Opgeladen: 23-12-2016
Opgeborgen in: Bietensap
Translation: Short of oxygen? Beetroot juice helps (27-3-2017))

Zuurstoftekort? Bietensap helpt

In sporten waarin je op sommige momenten geen adem kunt halen, zoals duiken, maar misschien ook in andere sporten waarin de opname van zuurstof een limiterende factor is, kan suppletie met bietensap prestatieverbeterend werken. Dat schrijven Zweedse onderzoekers in Respiratory Physiology & Neurobiology.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 12 duikers, die minstens twee uur per week trainden om hun adem zo lang mogelijk in te kunnen houden.

De duikers moesten in een laboratorium bij twee verschillende gelegenheden

hun adem zo lang mogelijk inhouden. De ene keer dronken de proefpersonen 2.5 uur voor de test 70 milliliter geconcentreerd bietensap van - jawel! - James White Drinks. [jameswhite.co.uk] De andere keer dronken ze bietensap zonder nitraten.

Resultaten
De proefpersonen konden hun adem 11 procent langer inhouden nadat ze bietensap [Nitrate] hadden gedronken dan na inname van de placebo.


Zuurstoftekort? Bietensap helptNadat de proefpersonen hun adem 2 minuten hadden ingehouden [Sub maximal] en nadat de proefpersonen hun adem zo lang mogelijk hadden ingehouden [Maximal] bepaalden de Zweden hoeveel procent van de hemoglobinemoleculen in het bloed van de proefpersonen vastzaten aan zuurstof. Hemoglobine is een ijzerhoudend eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof transporteert.

Zoals je hieronder ziet vonden de onderzoekers minder zuurstof als de proefpersonen bietensap hadden gekregen. Daaruit kun je afleiden dat bietensap ervoor zorgt dat de cellen meer zuurstof opnemen uit het bloed.


Zuurstoftekort? Bietensap helptConclusie
De onderzoekers denken dat bietensap een interessant supplement is voor sporters die hun adem moeten inhouden, zoals duikers. Wijzelf, de onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, vermoeden dat ook in disciplines waarin sporters tijdens korte explosieve inspanningen in korte tijd grote hoeveelheden zuurstof consumeren, zoals skiën of snowboarden, suppletie met bietensap effectief kan zijn.

Bron:
Respir Physiol Neurobiol. 2012 Jul 1;182(2-3):53-9.

Meer:
Chlorellasuppletie vergroot maximale opname van zuurstof (25-11-2014)
Hoe cacao de zuurstofopname verhoogt (5-7-2014)
Uitgeslapen sporter neemt meer zuurstof op (22-7-2010)


Verbinding in Rhodiola verhoogt aanmaak van EPO

In de betere sportdrank of pre-workoutshake zit L-citrulline

Creatine laat hersenen beter functioneren bij zuurstoftekort

Verbinding in Rhodiola verhoogt aanmaak van EPO
Duursporters die trainen om hun grenzen te verleggen - en bijvoorbeeld aan hoogtetraining doen - boeken sneller resultaat als ze Rhodiola gebruiken.

In de betere sportdrank of pre-workoutshake zit L-citrulline
Sportdrankjes met snel opneembare koolhydraten en PWO-eiwitshakes werken waarschijnlijk beter als daar ook een paar gram L-citrulline in zit.

Creatine laat hersenen beter functioneren bij zuurstoftekort
Suppletie met creatine zorgt ervoor dat je hersenen minder last hebben van een verminderde toevoer van zuurstof.