Opgeladen: 16-5-2023
Opgeborgen in: Anabolica & studies
Translation: Lifestyle improvement more important than TRT for obese men with low testosterone (17-5-2023)

Verbetering leefstijl belangrijker dan TRT voor obese mannen met weinig testosteron

Obese mannen met een te lage testosteronspiegel worden slanker, fitter en sterker als ze gewicht verliezen en gaan sporten. Als ze daarbij ook nog testosteron gaan gebruiken, is de toegevoegde waarde daarvan bescheiden.


Verbetering leefstijl belangrijker dan TRT voor obese mannen met weinig testosteron


Studie
Onderzoekers van het Veteran Affairs Medical Center in Houston, USA experimenteerden met ongeveer 80 mannelijke 65-plussers. Alle proefpersonen waren obees en hypogonadaal. Hun BMI was dus hoger dan 30 en hun testosteronspiegel was lager dan 10.4 nanomol per liter.

Gedurende een half jaar lieten de onderzoekers de mannen 3 keer per week een uur trainen in een gym. Tegelijkertijd lieten ze de mannen afslanken.

De helft van de mannen liet het daarbij [LT+Pbo]. De andere helft kreeg daarnaast testosterone replacement therapy [LT+Test]. Dat hield in dit geval in dat de mannen 's ochtends 40 milligram testosteron in de vorm van een gel op hun huid smeerden. Daardoor zou in theorie hun testosteronspiegel flink moeten stijgen. Als dat volgens tests niet het geval was, verhoogden de mannen hun dosis.

Resultaten
Het effect van de verandering van leefstijl - lees: het afslankprogramma en het trainingsprogramma - woog zwaarder dan de toediening van testosteron. Allee mannen werden slanker, sterker en scoorden beter op tests die een indruk gaven van het fysieke functioneren van de proefpersonen. TRT was in de meeste gevallen geen factor.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Verbetering leefstijl belangrijker dan TRT voor obese mannen met weinig testosteron


Verbetering leefstijl belangrijker dan TRT voor obese mannen met weinig testosteron


Het afslankprogramma ging ten koste van 2.4 kilo spiermassa, maar toediening van testosteron halveerde dat spierverlies. Het trainingsprogramma verbeterde het vermogen van de mannen om zuurstof op te nemen, maar toediening van testosteron deed daar nog een schepje bovenop.

Tenslotte verloren de mannen in de lifestyle-groep een beetje botmassa, terwijl de mannen die ook testosteron kregen een beetje botmassa wonnen.

De onderzoekers kenden de proefpersonen ook een totaalscore toe voor alle gemeten fysieke effecten [PPT]. De toename van die score was in beide groepen even groot.

Bron:
J Clin Endocrinol Metab. 2021 Mar 8;106(3):e1096-e1110.

Meer:
Krachttrainen met anabolica en zonder | Dit is het verschil (31-1-2021)


Het psychologische effect van een gram testosteron per maand Testosteron verhelpt depressie Testosteron is geen wondermiddel voor oudere mannen

Het psychologische effect van een gram testosteron per maand
Is dit nog wel TRT? Of is dit gewoon een bescheiden kuur?

Testosteron verhelpt depressie
Kleine pilot study.

Testosteron is geen wondermiddel voor oudere mannen
Poepie spul, dat testosteron...