Opgeladen: 11-2-2017
Opgeborgen in: Afslanken, Insulineversterkers
Translation: Eating whole grain products instead of refined ones saves you a hundred kilocalories a day (1-5-2017)

Vervanging van geraffineerde graanproducten door volle scheelt je honderd kilocalorieën per dag

Je blijft makkelijker op gewicht, en je valt makkelijker af, als je de geraffineerde graanproducten in je dieet vervangt door de volle varianten daarvan. Je vervangt witbrood bijvoorbeeld door volkorenbrood, pasta door volkorenpasta en witte rijst door bruine. Volgens een studie die onderzoekers van het Amerikaanse landbouwministerie binnenkort publiceren kan die ingreep je dat per dag een kleine honderd kilocalorieën schelen.

Studie
De onderzoekers gaven een groep van 40 volwassenen gedurende 6 weken een dieet met volle graanproducten - volkoren brood, volkoren cereals en volkoren pasta. Een net zo grote groep kreeg geraffineerde graanproducten. De onderzoekers zorgden ervoor dat beide groepen evenveel kilocalorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten consumeerden.

Resultaten
Toen de 6 weken voorbij waren vonden de onderzoekers geen statistich significante effecten van het whole grain- en het refined grain-dieet op de lichaamssamenstelling. Wel ontdekten de onderzoekers dat het whole grain-dieet het calorieverbruik verhoogde, en het refined grain-dieet het calorieverbruik juist verlaagde. Het verschil was 96 kilocalorieën per dag.

Voor een deel kwam dat omdat de whole grain-groep via de vaste ontlasting meer kilocalorieën verloor [Fiber adjusted stool energy]. Bijna net zo belangrijk was dat de whole grain-groep meer kilocalorieën in rust verbrandde - en dus de resting metabolic rate [RMR] verhoogde.


Vervanging van geraffineerde graanproducten door volle scheelt je honderd kilocalorieen per dag


Vervanging van geraffineerde graanproducten door volle scheelt je honderd kilocalorieen per dag


Vervanging van geraffineerde graanproducten door volle scheelt je honderd kilocalorieen per dag
Voor en na de experimentele periode van 6 weken gaven de onderzoekers de proefpersonen een portie glucose, en keken vervolgens hoe snel de proefpersonen de glucose konden afvoeren. De proefpersonen in de Whole grain-groep konden dat beter dan de andere groep, vertelt de figuur hierboven.

Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat consumptie van volle granen de opname van koolhydraten vertraagt, en dat het lichaam daardoor meer tijd heeft om de koolhydraten naar plaatsen te brengen waar ze nodig zijn. Dat zou de verhoging van de resting metabolic rate verklaren.

Wilde speculatie onzerzijds
Je kunt je afvragen of dat het hele verhaal is. De Whole grain-groep had 5-6 keer meer alkylresorcinolen [basale structuur rechtsboven] in het bloed dan de andere groep. De onderzoekers zien die stoffen als merkers van de consumptie van whole grains, en verder niets.


Vervanging van geraffineerde graanproducten door volle scheelt je honderd kilocalorieen per dag


De alkylresorcinolen die je hierboven ziet zitten in volle granen, maar je vindt soortgelijke verbindingen in cashewnoten. En laten die verbindingen nou de stofwisseling en het calorieverbuik verhogen... Voel je waar dat heengaat?

Conclusie
"These findings provide new evidence of energetic benefits and improved oral glucose tolerance when whole grains replace refined grains in the diet", concluderen de onderzoekers. "These findings strengthen the support for basing dietary guidance pertaining to whole-grain consumption on favorable effects relating to the regulation of the energy balance."

De onderzoekers werden betaald door de overheid en de cereals-fabrikant General Mills.

Bron:
Am J Clin Nutr doi: 10.3945/ajcn.116.139683.

Meer:
Een superpannenkoek (met onverteerbare koolhydraten) die spieren opbouwt en tegelijkertijd vet verbrandt (3-12-2015)
Leef 12 procent langer met een laag-glycemisch dieet (23-8-2014)
Meer energie en meer vetverbranding door onverteerbare koolhydraten (6-5-2012)


Maak je koolhydraten langzamer, en word slanker en gespierder
Okee, het is maar een dierstudie, en jawel, ratten met een haperende pancreas zijn geen gezonde mensen. Maar dan nog.

Dierstudie: langzame koolhydraten maken gespierder en actiever
Nog een dierstudie - maar dit keer met gezonde proefdieren.

Afvallen met langzame koolhydraten spaart spiermassa
Afslanken gaat sneller en beter als je met voorrang snel opneembare koolhydraten in frisdrank, snoepgoed en witbrood uit je dieet knikkert.