Opgeladen: 20-6-2021
Opgeborgen in: Kaneel, Breinversterkers, Psychologie
Translation: Do dietary amphetamines play a role in the Christmas feeling? (21-6-2021)

Spelen amfetamines in voeding een rol bij het kerstgevoel?

Het aangename gevoel dat duizenden Europeanen en Noord-Amerikanen ervaren rond de kerst is misschien het gevolg van - niet schrikken - amfetamines. En dan bedoelen we niet de amfetamines die je koopt op de hoek van de straat, maar amfetamines in specerijen als kaneel, anijs, nootmuskaat en kruidnagel. En dat zijn precies de specerijen in voedingsmiddelen waarvan tijdens de winter op het Noordelijk halfrond de consumptie omhooggaat.


Spelen amfetamines in voeding een rol bij het kerstgevoel?


Natuurlijke amfetamines
In de wintermaanden, als de dagen kort zijn, hebben we behoefte aan warmte, nabijheid en neurostimulatie. En dus eten we kruidnoten en speculaas (bevatten kaneel, nootmuskaat en kruidnagel) en drinken we bisschopswijn (bevat anijs, kruidnagel en kaneel) en zetten we thee met wintersmaakjes (met kaneel en kruidnagel).

Dat zegt Jeffrey Idle, een hoogleraar en farmacoloog van Charles University in de Tsjechische Republiek, in een artikel dat in 2005 verscheen in Prague Medical Report. Idle baseert zich weer op een theorie die Sasha en Ann Shulgin opperen in hun boek Tihkal. [bol.com]


Spelen amfetamines in voeding een rol bij het kerstgevoel?


Spelen amfetamines in voeding een rol bij het kerstgevoel?


De Shulgins, twee biochemici die een indrukwekkende serie tryptamines synthetiseerden en uitprobeerden, opperden dat er in ons dieet natuurlijke amfetamines aanwezig zijn. Ze dachten daarbij aan bestanddelen in specerijen die chemici allylbenzenen noemen. Je ziet er een paar hierboven.

Drugs
Op zichzelf hebben deze stoffen geen psychotrope werking van betekenis. Maar, zo theoretiseerden de Shulgins, misschien zetten ze in het lichaam of anders in de keuken of de fabriek, om in amfetamines als TMA en MMDA.


Spelen amfetamines in voeding een rol bij het kerstgevoel?


TMA is een mild hallucinogeen, dat tegelijkertijd de illusie geeft dat anderen je kunnen 'lezen', ontdekten de Shulgins. MMDA vergemakkelijkt communicatie en geeft een gevoel van warmte. Tegelijkertijd onderdrukt het gevoelens van eenzaamheid en angst. Beide middelen zijn op de markt als recreatieve drugs.

Of die transformaties ook echt plaatsvinden, is niet duidelijk. De theorie van de Shulgins is nog steeds een theorie.

Nog meer natuurlijke amfetamines
In specerijen als nootmuskaat en kruidnagel zitten nog meer mogelijke psychoactieve stoffen. De propenylbenzenen zouden wel eens kunnen omzetten in allylbenzenen, en vervolgens in amfetamines.


Spelen amfetamines in voeding een rol bij het kerstgevoel?


Slot
"Maybe we simply need those kitchen odours at Christmas time to refresh ourselves of the feelings of good cheer", schrijft Idle.

"It may have nothing to do with pharmacology, simply the lifting of our spirits by the best memories of childhood winters that we have stored forever away, available for downloading once triggered by a particular odour or combination of smells."

"One thing is, however, certain."

"The imprint of far-off and exotic places is reborn in us each dark and cold European winter through the medium of clove and ginger, nutmeg and cinnamon. Whether there is also a definable pharmacological component to this experience remains to be elucidated."

Bron:
Prague Med Rep. 2005;106(1):27-38.

Meer:
Dierstudie: zonnebaden is verslavend (25-6-2014)
Verslaafd aan wortels? | Jazeker, dat kan (6-4-2013)


Groenteneters zijn gelukkiger en creatiever Glutamine maakt alcohol minder aangenaam 'Chemisch broertje van GHB maakt koolhydraatarm dieet aangenaam'

Groenteneters zijn gelukkiger en creatiever
Mensen die veel groenten en fruit eten hebben meer levensgeluk en zijn creatiever dan mensen die weinig groenten en fruit eten.

Glutamine maakt alcohol minder aangenaam
Als je meer alcohol drinkt dan je lever, je omgeving en je huisarts op prijs stellen, dan kan suppletie met een paar gram glutamine per dag je misschien helpen om op de rails te blijven.

'Chemisch broertje van GHB maakt koolhydraatarm dieet aangenaam'
Als je een dieet met weinig of geen koolhydraten volgt, maakt je lichaam extra veel van een verbinding aan die sprekend lijkt op de drug GHB.