Opgeladen: 23-6-2017
Opgeborgen in: Kanker, Borstkanker
Translation: How stress impacts on cancer (28-8-2017)

Hoe stress kanker in de hand werkt

Als er toevallig ooit nog een kankercelletje in je lichaam ontstaat [en dat gebeurt volgens oncologen vaker dan je wilt weten], dan wordt de kans dat het kreng zich ook nog kan uitzaaien groter door chronische stress. Dat blijkt uit een dierstudie die Australische onderzoekers, verbonden aan Monash University, in 2016 hebben gepubliceerd in Nature Communications.

Studie
De onderzoekers injecteerden muizen met hormoonongevoelige borstkankercellen, en keken vervolgens hoe die kankercellen zich uitzaaiden. Kankercellen doen dat meestal via de lymfeklieren.

De onderzoekers stopten een deel van de muizen gedurende een maand elke dag 2 uur in een plastic kokertje waarin ze niet konden bewegen. Voor muizen is dat een grote stressprikkel.

Resultaten
Bij de muizen in de stressgroep vonden de onderzoekers meer uitgezaaide tumoren in de lymfeklieren. De tumoren waren bovendien groter.


Hoe stress kanker in de hand werktKregen de stressmuizen de bètablokker propranolol, een middel dat adrenaline blokkeert, dan verdween het effect van de stress. Kregen de muizen daarentegen isoproterenol, een middel dat de werking van adrenaline imiteert, dan werd het effect van stress groter.

Stress vergrootte in de kankercellen de activiteit van VEGF, een hormoon dat het lichaam dwingt om bloedvaten te maken, en COX2, een enzym dat ontstekingsfactoren als PGE-2 maakt.


Hoe stress kanker in de hand werktOok het uitschakelen van VEGF en COX2 hief het effect van stress op.

Humaan onderzoek
Nou zijn labmuizen geen mensen, maar er zijn aanwijzingen dat chronische stress ook in mensen de kans kan vergroten dat kankercellen zich uitzaaien.

De onderzoekers kregen gegevens die zijn verzameld door het European Institute of Oncology in Milaan. In die studie bleek dat bij vrouwen met borstkanker uitzaaiingen in het verloop van de ziekte minder vaak voorkwamen als ze tijdens de diagnose bètablokkers slikten.


Hoe stress kanker in de hand werktConclusie
"We found that chronic stress signals the sympathetic nervous system to profoundly impact lymphatic function and the spread of cancer cells", zegt eerste auteur Caroline Le in een persbericht. [medicalxpress.com March 2, 2016]

"These findings demonstrate an instrumental role for stress in controlling lymphatic function to impact health, and suggest that blocking the effects of stress to prevent cancer spread through lymphatic routes may provide a way to improve outcomes for patients with cancer."

Bron:
Nat Commun. 2016 Mar 1;7:10634.

Meer:
Een leven met veel korte perioden van stress duurt langer (19-6-2016)
Eenzaamheid maakt stress nog ongezonder (23-7-2014)
Stress verkort het leven op moleculair niveau (15-10-2009)


Piceatannol remt verspreiding prostaatkanker

Vetzuursamenstelling dieet is factor in uitzaaiing prostaatkanker

Phytochemische 'supercocktail' temt kankercel

Piceatannol remt verspreiding prostaatkanker
De resveratrolmetaboliet piceatannol remt de verspreiding van prostaatkankercellen door het lichaam, onder meer door de sabotage van het ontstekingseiwit interleukine-6. Dierstudie.

Vetzuursamenstelling dieet is factor in uitzaaiing prostaatkanker
Als je relatief veel omega-6-vetzuren binnenkrijgt, en tegelijkertijd relatief weinig omega-3-vetzuren, dan is de kans op uitzaaiing groter.

Phytochemische 'supercocktail' temt kankercel
Een 'phytochemische supercocktail' van curcumin, resveratrol, genistein, indole-3-carbinol, C-phycocyanin en quercetin stopt in reageerbuizen de groei van borstkankercellen, dwingt ze tot zelfmoord en berooft ze van het vermogen om zich door het lichaam te verspreiden.