Opgeladen: 6-6-2021
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Insuline, glucose & insulineversterkers
Translation: Daily serving of strawberries improves insulin and cholesterol levels (7-6-2021)

Dagelijkse portie aardbeien verbetert insuline- en cholesterolwaarden

Is je cholesterolspiegel te hoog en zou je insulinespiegel ook wel wat lager mogen zijn? Op de groenten- en fruitafdeling van de supermarkt ligt een natuurlijk medicijn dat wellicht enige uitkomst biedt. Zeker nu het weer zomer is.


Dagelijkse portie aardbeien verbetert insuline- en cholesterolwaardenStudie
Arpita Basu, een onderzoeker van de University of Nevada, gaf 33 proefpersonen gedurende 4 weken niets [Control]. Bij twee andere gelegenheden kregen de proefpersonen 4 weken een betrekkelijk lage dosis gevriesdroogd aardbeienpoeder [Strawberry LD] of een betrekkelijke hoge dosis aardbeienpoeder [Strawberry HD].

De lage dosis aardbeienpoeder was 13 gram per dag, de hoge dosis was 32 gram per dag. De proefpersonen moesten het poeder oplossen in water, en dat opdrinken.

Twee keer per dag, tussen de maaltijden door, dronken de proefpersonen hun zelfgemaakte aardbeienshake. De lage dosis aardbeienpoeder was een equivalent van ongeveer 8 aardbeien; de hoge dosis een equivalent van 20 aardbeien.

Je ziet de samenstelling van het poeder hieronder.


Dagelijkse portie aardbeien verbetert insuline- en cholesterolwaarden


De proefpersonen waren niet gezond. Ze waren obees en de concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL in hun bloed was te hoog.

Resultaten
De hoge dosis aardbeienpoeder verlaagde de insulinespiegel, waarschijnlijk door de gevoeligheid voor insuline te vergroten. Bovendien was er een tendens dat dat de hoge dosis aardbeienpoeder de LDL-spiegel verlaagde.

Klik op de tabellen hieronder voor een grotere versie.


Dagelijkse portie aardbeien verbetert insuline- en cholesterolwaarden


Dagelijkse portie aardbeien verbetert insuline- en cholesterolwaarden


Toen de onderzoekers de lipiden in het bloed met NMR nader bestudeerden, zagen ze dat de concentratie VLDL (zeg maar: de triglyceriden) afnam door de suppletie met een hoge dosis aardbeienpoeder, net als de concentratie kleine LDL-deeltjes.

Een hoge VLDL-spiegel is net een tikkie riskanter voor hart- en bloedvaten dan een hoge LDL-spiegel. De gemeten verschuiving binnen het LDL-compartiment suggereert bovendien dat het LDL minder gevaarlijk voor de bloedvaten werd.

Conclusie
"These findings support the role of dietary strawberries in a medical nutrition therapeutic approach for diabetes prevention in adults", resumeren de onderzoekers.

Bron:
Nutrients. 2021 Apr 23;13(5):1421.

Meer:
Ellaginezuur in bessen, frambozen en aardbeien blokkeert veroudering van de huid (1-5-2021)
Aardbeien beschermen tegen Alzheimer (26-1-2020)


Verbetering van leefstijl verhoogt testosteronspiegel vijftigers Eet minder uur per dag, en je wordt gezonder Aroniabessen bestrijden buikvet, vergroten spiermassa...

Verbetering van leefstijl verhoogt testosteronspiegel vijftigers
En verlaagt de LDL- en insulinespiegel.

Eet minder uur per dag, en je wordt gezonder
Het resultaat van een leefstijl met te veel eten van slechte kwaliteit en weinig beweging heeft desastreuze gevolgen voor hart en bloedvaten en de gevoeligheid voor insuline.

Aroniabessen bestrijden buikvet, vergroten spiermassa...
...en verlagen je LDL- en insulinespiegel. Zulke mooie dingen gebeuren natuurlijk alleen in dierstudies.