Opgeladen: 11-12-2015
Opgeborgen in: Vitamine C, Vitamine E, Krachttraining & voeding

Bodybuilders die vitamine C en E slikken bouwen minder spieren op

Als je met gewichten traint omdat je vooral zoveel mogelijk spieren wilt opbouwen, neem dan geen hoge doses vitamine C en E. Als je een gram vitamine C en 230 milligram vitamine E slikt rond je training, dan halveer je grofweg de hoeveelheid spieren die je kunt opbouwen. Dat blijkt uit een Noorse humane studie, die binnenkort verschijnt in de Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

Vitamine C en E voor sporters?
Sportwetenschappers zetten hun vraagtekens bij de zin van suppletie met antioxidante vitamines als vitamine C en E voor sporters. Goed, misschien kunnen die supplementen met die vitamines sporters helpen om een korte periode van fikse fysiologische stress ziektevrij te blijven. Maar sporters die gedurende een langere periode vitamine C en E slikken, verminderen volgens sommige studies de effectiviteit van hun trainingsprogramma's.

Een paar stukjes die we daarover eerder hebben geschreven vind je hier.

De Noren, verbonden aan de universiteit van Agder, besloten het effect van suppletie met vitamine C en E te onderzoeken op mannen die gingen trainen met gewichten.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 34 ongetrainde mannen van zestig jaar en ouder, die allemaal gedurende 12 weken met gewichten moesten trainen en hetzelfde programma volgden.

De helft van de mannen slikte voor elke workout 500 milligram vitamine C en 117.5 milligram vitamine E. Na elke workout slikten de mannen nog eens zo'n dosis. De mannen slikten hun supplementen ook op niet-trainingsdagen.

Resultaten
Bij de mannen die vitamines hadden gekregen [Antioxidant] nam de vetvrije massa - en dus ook de spiermassa - toe met 1.4 procent. Bij de mannen in de placebogroep nam de vetvrije massa toe met 3.9 procent.


Bodybuilders die vitamine C en E slikken bouwen minder spieren op


Merkwaardig genoeg had de suppletie met vitamine C en E geen effect op de krachtontwikkeling. De figuur linksonder illustreert de toename van het gewicht waarmee de mannen nog net 1 rep een biceps-curl konden uitvoeren. Rechtsonder zie je de toename van het gewicht waarmee de mannen nog net 1 rep konden leg-pressen.


Bodybuilders die vitamine C en E slikken bouwen minder spieren op


Verklaring
De onderzoekers vermoeden dat de vitamines de spiergroei hebben belemmerd omdat ze oxidanten hebben geblokkeerd die vrijkomen tijdens intensieve inspanning. Die oxidanten zijn kennelijk nodig voor hypertrofie. Dat de vitamines de toename van de kracht niet blokkeerden, komt volgens de onderzoekers omdat krachttoename vooral wordt veroorzaakt door leerprocessen: het lichaam leert hoe het de spieren beter kan aansturen. De vitamines hebben geen effect op dat proces.

Wijzelf geloven dat eerlijk gezegd niet zo. Maar we gaan we ons eerst inlezen voordat we domme dingen gaan roepen.

Conclusie
"Daily supplementation with 1000 mg vitamin C and 235 mg vitamin E attenuated the strength training induced increase in muscle mass in elderly men", schrijven de onderzoekers. "Because gained muscle mass in elderly may have major clinical relevance, care should be taken before recommending vitamin C and E to healthy elderly undergoing heavy strength training."

"Future studies should investigate whether these potential effects are specific for vitamin C and E, or if this is an unfortunate trait of high dosages of antioxidants in general. Furthermore, future research should investigate the cellular mechanisms for deeper understanding of the present findings."

Sponsor
Het onderzoek is gedeeltelijk betaald door de Smartfish Company, een producent van vloeibare functional foods.

Morgen meer.

Bron:
Scand J Med Sci Sports. 2015 Jul 1. doi: 10.1111/sms.12506. [Epub ahead of print].

Meer:
Duurtraining zinloos als je vitamine C slikt (26-7-2010)
Hoge dosis vitamine C en E beschermt zwembandjes tegen cardio (13-5-2009)
Hoge dosis vitamine C remt herstel spieren na training (14-4-2007)


Hoge doses vitamine C en E niet goed en niet slecht voor sporters
Als je vindt dat wetenschap georganiseerde twijfel is, dan waardeer je deze studie.

Bij zestigplussers resulteert krachttraining in meer spieren door vitamine C en E
Makkelijker kunnen we het niet maken. Leuker wel.

Misschien versnelt vitamine C de spiergroei
In vitro-studie.