Opgepoetst: 14-1-2020
Opgepoetst: 7-5-2014
Opgeborgen in: Bèta-alanine
Translation: Beta-Alanine supplementation makes soldiers more deadly in combat (21-5-2014)

Suppletie met bèta-alanine maakt soldaat in gevechtssituaties dodelijker

Suppletie met bèta-alanine maakt soldaat in gevechtssituaties dodelijker
Supplementen met bèta-alanine zijn niet alleen nuttig voor sporters. Onderzoekers van de University of Central Florida ontdekten dat ook soldaten beter functioneren door bèta-alanine. Bèta-Alanine laat ze zuiverder schieten in gevechtssituaties.

Bèta-alanine
Bèta-Alanine is een excentriek aminozuur, dat in kleine hoeveelheden in de voeding zit, maar dat ook in beperkte mate door het lichaam wordt aangemaakt. En het is iets anders dan L-alanine, een niet-essentieel aminozuur dat het lichaam kan aanmaken door omzetting van andere aminozuren. Je kunt alanine ook wel alpha-alanine noemen. Of L-alpha-alanine, als je het heel netjes wilt doen.

Carnosine
Als enzymen bèta-alanine vastplakken aan histidine - een aminozuur waarvan we forse hoeveelheden via onze voeding binnenkrijgen - ontstaat het dipeptide carnosine.


Suppletie met beta-alanine maakt soldaat in gevechtssituaties dodelijker


Carnosine heeft een breed spectrum aan functies, en eentje daarvan is dat het zuren neutraliseert en de Ph-waarde constant helpt houden. Je kunt langer doorgaan met intensieve inspanningen waarbij melkzuur vrijkomt naarmate er meer carnosine in je spieren zit. Het duurt langer voordat er zoveel melkzuur in je spiercellen zit dat ze niet meer kunnen samentrekken.


Suppletie met beta-alanine maakt soldaat in gevechtssituaties dodelijker


Suppletie met bèta-alanine is vooral effectief bij intensieve bewegingsvormen die langer dan 1 minuut achtereen duren, maar niet langer dan 4 minuten. Zulke inspanningen komen ook voor bij militaire operaties - en dus vroegen de onderzoekers zich af hoe soldaten reageren op suppletie met bèta-alanine.

Studie

Om die vraag te beantwoorden deden ze een experiment met 20 mannelijke soldaten van een elite-eenheid van de Israel Defense Forces, die gedurende 4 weken dagelijks 6 gram bèta-alanine kregen - of een placebo. Voor en na de suppletieperiode moesten de soldaten een parcours afleggen, waarbij ze eerst 4 kilometer moesten hardlopen, daarna 5 countermovement jumps moesten uitvoeren, daarna 120 meter met bepakking moesten sprinten, daarna moesten schieten op een baan en tenslotte ook nog rekensommen moesten maken.

Resultaten
Op de prestaties tijdens de sprint had het supplement geen invloed. Wel konden de soldaten die bèta-alanine [BA] kregen per kilo lichaamsgewicht meer power ontwikkelen tijdens de countermovement jumps dan de soldaten die een placebo [PL] hadden gebruikt.


Suppletie met beta-alanine maakt soldaat in gevechtssituaties dodelijker


Toen de soldaten na de sprint moesten schieten, had de bèta-alanine-groep meer treffers dan de placebogroep. Bovendien schoten ze sneller achter elkaar.


Suppletie met beta-alanine maakt soldaat in gevechtssituaties dodelijker


Suppletie met beta-alanine maakt soldaat in gevechtssituaties dodelijker


Effect op het vermogen om rekensommen te maken had het supplement niet, maar dat komt misschien omdat de sommen erg makkelijk waren. Als de soldaten wat harder moeten nadenken, had bèta-alanine de cognitieve vermogens wellicht wel doen toenemen.

Conclusie
"This study demonstrated that beta-alanine ingestion for 4 weeks in young, healthy soldiers in an elite combat unit can enhance jump power performance, marksmanship and target engagement speed", schrijven de onderzoekers.

"In consideration of the highly intense and fatiguing nature of sustained combat and prolonged military training, ingestion of beta-alanine does appear to provide specific benefits for military personnel."

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2014 Apr 10;11(1):15.

Meer:
Dankzij bèta-alanine leggen hardlopers de 800 meter vier seconden sneller af (1-3-2014)
In combinatie met natriumbicarbonaat werkt bèta-alanine nog beter (2-1-2014)
Bèta-Alanine werkt beter als je het inneemt tijdens de maaltijd (18-4-2013)


Beta-Alanine verbetert prestaties wielrenners bij eindsprint, maar ook bij tijdrit

Circuittraining met gewichten levert meer op door suppletie met bèta-alanine

Sporters verliezen sneller lichaamsvet als ze beta-alanine gebruiken, suggereert in vitro-studie

Bèta-Alanine verbetert prestaties wielrenners bij eindsprint, maar ook bij tijdrit
Bèta-alanine verbetert de prestaties tijdens korte en intensieve inspanningen van 3 minuten, maar ook bij intensieve inspanningen die 6 minuten in beslag nemen.

Circuittraining met gewichten levert meer op door suppletie met bèta-alanine
Als je echt een verschrikkelijke zeurpiet bent, dan kun je natuurlijk gaan roepen dat krachtsporters geen bips aan bèta-alanine hebben.

Sporters verliezen sneller lichaamsvet als ze bèta-alanine gebruiken, suggereert in vitro-studie
Als je goed in je spiermassa zit, zou je wel eens een stuk makkelijker vet kunnen verliezen door suppletie met het excentrieke aminozuur bèta-alanine.