Toename gebruik cafeïne onder Olympische sporters
Sinds dopingjagers in 2004 cafeïne van de dopinglijst hebben gehaald, zijn Olympische sporters het stimulantium vaker gaan gebruiken. Dat concluderen Spaanse onderzoekers van Camilo Jose Cela University in een artikel dat is verschenen in Nutrients. Vooral onder wielrenners, roeiers en triatleten is het gebruik van cafeïne populair.
Cafeïne van de dopinglijst
In 2004 haalde de werelddopingautoriteit WADA cafeïne van de dopinglijst. Er waren geen aanwijzingen waren dat cafeïne bij normaal gebruik gevaarlijk was, en bovendien is cafeïne nu eenmaal een bestanddeel van heel wat voedingsmiddelen.
Toch monitoren dopingjagers nog steeds de concentratie cafeïne in urinemonsters van sporters. Als ze in de smiezen krijgen dat sporters extreme doses cafeïne gaan gebruiken, kunnen ze ingrijpen en het stimulantium alsnog op de lijst zetten. Tot nu toe is daar echter weinig van gebleken.
Studie
De Spanjaarden bepaalden in 2004, 2008 en 2015 bij respectievelijk 2788, 2543 en 2157 Olympische atleten de concentratie cafeïne in hun urine. De monsters waren afgenomen bij evenementen in Spanje.
Resultaten
De gemiddelde concentratie cafeïne in de urine van de sporters was na 2004 significant toegenomen, maar eigenlijk mag die toename geen naam hebben.
Hieronder zie je dat de toename van de concentratie cafeïne in de urine alleen significant toenam bij sporters met enkele microgrammen cafeïne in hun urine. Toen cafeïne nog op de dopinglijst stond, was pas sprake van een dopingovertreding als een sporter meer dan 12 microgram cafeïne in een milliliter urine had.
Dat was een zeer ruime norm. Sporters konden cafeïne in effectieve doses gebruiken zonder dat ze die 12 microgramgrens passeerden.
Als een doorsnee-atleet 9 milligram cafeïne per kilogram lichaamsgewicht consumeerde (weeg je 80 kilo, dan komt dat neer op 720 milligram of 5 kopjes koffie), dan had de betreffende sporters waarschijnlijk 6 microgram cafeïne in een milliliter urine. Nog lang geen 12 microgram.
Zoals je hieronder ziet, was er geen significante toename van het aantal sporters met meer dan 6 microgram in de urine.
Volgens de studie van de Spanjaarden gebruiken vooral duursporters cafeïne. Ze vonden de hoogste concentraties bij wielrenners, triatleten en roeiers.
Conclusie
"These data indicate that the use of caffeine has slightly increased since its removal from the list of banned substances, but urine caffeine concentrations suggest that the use of caffeine is moderate in most sport specialties", schrijven de onderzoekers.
Bron:
Nutrients. 2019 Jan 29;11(2).
Meer:
Modafinil, cafeïne en methylfenidaat: effectieve doping voor denksporter (27-1-2017)
Cafeïne innemen tijdens je training? Werkt! (22-11-2016)
Cafeïne maakt wielrenners en triatleten sneller, pseudo-ephedrine niet (1-1-2014)
|