Opgeladen: 18-5-2023
Opgeborgen in: Hart en bloedvaten, Plantenextracten, Choline
Translation: Acetylcholine in eggplant lowers blood pressure (19-5-2023)

Acetylcholine in aubergine verlaagt bloeddruk

Aubergines zijn nog beter voor hart en bloedvaten dan we op basis van dierstudies al vermoedden. Een bescheiden hoeveelheid van de dieppaarse groente - die eigenlijk een fruit is - bevat voldoende acetylcholine om de bloeddruk te helpen verlagen.


Acetylcholine in aubergine verlaagt bloeddruk


Aubergine
Er zijn nogal wat foodies die aubergines niet zo interessant vinden. Er zitten weinig vitamines en mineralen in, zeggen ze. Dat klopt. Maar daar staat tegenover dat de schil van aubergines een goede bron is van anthocyanines, vooral van delphinidine-3-rutinoside. [Z Naturforsch C J Biosci. 2006 Jul-Aug;61(7-8):527-35.]

Daarnaast zit er in aubergine ook acetylcholine [structuurformule hieronder]. In aardappels en tomaten, die tot dezelfde familie behoren als aubergine, zit geen acetylcholine.

In een ons aubergine zit ongeveer 2-6 milligram. Je vindt de stof in de hele vrucht in ongeveer even hoge concentraties. Als je aubergines grillt of verhit in de magnetron, neemt de concentratie toe. [Foods. 2021 Jan 4;10(1):81.]

In dierstudies verlaagt orale toediening van kleine hoeveelheden aubergine-extract met acetylcholine de bloeddruk in ratten met een verhoogde bloeddruk. [Food Chem. 2019 Mar 15;276:376-82.] Suppletie met aubergine verlaagt de concentratie stresshormoon in de bloedbaan.


Acetylcholine in aubergine verlaagt bloeddruk


Bovendien interacteert acetylcholine met de acetylcholine-receptor M3 in de bloedvaten. Daardoor maken de vaatwanden meer stikstofmonoxide aan, worden ze soepeler en kan de bloeddruk dalen.

Studie
In 2019 verscheen in Nutrients een Japanse humane studie, waarin onderzoekers van Shinshu University en Hokkaido Information University experimenteerden met proefpersonen die onderhevig waren aan psychologische stress en als gevolg daarvan een verhoogde bloeddruk hadden.

Gedurende 12 weken gaven de onderzoekers een deel van hun proefpersonen dagelijks een placebo, terwijl een ander deel dagelijks een supplement kreeg met 1200 milligram gedroogd auberginepoeder. Daarin zat 2.3 milligram acetylcholine. Het poeder bevatte ook GABA en chlorogeenzuur. De hoeveelheden GABA en chlorogeenzuur waren volgens de onderzoekers niet genoeg om de bloeddruk te verminderen.


Acetylcholine in aubergine verlaagt bloeddruk


Resultaten
Gedurende de suppletieperiode zakten de systolische [SBP] en diastolische bloeddruk [DBP]. Aan het einde van de periode was de afname statistisch significant. Het zou zomaar kunnen dat de bloeddrukdaling groter was geweest als de suppletie langer was doorgegaan.

De figuren hieronder hebben betrekking op een subgroep proefpersonen met een licht verhoogde grade 1 bloeddruk. De proefpersonen lieten hun bloeddruk in een ziekenhuis meten. Bij die metingen valt de bloeddruk vaak wat hoger uit.


Acetylcholine in aubergine verlaagt bloeddruk


Suppletie met auberginepoeder zorgde er ook voor dat de proefpersonen zich over de gehele linie een beetje beter voelden. Ze waren minder vijandig en boos, minder depressief en minder verward.

Hoeveelheden
De onderzoekers maakten hun poeder zelf, van aubergines die ze in de regio kochten. De dagelijkse dosis van 1200 milligram correspondeert met 22 gram verse aubergine, schrijven ze.

Wij vermoeden op basis van de hoeveelheid acetylcholine in het poeder dat de Japanners een cultivar gebruikten met een relatief hoge hoeveelheid acetylcholine. Wil je met verse aubergines experimenteren, dan kun je misschien beter gaan voor een dagelijkse dosis van 100 gram. Dan weet je redelijk zeker dat je voldoende acetylcholine binnenkrijgt.

Bron:
Nutrients. 2019 Nov 16;11(11):2797.

Meer:
Aubergine beschermt bij hartinfarct (12-3-2021)


Bloeddrukverlaging door beweging vergelijkbaar met verlaging door medicatie Selleriezaad verlaagt bloeddruk (en doet nog veel meer) Bloeddruk zakt 3 punten door Pycnogenol

Bloeddrukverlaging door beweging vergelijkbaar met verlaging door medicatie
Als je een hoge bloeddruk hebt, is het effect van lichaamsbeweging net zo groot als het effect van bloeddrukverlagende medicatie.

Selleriezaad verlaagt bloeddruk (en doet nog veel meer)
Extract van selleriezaad kan zorgen voor een forse verlaging van de bloeddruk, plus een verbetering van de cholesterolspiegel en de gevoeligheid voor insuline.

Bloeddruk zakt 3 punten door Pycnogenol
Chinese metastudie.