Opgeladen: 14-9-2020
Opgeborgen in: Anabolen & gezondheidsrisico's, Anabolen: wetenschappelijke studies, Immuunsysteem
Translation: Androgens deteriorate immune system (15-9-2020)

Androgenen verslechteren immuunsysteem

Androgenen verslechteren immuunsysteem
Het immuunsysteem van vrouwen is beter in staat om ziektekiemen als Candida albicans uit te schakelen dan dat van mannen. Dat komt gedeeltelijk omdat mannelijke geslachtshormonen niet bevorderlijk zijn voor de werking van het immuunsysteem, concluderen biologen van California State Polytechnic University uit hun proeven met muizen. Maar dat is niet het hele verhaal.


Androgenen verslechteren immuunsysteem


Studie
De onderzoekers experimenteerden met zowel mannelijke [M] als vrouwelijke muizen [F]. Sommige van hun proefdieren waren intact, andere gonadectomized. Bij die muizen hadden de onderzoekers de organen die geslachtshormonen produceren weggehaald [X].

Bij een deel van de muizen hadden de onderzoekers vervolgens pellets geïmplanteerd. Sommige muizen kregen pellets die niets deden, andere muizen kregen pellets die hormonen afgaven. Sommige muizen kregen actieve pellets die estradiol afgaven, andere muizen kregen pellets die DHT afgaven.

Nadat de muizen waren hersteld van de ingrepen, injecteerden de onderzoekers de dieren met de schimmel Candida albicans in een levensbedreigende hoeveelheid.


Androgenen verslechteren immuunsysteem


De figuur hierboven laat je de opzet van de studie zien. Klik er op voor een grotere versie.

Resultaten
Er waren meer intacte vrouwelijke muizen die de Candida-injectie overleefden dan mannelijke. Dat hadden de onderzoekers ook wel verwacht. Vrouwelijke organismen hebben een beter werkend immuunsysteem dan mannelijke.


Androgenen verslechteren immuunsysteem


Bij zowel de mannelijke als de vrouwelijke gonadectomized mice verminderden DHT-pellets de kans om de besmetting te overleven, vertellen de figuren hieronder. DHT verzwakt dus de immuunrespons. En waarschijnlijk doen alle androgenen dat...


Androgenen verslechteren immuunsysteem


Androgenen verslechteren immuunsysteem


Bij de vrouwelijke gonadectomized mice hadden pellets die het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol afgaven geen positief of negatief effect op de overlevingskansen. Bij de mannelijke gonadectomized mice verslechterde estradiol de overlevingskansen echter.


Androgenen verslechteren immuunsysteem


Conclusie
De superieure immuunrespons van vrouwen heeft dus niets met geslachtshormonen te maken, concluderen de onderzoekers.

Als we, ongehinderd door veel kennis van zaken, de uitkomsten van deze studie extrapoleren naar mensen, dan betekent dit dat gebruikers van androgene hormonen hun kansen om gevaarlijke infecties te overleven verminderen, ongeacht hun geslacht. Voor oestrogene hormonen is de situatie een beetje complexer. Vrouwen die oestrogenen gebruiken zullen hun overlevingskansen niet verminderen, mannen wel.

Waarom vrouwen een beter werkend immuunsysteem hebben dan mannen? Dat komt waarschijnlijk door hun genen.

Vrouwen hebben twee X-chromosomen. Op het X-chromosoom zitten genen die nodig zijn voor het aanmaken van receptoren waarmee immuuncellen ziektekiemen opsporen, en genen die nodig zijn voor het functioneren van T- en B-cellen. Op het mannelijke Y-chromosoom zitten daarentegen vooral genen die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen.

Bron:
Heliyon. 2020 Jul 12;6(7):e04437.

Meer:
Gebruik van anabolen maakt Candida agressiever (25-9-2019)


Anabolengebruik maskeert TBC in bodybuilder Door anabolengebruik verdwijnt de kankerremmende werking van krachttraining Abces in penis na tien jaar anabolengebruik

Anabolengebruik maskeert TBC in bodybuilder
Zonder dat hij het wist liep een 40-jarige fitnessfanaat jarenlang rond met een potentieel dodelijke TBC-besmetting.

Door anabolengebruik verdwijnt de kankerremmende werking van krachttraining
Krachttraining activeert het immuunsysteem. Maar niet als je anabolen gebruikt...

Abces in penis na tien jaar anabolengebruik
Over penibele pusreservoirs, anabolica en het immuunsysteem. Medihorror.