Opgeladen: 3-4-2021
Opgeborgen in: Chroom, Insuline, glucose & insulineversterkers
Translation: What kind of stuff is chromium dinicocysteinate? (4-4-2021)

Chromium Dinicocysteinate | Wat is dat nou weer?

Omdat wij onszelf wat supplementen betreft bovengemiddeld bij de pinken vinden, keken we raar op toen we in een supplementenshop een chroomverbinding aantroffen waarvan we tot dan nooit eerder hadden gehoord. Chroomdinicocysteïnaat, heette het ding. Toen we uitzochten wat voor spul dat was, bleek dat het al tien jaar op de markt was.
Juist.
Toch niet zo bij de pinken.

Zychrome
Chroomdinicocysteïnaat is een complex van een chroom-3-atoom waaraan 2 nicotinaatgroepen en een cysteïnaatgroep kleven. In 2011 zette de Amerikaanse ingrediëntenfabrikant InterHealth Nutraceuticals, recent opgekocht door Lonza, chroomdinicocysteïnaat op de markt als Zychrome. [newhope.com apr 25, 2011.]

Er zijn wel meer vormen van chroom op de markt. Een hele bekende is Chromax, een marktnaam voor chroompicolinaat. Weer een andere is ChromeMate, een marktnaam voor chroompolynicotinaat.


Chroomdinicocysteïnaat | Wa's dat nou weer?


Dierstudie
In 2010 publiceerden onderzoekers van Louisiana State University Health Sciences Center, op kosten van Interhealth en de Amerikaanse overheid, een dierstudie waarin ze chroompicolinaat, chroomdiniconaat en chroomdinicocysteïnaat aan ratten met diabetes gaven. [Mol Nutr Food Res. 2010 Sep;54(9):1371-80.]

Chroomdinicocysteïnaat verhoogde de gevoeligheid voor insuline en verminderde daarnaast ook een reeks merkers voor ontstekingsprocessen. Dat zou kunnen betekenen, speculeerden de onderzoekers, dat chroomdinicocysteïnaat de bloedvaten en organen van diabetici kan beschermen tegen de ontstekingsprocessen als gevolg van een te hoge glucosespiegel.

Humaan onderzoek
In 2012 publiceerden dezelfde onderzoekers, nog steeds op kosten van Interhealth en de Amerikaanse overheid, een humane studie waaraan ongeveer 75 diabete proefpersonen meewerkten. [Mol Nutr Food Res. 2012 Aug;56(8):1333-41.] Tijdens het experiment bleven de proefpersonen hun medicijnen gebruiken.

Gedurende 3 maanden slikte een deel van de proefpersonen een placebo, terwijl een ander deel dagelijks 400 microgram chroom in de vorm van chroompicolinaat gebruikte, en weer een ander deel 400 microgram chroom in de vorm van chroomdinicocysteïnaat.

Alleen chroomdinicocysteïnaat verhoogde de gevoeligheid voor glucose en verlaagde de ontstekingsfactor TNF-alpha en de concentratie van afgebroken eiwit.


Chroomdinicocysteinaat | Wa's dat nou weer?


Chroomdinicocysteinaat | Wa's dat nou weer?


Chroomdinicocysteinaat | Wa's dat nou weer?


Humaan onderzoek van eigen fabrikaat
Chroomdinicocysteinaat | Wa's dat nou weer?
Vier jaar later, in 2016, publiceerde Interhealth nog een kleine vergelijkbare humane studie, waaraan 43 metforminegebruikers meewerkten. Ook in die studie verbeterde chroomdinicocysteïnaat de insulinehuishouding en merkers voor ontstekingsprocessen. [Food Nutr Res. 2016 Sep 28;60:31762.]

Hoe goed zijn die studies?
De supplementenindustrie claimt al sinds de jaren tachtig dat chroomsuppletie de insulinegevoeligheid verhoogt, en ontwikkelt allerlei chroomapplicaties waarmee diabeten gezonder zouden moeten worden. Je vindt die applicaties ook in afslanksupplementen en bodybuildingsupplementen.

De supplementenindustrie produceert studies die de geclaimde effecten van chroomverbindingen moeten onderbouwen. In 2016 concludeerde een meta-analyse van die publicaties - en daarbij zat ook onderzoek naar chroomdinicocysteïnaat - dat de kwaliteit van die studies te wensen overliet. De onderzoekers vonden dat diabeten chroomsuppletie niet moesten zien als een alternatief voor medicatie of leefstijlverbetering. [Nutr Rev. 2016 Jul;74(7):455-68.]

Bron:
Mol Nutr Food Res. 2012 Aug;56(8):1333-41.

Meer:
Velositol geeft kleine hoeveelheid eiwit meer anabole werking (31-3-2017)


Hoe avocatin-B, de FAO-inhibitor in avocado, beschermt tegen diabetes Door quercetine in rode ui geeft het lichaam spieren voorkeursbehandeling boven vet Carnitine maakt type-2-diabeten gezonder

Hoe avocatin-B, de FAO-inhibitor in avocado, beschermt tegen diabetes
In avocado's zitten vetzuren die je voor zover bekend niet in andere voedingsmiddelen zult tegenkomen.

Door quercetine in rode ui geeft het lichaam spieren voorkeursbehandeling boven vet
De toevoeging van een bescheiden hoeveelheid ui aan je voedingspatroon legt de groei van je vetreserves aan banden als je meer energie in je lichaam stopt dan je nodig hebt.

Carnitine maakt type-2-diabeten misschien gezonder
Als ze elke dag 2 gram L-carnitine slikken.