Opgeladen: 31-10-2020
Opgeborgen in: Anabolen & studies, Anabolen & risico's, Psychologie
Translation: Anabolic steroids make heavy physical exercise more addictive (1-11-2020)

Anabolen maken zware fysieke training verslavend

Uit de hand gelopen gebruik van anabolica gaat vaker wel dan niet samen met een foutief lichaamsbeeld en dwangmatig bezig zijn met voeding en training. In ieder geval dat laatste aspect - het dwangmatige trainen - heeft volgens de Amerikaanse psychiater Tom Hildebrandt een biologische verklaring. Hij publiceerde in 2014 een humane studie die suggereert dat anabolengebruik de verslavende werking van zware fysieke training versterkt.

Studie
De onderzoekers analyseerden het bloed van 26 mannen die intensief trainden met gewichten. Tien mannen waren naturel [Control; Heavy exercise control], de overige zestien gebruikten anabolica. De gemiddelde anabolengebruiker in deze studie had al een krap dozijn kuren achter de rug.

De helft van de anabolengebruikers zat tijdens deze studie in een kuur [On-Cycle], de andere helft zat in een rustperiode [Off-Cycle].

De onderzoekers analyseerden het bloed van de proefpersonen en bepaalden met een ingewikkelde test de mate waarin de mannen fysieke training apprecieerden. Dat hield in dat de mannen op een loopband konden rennen, maar tijdens het rennen steeds vervelender taken moesten uitvoeren om te kunnen blijven rennen.

Resultaten
De anabolengebruikers waren meer gehecht aan hun training dan de niet-gebruikers, en de gebruikers die in hun kuur zaten scoorden flink hoger dan de gebruikers die off-cycle waren.

De tabel hieronder is vereenvoudigd. Klik erop voor een volledige versie.


Anabolen maken zware fysieke training verslavend


Anabolen maken zware fysieke training verslavend


In het bloed vonden de onderzoekers een mogelijke verklaring voor de grotere gehechtheid aan training bij de anabolengebruikers. De concentratie bèta-endorfine was in deze groep hoger.

Bèta-endorfine komt vrij tijdens intensieve inspanning. Het is een belangrijke factor de euforische gevoelens die prestatiesporters ervaren, en die hardlopers runner's high noemen. Volgens sportpsychologen speelt bèta-endorfine een cruciale rol bij sportverslaving.

Bèta-endorfine interacteert met dezelfde receceptoren waarmee ook verslavende opioïde pijnstillers als morfine interacteren. In de jaren zeventig ontdekte Horace Loh dat in diermodellen de pijnstillende werking van bèta-endorfine die van morfine met een factor 18-33 overtrof. [Proc Natl Acad Sci U S A. 1976 Aug;73(8):2895-8.]


Anabolen maken zware fysieke training verslavend


Anabolen maken zware fysieke training verslavend


Conclusie
"The results of the current study provide continued support for the role of compulsive exercise in anabolic steroids dependence and its possible incorporation into addictive model of anabolic steroids use", resumeren de onderzoekers.

"The fact that anabolic steroids increase lean muscle mass and may also enhance mood and the reinforcing value of behaviors such as exercise via effects on the HPA axis suggest a powerful environment for maintaining drug use."

Bron:
Drug Alcohol Depend. 2014 Jun 1;139:86-92.

Meer:
Androgenen verslechteren immuunsysteem (14-9-2020)
Roken, alcohol en coke maken anabolica riskanter voor je hart (6-6-2020)
Door anabolengebruik verdwijnt de kankerremmende werking van krachttraining (9-4-2020)


Anabolengebruiker belandt opmerkelijk vaak in gevangenis, concludeert studie We weten te weinig over anabolen, erkennen artsen Kwart van de jonge anabolengebruikers heeft dichtgeslibde kransslagaders

Anabolengebruiker belandt opmerkelijk vaak in gevangenis, concludeert studie
Tien keer vaker in de gevangenis dan niet-gebruikers.

We weten te weinig over anabolen, erkennen artsen
Anabolengebruikers hebben geen hoge pet op van de expertise van artsen als het om anabolen gaat. Da's bekend.

Kwart van de jonge anabolengebruikers heeft dichtgeslibde kransslagaders
Braziliaanse onderzoekers, verbonden aan de Universidade de Sao Paulo, bestudeerden een groep van 20 jonge anabolengebruikers.