Opgepoetst: 17-1-2023
Opgeladen: 31-7-2012
Opgeborgen in: Omega-3-vetzuren, visolie & linoleenzuur, Voorkomen en overleven van kanker
Translation: Fish oil makes life more difficult for cancer secondaries (26-8-2012)

Visolie geeft uitgezaaide kankercellen minder kans

Een dieet met veel visolie vermindert onder omstandigheden van fysieke stress misschien de kans dat kankercellen zich kunnen uitzaaien in het lichaam. Die voorzichtige conclusie trekken onderzoekers van Tel-Aviv University uit een dierstudie die in 2012 verscheen in Clinical Nutrition.


Visolie geeft uitgezaaide kankercellen minder kans


Visvetzuren en kanker
Als er voldoende gezonde Natural Killer-cellen in het lichaam aanwezig zijn, hebben rondzwervende kankercellen weinig kans. De Natural Killer-cellen maken korte metten met ze. Maar bij serieuze fysieke stress, zoals tijdens en na operaties, vermindert de concentratie van die cellen.

In gezonde mensen hebben de n-3-vetzuren in vis, zoals DHA en EPA, geen effect op het immuunsysteem. Geef je diezelfde vetzuren aan proefdieren of mensen die een operatie ondergaan, dan voorkomen ze dat het aantal immuuncellen vermindert.


Visolie geeft uitgezaaide kankercellen minder kans


Studie
Om die redenen vroegen de Israeliërs zich af of toediening van visvetzuren de kansen van kankerpatiënten die operaties ondergaan verbetert. Ze experimenteerden op muizen en ratten, die tijdens de proef gewoon voer kregen, voer dat voor 10 procent (per weight) bestond uit n-3-visvetzuren, of voer dat voor 10 procent bestond uit plantaardige n-6-vetzuren.

Resultaten
De onderzoekers injecteerden B16F10.9-melanomatumorcellen in de poot van muizen. Toen de tumor groot genoeg was haalden de onderzoekers het gezwel weg. Je ziet hieronder dat na de operatie de muizen die visvetzuren hadden gekregen meer overlevingskansen hadden dan de dieren in de andere twee groepen samen.


Visolie geeft uitgezaaide kankercellen minder kans


Visolie geeft uitgezaaide kankercellen minder kans


In een ander experiment injecteerden de onderzoekers MADB106-longkankercellen in de bloedbaan van ratten. De helft van de ratten had even eerder een operatie in de buikholte ondergaan [Surgery].

Na 12 uur keken de onderzoekers of ze die kankercellen terugzagen in de longen [Lung tumor retention]. De figuur hierboven vertelt dat in de dieren die n-3-vetzuren door hun voer hadden gekregen de kankercellen minder vaak in de longen opdoken.

Hoe dat kan, dat vertellen misschien de figuren hieronder: de kankercellen werden om zeep geholpen door Natural Killer-cellen. Daarvan waren er, zeker na een chirurgische ingreep, meer in het bloed aanwezig als de dieren visolie hadden gekregen.


Visolie geeft uitgezaaide kankercellen minder kans


Meer onderzoek nodig
De onderzoekers vinden het nog te vroeg om mensen met kanker te adviseren om viosolie te gebruiken, en pleiten voor meer onderzoek.

"Further experiments in rodents and ultimately well-designed clinical trials are necessary to determine whether fish oil feeding indeed normalizes Natural Killer cell function in cancer surgery, and more importantly, whether such an effect results in a lower tumor burden and mortality rate in the long term", besluiten ze.

Bron:
Clin Nutr. 2012 Jun;31(3):396-404.

Meer:
Omega-3-vetzuren verhinderen uitzaaien borstkanker naar botten (9-5-2021)
Via vrije radicalen saboteren visvetzuren borstkankercellen (25-10-2019)
Hoe omega-3-vetzuren bètacaroteen beter laten beschermen tegen kanker (21-10-2019)
Dierstudie: kankerremmende werking EPA en DHA 8 keer groter dan die van ALA (27-1-2018)
Alfa-linoleenzuur beschermt misschien tegen alle soorten borstkanker (6-1-2018)


Minder omega-6, meer omega-3, minder borstkanker Zalm, makreel en andere vette vis verbeteren kansen na borstkanker Vetzuursamenstelling dieet is factor in uitzaaiing prostaatkanker

Minder omega-6, meer omega-3, minder borstkanker
Gooi die zogenaamde gezonde margarines en sausjes met linolzuur uit je dieet, en vervang maisolie en zonnebloemolie door een olie met minder omega-6-vetzuren - zoals olijfolie. En voeg vette vis toe aan je voedingspatroon, of andere voedingsmiddelen met relatief veel omega-3-vetzuren.

Zalm, makreel en andere vette vis verbeteren kansen na borstkanker
Vrouwen die borstkanker hebben overleefd verkleinen de kans dat hun ziekte terugkeert als ze 2 keer per week zalm, makreel of een andere vette vis op hun bord krijgen.

Vetzuursamenstelling dieet is factor in uitzaaiing prostaatkanker
De meeste mannen krijgen, als ze maar oud genoeg worden, prostaatkanker. Of ze daarvan last krijgen, hangt er onder meer vanaf of de kankercellen zich uitzaaien over hun lichaam.