Opgeladen: 24-9-2016
Opgeborgen in: Anabolica & studies, Anabolica & gezondheidsrisico's
Translation: No translation yet

Anabolengebruikers hebben minder hersenen

Je moet het verschil niet overdrijven, maar het is er volgens Noorse onderzoekers wel degelijk. Bodybuilders en andere krachtsporters die anabolen gebruiken hebben minder hersenen dan naturel-atleten. Maar of dat door de anabole steroïden komt? In hun publicatie, die binnenkort verschijnt in Biological Psychiatry, kunnen de Noren die vraag niet beantwoorden.

Studie
De Noren maakt scans van de hersenen van 150 mannen die trainden met gewichten. Daarvan hadden er 68 nooit anabolen gebruikt, en 82 wel. Bij die gebruikers zaten zowel veteranen als beginners, en ook een aantal ex-gebruikers. De gemiddelde gebruiker had er al negen jaar gebruik op zitten, en gekuurd met ongeveer 1300 milligram anabole steroïden per week. De doses varieerden van 125 tot 7000 milligram anabole steroïden per week.

Resultaten
De grijze massa - zeg het maar: de delen van de hersenen waar de complexere processen plaatsvinden - was bij de gebruikers minder dan bij de niet-gebruikers. De onderzoekers vonden dat verschil terug in alle delen van de hersenen.


Anabolengebruikers hebben minder hersenenHet verschil was statistisch significant, maar niet overweldigend groot. Als anabolica inderdaad hersenweefsel afbreken, dan is dat negatieve effect dus klein. Zou je zeggen. Maar dat beeld veranderde enigszins toen de onderzoekers een keer apart keken naar de bodybuilders die al minstens vijf jaar anabolica hadden gebruikt [eerste figuur hieronder], en nog eens een keer naar de gebruikers die al minstens tien jaar anabolengebruik achter de rug hadden [tweede figuur hieronder].

Waar je blauw-witte-kleuren ziet was het hersenweefsel van de anabolengebruikers kleiner dan dat van de niet-gebruikers. Hoe lichter de kleur, hoe groter was het verschil tussen gebruikers en niet-gebruikers.


Anabolengebruikers hebben minder hersenenHoe langer de gebruikers al hadden gekuurd, hoe kleiner waren hun hersenen vergeleken met die van naturel-atleten.

Het zou zomaar kunnen dat de effecten van anabolengebruik op de afbraak van hersenweefsel in ieder geval voor een deel permanent zijn. Ook toen de Noren de hersenen van ex-gebruikers vergeleken met die van nooit-gebruikers zagen ze verschillen.


Anabolengebruikers hebben minder hersenenAnabolengebruikers gebruiken ook vaak andere middelen, zoals recreatieve drugs en psychoactieve medicijnen. In de figuren hierboven hebben de Noren de invloed van die middelen weggepoetst.

Het is niet duidelijk of de anabolengebruikers mentaal minder goed functioneerden dan de naturel-bodybuilders. Wel waren ze minder intelligent. De gemiddelde naturel-atleten hadden een IQ van 112.9, terwijl de gemiddelde farmacologische bodybuilder het met een IQ van 104.9 moest doen.

Het is verleidelijk om te speculeren dat anabolengebruik hersenweefsel afbreekt, maar die conclusie durven de Noren niet aan. Misschien hebben anabolengebruikers gewoon kleinere hersenen dan niet-gebruikers, schrijven ze. Maar verontrustend zijn hun bevindingen natuurlijk wel. Hoe sneller je grey mass afneemt, hoe groter is je kans op dementie.

Conclusie
"Although correlational, our findings of thinner and smaller cortices associated with anabolic-androgenic steroid exposure raise concerns about possible deleterious effects of long-term anabolic-androgenic steroid use on brain health", schrijven de onderzoekers. "The cortical effects seemed to persist after stopping anabolic-androgenic steroid use."

"Understanding the impact of anabolic-androgenic steroid use on the brain and its cognitive and psychiatric correlates is important in order to safeguard the needs of the growing numbers of long-term anabolic-androgenic steroid users now entering middle age. Large-scale longitudinal - and ideally prospective - studies are warranted to address the possible implication of accelerated cerebral atrophy caused by long-term anabolic-androgenic steroid exposure."

Beetje zeuren
In dit onderzoek hadden de anabolengebruikers kleinere amygdala [een deel van de hersenen dat een sleutelrol speelt bij het beleven van angst] dan de niet-gebruikers. In 2015 publiceerden onderzoekers van de universiteit van Harvard nog een soortgelijke studie waaruit het tegenovergestelde bleek.

Misschien nog even niet in paniek raken.

Bron:
Biol Psychiatry. 2016 Jun 30. pii: S0006-3223(16)32529-X.

Meer:
Anabolen maken je banger (26-2-2016)
Van anabolengebruiker tot druggebruiker (11-12-2008)
Anabolengebruik maakt twee keer zo gewelddadig (23-10-2008)


Veroudering laat hersenen krimpen, cardiotraining laat ze groeien
Effectieve dosis: 3 keer per week 40 minuten hardlopen.

Help! Eiwitdieet laat hersenen krimpen!
Dierstudie. Gevalletje vals alarm, als je het ons vraagt.

Anabole steroïden ondergraven het positieve effect van krachttraining op de hersenen
Krachttraining laat hersencellen groeien. Krachttraining werkt daarom waarschijnlijk als een antidepressivum, en vermindert misschien ook de kans op dementie. Maar van die effecten blijft weinig over als je anabolen gebruikt.