Opgeladen: 8-8-2016
Opgeborgen in: Omega-3-vetzuren, Kankerpreventie, Prostaatkanker
Translation: Fatty acid composition in diet is a factor in prostate cancer metastases (12-11-2016)

Vetzuursamenstelling dieet is factor in uitzaaiing prostaatkanker

De meeste mannen krijgen, als ze maar oud genoeg worden, prostaatkanker. Of ze daarvan last krijgen, hangt er onder meer vanaf of de kankercellen zich uitzaaien over hun lichaam. Als je relatief veel omega-6-vetzuren binnenkrijgt, en tegelijkertijd relatief weinig omega-3-vetzuren, dan is de kans op uitzaaiing groter. Dat suggereert een al wat oudere in vitro-studie, die onderzoekers van Cancer Research UK publiceerden in de British Journal of Cancer.

Kanker en het vetzuurevenwicht
Volgens sommige voedingswetenschappers zitten er teveel meervoudig-onverzadigde vetzuren van het type omega-6 in ons dieet, en te weinig meervoudig-onverzadigde vetzuren van het type omega-3. Omega-6-vetzuren zitten vooral in planten, omega-3-vetzuren vooral in vette vis.

De disbalans tussen omega-3- en omega-6-vetzuren heeft, volgens de verontruste voedingswetenschappers tenminste, legio nadelige gezondheidseffecten. Eentje is dat de overmaat aan omega-6-vetzuren kankercellen helpt om zich door het lichaam te verspreiden.

In 2006 publiceerden Engelse kankeronderzoekers een studie waaruit blijkt dat die theorie helemaal niet zo onaannemelijk is.

Studie
De onderzoekers brachten in reageerbuizen prostaatkankercellen in contact met botcellen - om precies te zijn: met bone marrow stroma-cellen [BMS]. Vervolgens voegden ze aan de cellen de vetzuren arachidonic acid, EPA en DHA toe, en keken ze of die het migratieproces bespoedigden. Als agressieve vormen van prostaatkanker zich uitzaaien, dan duiken de tumoren bijna altijd in het botweefsel op. Je ziet ze in de figuur hieronder als zwarte vlekken.


Vetzuursamenstelling dieet is factor in uitzaaiing prostaatkankerEPA en DHA zijn de twee belangrijkste vetzuren in vette vis en visoliesupplementen. Het zijn omega-3-vetzuren. Arachidonic acid is een omega-6-vetzuur dat in het lichaam ontstaat door omzetting van linolzuur, het belangrijkste meervoudig-onverzadigde vetzuur in zonnebloemolie, maisolie en sojaolie.

Resultaten
Arachidonic acid [AA] stimuleerde gedurende de 18 uur dat de proef duurde de uitzaaiing naar de botcellen, zie je rechtsonder.

BMS = alleen botcellen, zonder toevoeging van vetzuren.


Vetzuursamenstelling dieet is factor in uitzaaiing prostaatkankerHierboven zie je dat EPA en DHA de uitzaaiing juist afremden.

De onderzoekers herhaalden hun proeven, maar stelden hun prostaatkankercellen toen bloot aan een combinatie van arachidonic acid en EPA [eerste figuur hieronder] en arachidonic acid en DHA [tweede figuur]. De concentratie arachidonic acid was 10 micromol. Zowel EPA als DHA blokkeerden het stimulerende effect van arachidonic acid.

AA = alleen arachidonic acid.


Vetzuursamenstelling dieet is factor in uitzaaiing prostaatkankerIn combinatie met de ontstekingsfactor PGE2 remden DHA en EPA de migratie van de prostaatkankercellen niet.


Vetzuursamenstelling dieet is factor in uitzaaiing prostaatkankerHet lichaam maakt PGE2 van arachidonic acid. Vetzuren als DHA en EPA saboteren de omzetting van arachidonic acid in PGE2.

Conclusie
"We have provided in vitro evidence supporting the epidemiological data that the dietary ratio of omega-3:omega-6 polyunsaturated fatty acids is crucial in determining the risk of metastatic disease in prostate cancer", vatten de onderzoekers samen.

"Arachidonic acid is a potent stimulator of malignant prostate epithelial cells invasion and is a major component of the stimulus directing metastatic prostate epithelial cells to the bone marrow stroma to form bone metastases. As the epidemiological data suggests, increasing the ratio of omega-3:omega-6 polyunsaturated fatty acids, in particular increasing the amount of EPA in the diet, can inhibit the metastatic process by blocking the production of PGE2 and therefore reducing the risk of aggressive disease."

Bron:
Br J Cancer. 2006 Mar 27;94(6):842-53.

Meer:
Vetzuren uit vis houden prostaatkanker klein (16-11-2008)
Dieet met veel EPA en DHA beschermt tegen prostaatkanker (28-6-2007)
Een portie zalm per week vermindert kans prostaatkanker 43 procent (6-11-2006)


Visolie geeft uitgezaaide kankercellen minder kans
Een dieet met veel visolie vermindert onder omstandigheden van fysieke stress misschien de kans dat kankercellen zich kunnen uitzaaien in het lichaam.

Omega-3-vetzuren verminderen kans op sterfte door kanker
Als je verhoudingsgewijs veel omega-3-vetzuren binnenkrijgt via vette vis, en misschien ook via supplementen, is de kans dat je zult overlijden kleiner dan als er maar weinig omega-3-vetzuren in je dieet zitten.

Dieet met lage ontstekingswaarde beschermt tegen kanker
De kenmerken van dat dieet? Relatief veel vitamines, thee, kurkuma, goede vetzuren, magnesium en selenium, kruiden, pepers, vezels en knoflook.