Opgeladen: 2-9-2019
Opgeborgen in: Anabolica & gezondheidsrisico's, Anabolica & studies
Translation: Anabolic steroid user ends up in prison remarkably often (3-9-2019)

Studie: anabolengebruiker belandt opmerkelijk vaak in gevangenis

Anabolengebruiker belandt opmerkelijk vaak in gevangenis, concludeert studie
Anabolengebruikers komen tien keer vaker in de gevangenis dan niet-gebruikers. Tot die conclusie komen Deense onderzoekers in een epidemiologische studie, die is verschenen in Drug and Alcohol Dependence.

Studie
In Denemarken mogen sportscholen en fitnesscentra meedoen aan een programma waarbij eigenaren verdachte individuen kunnen laten testen op het gebruik van anabolen. Wie wordt betrapt, vliegt eruit. De overheid registreert de gegevens van de betrapte individuen, en stelt die beschikbaar aan onderzoekers.

Eind 2018 publiceerde de Deense onderzoeker Henrik Horwitz een analyse die op deze gegevens was gepubliceerd in de Journal of Internal Medicine. [J Intern Med. 2019 Mar;285(3):333-40.] Horwitz' conclusie was dat anabolengebruik de kans op overlijden vergrootte met een factor drie.

Voor haar onderzoek putte Thea Christoffersen, verbonden aan het academisch ziekenhuis van de universiteit van Kopenhagen, uit dezelfde databank. Ze volgde 545 jonge mannen, die waren betrapt op het gebruik van anabolen, van 2006 tot 2017. Christoffersen ging na of de mannen werden veroordeeld voor geweldsmisdrijven en in de gevangenis belandden. Ze vergeleek deze mannen met een groep van 5450 willekeurige Deense mannen.

Resultaten
Voordat Christofferen de mannen ging volgen had 3.7 procent van de mannen in de controlegroep in het verleden wel eens in de gevangenis gezeten. Bij de anabolengebruikers was dat 20.6 procent. Tijdens het onderzoek liep het percentage mannen dat een gevangenisstraf kreeg op tot 4.9 procent. Bij de anabolengebruikers nam het percentage toe tot 29.5 procent.

De figuur hieronder vergelijkt de kans op een gevangenisstraf in de twee groepen die Christoffersen volgde. De figuur heeft allen betrekking op de mannen die, toen het onderzoek begon, niet waren veroordeeld. De kans op een veroordeling was een factor 9.5 groter bij de anabolengebruikers.


Studie: anabolengebruiker belandt opmerkelijk vaak in gevangenis


Conclusie
"Whether anabolic steroids use causes this anti-social behavior or it is a symptom of such still has to be determined", schrijft Christoffersen

Hmmm
Het gevonden verband geeft te denken, maar hard bewijs dat anabolengebruik gewelddadig en crimineel maakt, levert de Deense studie natuurlijk niet. De mannen werden getest op doping omdat de uitbaters van de krachthonken en sportscholen daar aanleiding voor hadden. Dat kan een onnatuurlijke fysiek zijn, maar ook agressief gedrag.

Het feit dat 20.6 procent van de geteste mannen al een strafblad had voordat de studie begon, doet vermoeden dat we hier te maken hebben met een groep die wellicht niet representatief is voor 'de' anabolengebruiker...

Bron:
Drug Alcohol Depend. 2019 Aug 1;203:92-7.

Meer:
Anabolen geven gebruikers een excuus voor agressie (17-2-2018)
Belangrijkste doodsoorzaak Zweedse anabolengebruikers is de kogel (18-6-2007)
Doodsoorzaak jonge anabolengebruikers vaak moord of zelfmoord (2-9-2005)
Moord door anabolen komt nauwelijks voor (3-7-2004)


Sombere bodybuilder gevoeliger voor 'roid rage, zegt dierstudie Anabolengebruik maakt twee keer zo gewelddadig Vier procent van de bodybuilders wordt psychisch ziek door 600 mg testosteroncypionaat per week

Sombere bodybuilder gevoeliger voor 'roid rage, zegt dierstudie
Bodybuilders die doorgaans sip, somber en sacherijnig door het leven gaan, worden waarschijnlijk eerder agressief als ze anabolen gebruiken dan bodybuilders met een opgewekte natuur.

Anabolengebruik maakt twee keer zo gewelddadig
Dat schrijven criminologen van Florida State University in de American Journal of Public Health.

Vier procent van de bodybuilders wordt psychisch ziek door 600 mg testosteroncypionaat per week
Ongetwijfeld blazen kranten het graag op, maar je kunt er niet omheen. Soms draaien anabolengebruikers door, en gebruiken dan gruwelijk geweld.