|
Hoe stress kanker in de hand werkt
Als er toevallig ooit nog een kankercelletje in je lichaam ontstaat [en dat gebeurt volgens oncologen vaker dan je wilt weten], dan wordt de kans dat het kreng zich ook nog kan uitzaaien groter door chronische stress. Dat blijkt uit een dierstudie die Australische onderzoekers, verbonden aan Monash University, in 2016 hebben gepubliceerd in Nature Communications.
Studie
De onderzoekers stopten een deel van de muizen gedurende een maand elke dag 2 uur in een plastic kokertje waarin ze niet konden bewegen. Voor muizen is dat een grote stressprikkel.
Resultaten
Kregen de stressmuizen de bètablokker propranolol, een middel dat adrenaline blokkeert, dan verdween het effect van de stress. Kregen de muizen daarentegen isoproterenol, een middel dat de werking van adrenaline imiteert, dan werd het effect van stress groter.
Stress vergrootte in de kankercellen de activiteit van VEGF, een hormoon dat het lichaam dwingt om bloedvaten te maken, en COX2, een enzym dat ontstekingsfactoren als PGE-2 maakt.
Humaan onderzoek
De onderzoekers kregen gegevens die zijn verzameld door het European Institute of Oncology in Milaan. In die studie bleek dat bij vrouwen met borstkanker uitzaaiingen in het verloop van de ziekte minder vaak voorkwamen als ze tijdens de diagnose bètablokkers slikten.
Conclusie
"These findings demonstrate an instrumental role for stress in controlling lymphatic function to impact health, and suggest that blocking the effects of stress to prevent cancer spread through lymphatic routes may provide a way to improve outcomes for patients with cancer."
Bron: Meer:
|
|