Opgeladen: 2-7-2022
Opgeborgen in: Visolie
Translation: Why it's better to take fish oil capsules at dinner (3-7-2022)

Waarom je visoliecapsules beter bij de maaltijd kunt innemen

Als je visoliecapsules gebruikt, neem die dingen dan in bij een grote maaltijd. Of in ieder geval bij een maaltijd die ook vetten bevat. Daardoor neemt het lichaam de vetzuren in je supplement beter op.


Waarom je visoliecapsules beter bij de maaltijd kunt innemenStudie
In de jaren tachtig van de vorige eeuw publiceerden onderzoekers van Murdock Pharmaceuticals een humane studie, waarin ze 8 volwassen mannen bij meerdere gelegenheden capsules met in totaal 5 gram meervoudig onverzadigde vetzuren gaven. In die capsules zat 1 gram EPA en 650 milligram DHA.

De proefpersonen kregen bij sommige gelegenheden hun omega-3-vetzuren in de vorm van triglyceriden. Dat zijn de vetten die je vindt in de meeste visoliecapsules. Bij andere gelegenheden kregen de proefpersonen hun vetzuren in een ge-ethyleerde vorm. Ethyl-esters van omega-3-vetzuren zitten vaker in farmacologische producten dan in supplementen.

Ethyl-esters van visvetzuren worden niet zo goed opgenomen als triglyceriden met visvetzuren. De onderzoekers vroegen zich af of het uitmaakt of je capsules met visvetzuren inneemt bij een maaltijd met vet. Dus gaven ze hun proefpersonen de ene keer capsules bij een maaltijd en slechts 8 gram vet, en de andere keer een maaltijd met 44 gram vet.

Bij de maaltijden zat ook 2 gram linoleenzuur.

Resultaten
Na de maaltijden bepaalden de onderzoekers hoeveel visvetzuren opdoken in de bloedbaan. De percentages die je ziet in de tabel hieronder zijn berekend op basis van de concentratie linoleenzuur. Die staat per definitie op 100 procent.

Zoals je ziet neemt de opname van de visvetzuren door inname bij een vetrijke maaltijd in reguliere visoliecapsules toe met 30 procent. De opname van ethyl-esters neemt toe met een factor 3.


Waarom je visoliecapsules beter bij de maaltijd kunt innemenBron:
Biochem Biophys Res Commun. 1988 Oct 31;156(2):960-3

Meer:
Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen (9-9-2021)
Meer omega-3, minder omega-6, minder migraine (20-7-2021)
Supplement met omega-3-vetzuren tilt functioneren longen op een hoger plan (1-7-2021)
Langer leven door omega-3-vetzuren uit vis | Metastudie (21-6-2021)


Omega-3-vetzuren kun je ook uit mosselen halen Haringkuit, een volwaardige bron van omega-3-vetzuren Nieuwe omega-3-analoog sn1-DHA-LPC verbetert geheugen

Omega-3-vetzuren kun je ook uit mosselen halen
Wil je via volwaardige voedingsmiddelen meer omega-3-vetzuren binnenkrijgen, maar ben je niet zo gecharmeerd van zalm, makreel en haring?

Haringkuit, een volwaardige bron van omega-3-vetzuren
We zagen iets vissigs liggen in de schappen, en hadden geen idee wat het was.

Nieuwe omega-3-analoog sn1-DHA-LPC verbetert geheugen
Amerikaanse wetenschappers experimenteren met een nieuw type omega-3-supplement, dat de concentratie omega-3-vetzuren in de hersenen kan verhogen op een manier die met reguliere visolie en krillolie niet haalbaar is.