Opgeladen: 2-1-2020
Opgeborgen in: Omega-3-vetzuren, Blessures, Gewrichten
Translation: Fish oil for lower back pain? (3-1-2020)

Visolie tegen rugklachten?

Visolie tegen rugklachten?
Suppletie met visolie beschermt de tussenwervelschijven. Dat suggereert een dierstudie die onderzoekers van Cedars-Sinai Medical Center hebben gepubliceerd in Medical Science Monitor. Als door fysieke oorzaken - bijvoorbeeld door overbelasting van de wervelkolom - de tussenwervelschijven schade oplopen, reduceert visolie de hoeveelheid kraakbeen die in de tussenwervelschijven verdwijnt. Of moeten we zeggen: versnelt visolie het herstel van de tussenwervelschijven?

Studie
De onderzoekers beschadigden de tussenwervelschijven van ratten [Injured] met een chirurgische ingreep. Na twee maanden bepaalden ze met MRI-scans in welke mate de schijven waren hersteld.

De helft van de ratten had dagelijks omega-3-vetzuren gekregen. De onderzoekers gebruikten OmegaRx 2 Liquid Fish Oil van Zone Labs. [zonediet.com] Die bestaat voor 2 delen uit EPA en 1 deel uit DHA.

De andere helft van de ratten kreeg geen actieve stoffen.

Resultaten
Volgens de scans was de hoeveelheid nucleus pulposus [NP] in de beschadigde tussenwervelschijven groter bij de ratten die omega-3-vetzuren hadden gekregen. De nucleus pulposus is de elastische en veerkrachtige binnenkant van tussenwervelschijven.


Visolie tegen rugklachten?Mechanisme
De onderzoekers weten niet precies hoe omega-3-vetzuren de schade aan tussenwervelschijven beperken. Misschien remmen de vetzuren ontstekingen, speculeren ze. Dat vermoeden baseren de onderzoekers op de verschuiving van de ratio arachidonzuur:EPA in de proefdieren die visolie kregen.

Arachidonzuur is een metaboliet van omega-6-vetzuren. Het lichaam lichaam gebruikt arachidonzuur als een grondstof voor ontstekingsfactoren. De verschuiving doet vermoeden dat EPA arachidonzuur verdringt, en daarmee de aanmaak van ontstekingsfactoren verlaagt.


Visolie tegen rugklachten?Conclusie
"This study suggests that n-3 fatty acids dietary supplementation might have potential protective effects on the progression of spinal disc degeneration", schrijven de onderzoekers. "Daily oral supplementation with 530 mg/kg/day of pharmaceutical grade n-3 fatty acids for 2 months decreased AA/EPA ratios in blood serum, and reduced signs of intervertebral disc degeneration degeneration."

"Further research is needed to evaluate the effect of n-3 fatty acids on disc degeneration in large cohorts with different degrees of disc degeneration."

"Furthermore, n-3 fatty acids dosing needs to be optimized", besluiten de onderzoekers. En dat is niet voor niets.

Als de ratten volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks 4-6 gram visolie gekregen. Dat is aan de hoge kant. De EFSA vindt dat mensen dagelijks maximaal tot 5 gram visolie met DHA en EPA kunnen consumeren. [EFSA Journal 2012;10(7):2815.] Het zou zomaar kunnen dat de optimale dosis visolie voor mensen een stuk lager is dan die 4-6 gram.

Bron:
Med Sci Monit. 2019;25:9531-7.

Meer:
Q10 beschermt kraakbeen in de rug misschien tegen slijtage (17-8-2018)
Resveratrol laat tussenwervelschijven groeien (10-12-2008)


Suppletie bij gewrichtsproblemen: 10 gram glycine per dag

Minitraining met 1 set hyper-extensions per week helpt tegen rugklachten

Krachttraining verhelpt rugklachten

Suppletie bij gewrichtsproblemen: 10 gram glycine per dag
Sporters, ouderen of mensen met een fysiek zwaar beroep kunnen hun gewrichten beschermen tegen slijtage en blessures door suppletie met zo'n 10 gram glycine per dag. Eenzelfde regime kan de genezing van geblesseerde gewrichten versnellen.

Minitraining met 1 set hyper-extensions per week helpt tegen rugklachten
Als je last hebt van lage rugklachten, dan kun je daar met een piepklein beetje krachttraining iets aan doen.

Krachttraining verhelpt rugklachten
Als je altijd maar last hebt van je rug zonder dat artsen een duidelijke oorzaak kunnen vinden, dan ben je geholpen met krachttraining.