18.04.2013

Bèta-Alanine werkt beter als je het inneemt tijdens de maaltijd

Beta-Alanine werkt beter als je het inneemt tijdens de maaltijd
Beta-Alanine werkt beter als je het inneemt tijdens de maaltijd
Sporters hebben meer baat bij suppletie met bèta-alanine [structuurformule hiernaast, boven] als ze het aminozuur innemen tijdens de maaltijd. Sportwetenschappers van Ghent University in België ontdekten dat bij inname van bèta-alanine tijdens de maaltijd de concentratie carnosine [structuurformule hiernaast, onder] in de spieren sneller toeneemt dan bij inname tussen de maaltijden door.

Carnosine & bèta-alanine
In de spieren neutraliseert het dipeptide carnosine de zuren die ontstaan tijdens intensieve inspanning. Hoe meer carnosine er in je spiercellen zit, des te langer kun je die inspanningen volhouden. Dat is interessant voor sporters.

Het lichaam maakt carnosine door de aminozuren histidine en bèta-alanine aan elkaar vast te plakken. Histidine heeft het lichaam volop, maar bèta-alanine niet. Daarom is suppletie met bèta-alanine een goede strategie om de carnosinespiegel in de spiercellen op te voeren.

Opname van bèta-alanine
Spiercellen nemen creatine en L-carnitine beter op als je die stoffen binnenkrijgt met voedingsmiddelen. Na een maaltijd stijgt de concentratie glucose, insuline en aminozuren in het bloed. Je spiercellen nemen die stoffen op en activeren anabole processen. Als dat de opname van creatine en L-carnitine ten goede komt, geldt dat dan ook voor bèta-alanine? Die vraag wilden de Belgen met een humane studie beantwoorden.

Studie
Gedurende 46 dagen gaven de Belgen drie groepen proefpersonen elke dag 3.2 mg bèta-alanine. De ene groep slikte de bèta-alanine op vier momenten tussen de maaltijden door [PBA], de andere nam zijn bèta-alanine op drie momenten van de dag tijdens de maaltijden [PBA+Meal]. Een derde groep gebruikte een slow release supplement met bèta-alanine, en slikte dat 30 min voor de maaltijd.

Resultaten
Voordat de suppletie begon en nadat de suppletieperiode was afgelopen bepaalden de Belgen de concentratie carnosine in de gastrocnemius en de soleus van de proefpersonen. Inname van bèta-alanine tijdens de maaltijd zorgde voor een sterkere verhoging van de concentratie carnosine in de spieren. Slikten de proefpersonen hun bèta-alanine tussen de maaltijden door, dan steeg de hoeveelheid carnosine in de spieren met 40 procent. Slikten ze het aminozuur tijdens de maaltijden, dan steeg de hoeveelheid carnosine met 57 procent.

De opname van de slow release versie van bèta-alanine een half uur voor de maaltijd verliep net zo goed als die van gewone bèta-alanine tijdens de maaltijd.


Beta-Alanine werkt beter als je het inneemt tijdens de maaltijd


Beta-Alanine werkt beter als je het inneemt tijdens de maaltijd


Na het slikken van bèta-alanine stijgt de concentratie bèta-alanine in het bloed. Als die piek samenvalt met een verhoogde insulinespiegel, dan nemen de spiercellen het aminozuur kennelijk beter op.

Vragen
Enkele procenten van de bèta-alanine die je slikt raak je via de urine weer kwijt. In de spieren komt ook maar een klein deel terecht. Waar blijft de rest?

"We suggest that beta-alanine oxidation could be an important metabolic fate of chronically ingested beta-alanine, possibly in skeletal muscle, but likely in other organs such as liver, kidney and brain", schrijven de Belgen. "However, it is not excluded that other metabolic pathways are involved as well."

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2013 Aug;45(8):1478-85.

Meer:
Wanneer heb je iets aan bèta-alanine? (22-2-2012)
Combinatie creatine en bèta-alanine vergroot uithoudingsvermogen (15-1-2012)
Bèta-alanine verbetert uithoudingsvermogen in zestigplussers (23-12-2011)