Opgeladen: 2-5-2020
Opgeborgen in: Chia, Hart & bloedvaten
Translation: Chia lowers blood pressure (but that's not all) (3-5-2020)

Chia verlaagt de bloeddruk (maar dat is nog niet alles)

Chia verlaagt de bloeddruk (maar dat is nog niet alles)
Een paar eetlepels chia per dag verlagen de bloeddruk. Tot die slotsom komen onderzoekers van de universiteit van Toronto in een humane studie. Daarnaast beschermt chia de bloedvaten nog op een paar andere manieren. Het Canadese onderzoek is al wat ouder, maar we wilden het je niet onthouden.

Chia
Chia is misschien wel de beste voedingsbron van het omega-3-vetzuur alfa-linoleenzuur en zit bovendien bommetjevol voedingsvezels en magnesium. Omdat omega-3-vetzuren, voedingsvezels en magnesium alle drie de bloeddruk verlagen, vroegen de Canadezen zich af wat het effect van chia op de bloeddruk zou zijn.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 20 proefpersonen met diabetes type-2 die medicijnen gebruikten om hun glucosespiegel te reguleren. Gedurende 12 weken kregen de proefpersonen een gezonde voeding, opgevoerd met dagelijks 37 gram chia. Dat zijn 3 royale eetlepels met een kop, of 4 afgestreken eetlepels.

Een deel van de chia was verwerkt in brood. Een ander deel was een poeder, dat de proefpersonen als supplement moesten gebruiken.

Bij een andere gelegenheid kregen de proefpersonen gedurende 12 weken een voeding met net zoveel energie, koolhydraten, vetten en eiwitten. In die periode kregen de proefpersonen geen chia, maar tarwevezels [wheat bran].

Resultaten
Toen de onderzoekers de voedingspatronen met elkaar vergeleken, zagen ze dat de proefpersonen tijdens hun chiaperiode dagelijks 7.4 gram omega-3-vetzuren en 612 milligram magnesium consumeerden. Tijdens de tarwevezelfase was dat respectievelijk 1.1 gram en 424 milligram.

Nadat de proefpersonen gedurende 12 weken chia hadden gebruikt, was hun bloeddruk met enkele punten afgenomen. Het effect was niet extreem, maar statistisch significant.


Chia verlaagt de bloeddruk (maar dat is nog niet alles)


Chiasuppletie verlaagde daarnaast de ontstekingsfactor CRP in het bloed. CRP is een ontstekingsfactor, die niet alleen bij vaataandoeningen, maar ook bij een keur van chronische ziekten en verouderingsprocessen een kwalijke rol speelt.

Tenslotte verlaagde chia de concentratie Von Willebrand-factor in het bloed. Dat is een stollingsfactor. Een chronisch verhoogde concentratie Von Willebrand-factor verhoogt de kans op aderverkalking en trombose.

Een aangeboren te lage concentratie Von Willebrand-factor leidt tot een stollingsziekte waarbij een wond tot gevaarlijk veel bloedverlies kan leiden. De Canadezen vonden echter geen effect op de stollingswaarden van hun proefpersonen.

De onderzoekers vonden evenmin een effect van chia op de glucose- en insulinehuishouding.

Bron:
Diabetes Care. 2007 Nov;30(11):2804-10.

Meer:
Anderhalve gram chia-olie per dag: meer spieren, minder vet (27-9-2019)
Dankzij tussendoortjes met yoghurt en chia gaat afslanken bijna automatisch (26-10-2017)
De opname van omega-3-vetzuren uit chiazaad is prut - eerst malen, die dingen (21-10-2017)
Afslanken gaat beter met een paar eetlepels chia per dag (18-10-2017)


Krachttraining + visolie = verlaging bloeddruk Verbeterde Q10-variant MitoQ verjongt bloedvaten Avocado's zijn nog beter voor hart en bloedvaten dan je denkt

Krachttraining + visolie = verlaging bloeddruk
Als mensen gaan trainen met gewichten, worden ze sterker. Combineren ze hun krachttraining met suppletie met visolie, dan worden ze niet alleen sterker, maar zakt hun bloeddruk - waardoor hun kans op infarcten en beroertes afneemt.

Verbeterde Q10-variant MitoQ verjongt bloedvaten
Als mensen met stijve en versleten bloedvaten elke dag 20 milligram van de Q10-variant MitoQ gebruiken, worden hun bloedvaten jonger. De suppletie maakt de bloedvaten worden soepeler, en vermindert bovendien de cardiovasculaire schade die het 'slechte cholesterol' LDL kan aanrichten.

Avocado's zijn nog beter voor hart en bloedvaten dan je denkt
Avocado's zijn een superieure bron van enkelvoudig-onverzadigde vetzuren. Maar dat is niet het hele verhaal.