Opgeladen: 19-1-2022
Opgeborgen in: Visolie, Krachttraining & voeding
Translation: Fish oil supplementation | How to withstand severe physiological stress without losing strength (20-1-2022)

Suppletie met visolie | Zware fysiologische stress zonder krachtverlies

Tijdens perioden van fysiologische stress - zeg maar: zware inspanning en weinig eten - houdt suppletie met 2 gram visolie per dag de spierkracht intact. Dat blijkt uit een Amerikaanse metastudie, die zich vooral richt op militaire toepassingen maar waarvan de resultaten ook toepasbaar zijn op sporters.


Suppletie met visolie | Zware fysiologische stress zonder krachtverlies


Studie
Als militairen tijdens trainingen of conflicten lichamelijk langdurig veel te verduren hebben, bijvoorbeeld omdat ze lange afstanden moeten afleggen of zwaar werk moeten verzetten, dan kun je er vergif op innemen dat hun spieren en kracht daardoor afnemen. Kun je dat verminderen door suppletie met visolie?

Er zijn dierstudies en ook wel een aantal humane studies die dit suggereren, maar Jeffery Heileson en LesLee Funderburk, twee Amerikaanse bewegingswetenschappers van Baylor University wilden expliciet weten in hoeverre visolie interessant is voor militairen. En dus verzamelden Heileson en Funderburk 18 eerder gepubliceerde studies die relevant waren voor hun onderzoeksvraag, harkten de uitkomsten bijeen en analyseerden die opnieuw.

Resultaten
De onderzoekers vonden studies waarin suppletie met visolie de spiermassa liet toenemen of beschermde tegen afbraak, maar die studies waren zo klein dat de onderzoekers er geen conclusies aan willen verbinden. Dat gold ook voor de studies waarin visolie de spierkracht liet toenemen.

Positiever zijn de onderzoekers over de studies waarin visoliesupplementen in perioden van grote fysiologische stress beschermden tegen een afname van de spierkracht of het herstel van de spierkracht versnelden.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Suppletie met visolie | Zware fysiologische stress zonder krachtverlies


Conclusie
"Although it is difficult to make specific recommendations for fish oil n-3 PUFA supplementation, it would seem that the minimum effective dose is 2 grams a day for at least 4 weeks to preserve strength and enhance recovery from physiological stress", resumeren Heileson en Funderburk.

"However, fish oil n-3 PUFAs' role in promoting or preserving lean body mass or promoting strength is unclear and warrants additional investigation."

Bron:
Nutr Rev. 2020 Dec 1;78(12):1001-14.

Meer:
Combinatie visolie en curcumine activeert anabolisme in inactieve spieren (10-4-2019)
Bodybuilders winnen meer spiermassa door krillolie (10-7-2018)
Omega-3-vetzuren geven dialysepatiënten meer spieren (1-1-2018)


Door visolie reageren spieren van 65-plussers beter op krachttraining

Fitter, gespierder en slanker door suppletie met visolie

Extra leucine en visvetzuren verhogen spieropbouwende werking van eiwitten

Door visolie reageren spieren van 65-plussers beter op krachttraining
Na je veertigste krijgt je lichaam elk jaar een beetje meer moeite met het opbouwen en vasthouden van spiermassa.

Fitter, gespierder en slanker door suppletie met visolie
Suppletie met visolie verhoogt het calorieverbruik, vergroot de verbranding van vetten tijdens laag-intensieve beweging en stimuleert de groei van spierweefsel.

Extra leucine en visvetzuren verhogen spieropbouwende werking van eiwitten
Dierstudie. Bovendien zwaar gesponsord.