mitochondria. Daardoor verlengt urolithine A volgens onderzoek van Amazentis de levensduur van nematoden met 45 procent en vergroot urolithine A het uithoudingsvermogen en de spierkracht van bejaarde muizen met respectievelijk 65 procent en 9 procent. [Nat Med. 2016 Aug;22(8):879-88.]

Als de muizen mensen waren geweest, hadden ze per kilo lichaamsgewicht dagelijks 4 milligram urolithine A gekregen.

Resultaten
Suppletie met beide doses urolithine A vergrootte de spierkracht van de proefpersonen met ongeveer 12 procent. De hoogste dosis urolithine A vergrootte de maximale zuurstofopname met 10 procent en het uithoudingsvermogen - gemeten op een cyclometer - met 15 procent.

Klik op de figuren en de tabel hieronder voor grotere versie.


12 procent sterker, 15 procent fitter door urolithine A | Humaan onderzoek


12 procent sterker, 15 procent fitter door urolithine A | Humaan onderzoek


In het bloed van de proefpersonen konden de onderzoekers zien dat urolithine A de mitochondria in staat stelde om vetzuren vollediger en soepeler om te zetten in energie. Bovendien verminderde de stof de concentratie van ontstekingseiwitten als interferon-gamma, interleukine-1-bèta en tumor-necrose-factor-alpha.

De onderzoekers vonden geen bijwerkingen.

Bron:
Cell Rep Med. 2022 May 17;3(5):100633.

Meer:
Granaatappelanabool urolithine-B laat spieren groeien via testosteron (25-10-2017)
Urolithine A | De anabole werking van granaatappel (23-10-2017)


De antioestrogene werking van granaatappel Gewichtheffer traint beter en herstelt sneller door anderhalve liter granaatappelsap per dag Dierstudie: granaatappel verhoogt vruchtbaarheid en testosteronspiegel in mannen

De antioestrogene werking van granaatappel
Van granaatappel-urolithines, om preciezer te zijn.

Gewichtheffer traint beter en herstelt sneller door anderhalve liter granaatappelsap per dag
Dankzij de polyfenolen en de nitraten in granaatappel.

Dierstudie: granaatappel verhoogt vruchtbaarheid en testosteronspiegel in mannen
Een niet eens zo verschrikkelijk hoge dosis granaatappel-extract kan mannen vruchtbaarder maken, en misschien ook nog de concentratie testosteron in hun bloed verhogen.