Opgeladen: 27-1-2018
Opgeborgen in: Omega-3-vetzuren, Kankerpreventie, Borstkanker
Translation: Animal study: anti-cancer effect EPA and DHA 8 times greater than that of ALA (28-1-2019)

Dierstudie: kankerremmende werking EPA en DHA 8 keer groter dan die van ALA

Dierstudie: kankerremmende werking EPA en DHA 8 keer groter dan die van ALA
Een voedingspatroon met een redelijke hoeveelheid van de omega-3-vetzuren ALA, EPA en DHA beschermt tegen kanker en andere chronische ziekten. Van die vetzuren is de kankerremmende werking van EPA en DHA misschien wel 8 keer groter dan die van ALA. Dat hebben Canadese voedingswetenschappers kunnen becijferen door experimenten die ze uitvoerden op muizen. De studie zegt in de eerste plaats iets over een agressieve vorm van borstkanker, maar de Canadezen vermoeden dat de resultaten ook relevant zijn voor de preventie van andere kankervarianten.

Studie

De onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Guelph, experimenteerden met een type laboratoriummuis dat vrijwel altijd een agressieve variant van borstkanker krijgt, waarbij de kankercellen extra veel van het eiwit HER-2-neu aanmaken. Dat is een receptor voor een groeifactor. Hoe meer van die receptoren borstkankercellen aanmaken, hoe agressiever de tumor. Een vijfde van de vrouwen met borstkanker heeft dit type borstkanker.

De onderzoekers verdeelden de muizen in 4 groepen. Elke groep kreeg levenslang voer waarvan ze zoveel mochten eten als ze wilden, maar dat een andere vetzuursamenstelling had.

10% SF Het voer bestond voor 10 procent uit saffloerolie. Daarin zitten vooral omega-6-vetzuren. Er zijn aanwijzingen dat een dieet met verhoudingsgewijs te veel van dit type vetzuren de kans op kanker en een aantal andere chronische ziekten verhoogt.

3% FS Het voer bestond voor 7 procent uit saffloerolie en voor 3 procent uit lijnzaadolie. In lijnzaadolie zit het omega-3-vetzuur ALA. Een dieet met relatief veel van dat vetzuur beschermt misschien tegen borstkanker - en een aantal andere chronische ziekten.

10% FS Het voer bestond voor 10 procent uit lijnzaadolie.

3% FO Het voer bestond voor 3 procent uit visolie en 7 procent uit saffloerolie. In visolie zitten de omega-3-vetzuren DHA en EPA. Die vetzuren zijn in het lichaam actiever dan ALA. Omgerekend naar mensen kregen de muizen in deze groep ongeveer evenveel visvetzuren binnen als Japanners. Die eten 2 tot 3 keer per week vette vis.

Resultaten
Kregen de muizen voer dat voor 10 procent uit lijnzaadolie bestond, of voor 3 procent uit visolie, dan bleven ze langer kankervrij. Dat vertelt de eerste figuur hieronder.


Dierstudie: kankerremmende werking EPA en DHA 8 keer groter dan die van ALA


Hierboven zie je hoe dat een dieet dat voor 10 procent uit lijnzaadolie bestond, en een dieet dat voor 3 procent uit visolie bestond, het totale tumorvolume in de muizen verminderden.

Mechanisme
Toen de onderzoekers naar het effect van de vetzuursamenstelling van het dieet op de werking van de genen keken, zagen ze dat omega-3-vetzuren ontstekingsgenen afremden.

Conclusie
"This study is the first to compare the cancer-fighting potency of plant- versus marine-derived omega-3s on breast tumour development", vertelt onderzoeksleider David Ma in een persbericht. [sciencedaily.com January 26, 2018] "There is evidence that both omega-3s from plants and marine sources are protective against cancer, and we wanted to determine which form is more effective."

"The mice were exposed to the different omega-3s even before tumours developed, which allowed us to compare how effective the fatty acids are at prevention. It's known that EPA and DHA can inhibit breast tumour growth, but no one has looked directly at how effective these omega-3s are compared to ALA."

"It seems EPA and DHA are more effective at this. In North America, we don't get enough omega-3s from seafood, so there lies an opportunity to improve our diet and help prevent the risk of breast cancer."

"Seeing the significant benefits omega-3s can have in combatting a highly aggressive form of breast cancer means omega-3s will likely be beneficial for other types of cancer."

"Furthermore, it can be estimated that on a per molecule basis, the relative tumor inhibitory effect of plant derived ALA was approximately 1/8 as potent as marine-based n-3 PUFA containing EPA and DHA", schrijven de onderzoekers in hun artikel.

Bron:
Journal of Nutritional Biochemistry, 27 December 2017. In Press, Accepted Manuscript; 10.1016/j.jnutbio.2017.12.011.

Meer:
Alfa-linoleenzuur beschermt misschien tegen alle soorten borstkanker (6-1-2018)
Hoe slaap vrouwen beschermt tegen kanker (20-12-2017)
Dierstudie: luteïne kan kanker voorkomen en afremmen (14-12-2017)


Een voedingspatroon met veel betacaroteen reduceert vooral de kans op dodelijke vorm borstkanker

Lycopeen, luteine, beta-cryptoxanthine en alpha- en beta-caroteen beschermen tegen terugkeer borstkanker

Minder omega-6, meer omega-3, minder borstkanker

Een voedingspatroon met veel bètacaroteen reduceert vooral de kans op dodelijke vorm borstkanker
Een voedingspatroon met veel carotenoïden beschermt tegen de gevaarlijkste vormen van borstkanker.

Lycopeen, luteïne, bèta-cryptoxanthine en alpha- en bèta-caroteen beschermen tegen terugkeer borstkanker
Carotenoïden kunnen bij vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker de kans op terugkeer van de ziekte flink verlagen.

Minder omega-6, meer omega-3, minder borstkanker
Gooi die zogenaamde gezonde margarines en sausjes met linolzuur uit je dieet, en vervang maisolie en zonnebloemolie door een olie met minder omega-6-vetzuren - zoals olijfolie. En voeg vette vis toe aan je voedingspatroon.