Opgeladen: 27-2-2022
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Pycnogenol, Plantenextracten
Translation: Blood pressure drops several points during supplementation with Pycnogenol (28-2-2022)

Bloeddruk zakt 3 punten door Pycnogenol

Pycnogenol verlaagt de bloeddruk. Volgens een Chinese metastudie, die in 2018 verscheen in de Iranian Journal of Public Health, zakt door suppletie met Pycnogenol zowel de boven- als de onderdruk met iets meer dan 3 punten.


Volgens een Chinese metastudie, die in 2018 verscheen in de Iranian Journal of Public Health, zakt door suppletie met Pycnogenol zowel de boven- als de onderdruk met iets meer dan 3 punten.


Studie
Onderzoekers van Soochow University traceerden 9 eerder gepubliceerde trials, waaraan in totaal 549 proefpersonen dagelijks 150-200 milligram Pycnogenol hadden gekregen.

In bijna alle studies waren de proefpersonen ziek. Ze hadden diabetes, een hoge bloeddruk of een andere hart- of vaatziekte.

Resultaten
De onderzoekers voegden de uitkomsten van de trials samen en analyseerden ze opnieuw. Zo ontdekten ze dat Pycnogenol zowel de bovendruk [de bloeddruk tijdens het samentrekken van het hart; de systole] als de onderzoek [de bloeddruk tussen twee hartslagen in; de diastole] verlaagde.


Bloeddruk zakt 3 punten door Pycnogenol


Bloeddruk zakt 3 punten door Pycnogenol


Het effect was groter naarmate de trials langer duurden. In trials die langer dan 12 weken duurden was de afname meer dan twee groter dan in trials die korter dan 12 weken in beslag namen.

Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat bestanddelen van Pycnogenol de activiteit van het enzym nitric oxide synthase in de vaatwanden vergroot. Dat betekent dat de vaatwanden meer arginine omzetten in NO, waardoor de vaatwandcellen soepeler worden en de bloeddruk kan verminderen.

Meer studies
In 2020 verscheen in Phytotherapy Research een metastudie met een overeenkomstige strekking. [Phytother Res. 2020 Jan;34(1):67-76.]

Bron:
Iran J Public Health. 2018 Jun;47(6)779-87.

Meer:
Bloeddrukverlaging door beweging vergelijkbaar met verlaging door medicatie (28-12-2018)
Beetje lycopeen verlaagt bloeddruk (5-8-2018)
Hoge bloeddruk? Bietensap helpt (10-2-2015)


Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddruk Chia verlaagt de bloeddruk (maar dat is nog niet alles) Supplement met magnesium verlaagt bloeddruk

Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddruk
Deze metastudie verscheen in 2021 in de American Journal of Clinical Nutrition.

Chia verlaagt de bloeddruk (maar dat is nog niet alles)
Dit Canadese onderzoek is al wat ouder, maar we wilden hem je niet onthouden.

Supplement met magnesium verlaagt bloeddruk
Het effect is niet overweldigend groot, maar groot genoeg om de kans op een beroerte een beetje te verlagen.