Opgeladen: 6-10-2020
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine B
Translation: Vitamin B reduces stress | Meta study (7-10-2020)

Vitamine B vermindert stress | Metastudie

Vitamine B vermindert stress
Volgens de supplementenindustrie zijn supplementen met B-vitamines nuttig tijdens perioden van psychologische stress. En dat zou wel eens kunnen kloppen, suggereert een Australische overzichtsstudie.

Studie
De onderzoekers vonden 18 eerder gepubliceerde wetenschappelijke artikelen waarin proefpersonen B-vitamines kregen, en waarin de effecten van suppletie op de gemoedstoestand in kaart werden gebracht. Toen ze die studies samenvoegden en opnieuw analyseerden, zagen de onderzoekers niets gebeuren.

De onderzoekers beperkten zich vervolgens tot studies met at risk-proefpersonen met veel stress of glutenallergie, bewoners van verzorgingstehuizen en proefpersonen met een hoge bloeddruk, vermoeidheid en een zittende leefstijl. Een beetje een allegaartje, inderdaad. Vervolgens analyseerden de onderzoekers de 8 resterende studies die aan hun aangescherpte criteria voldeden.

De onderzoekers kregen hun geld onder meer van Bayer Healthcare.

Resultaten
Suppletie met B-vitamines had geen effect op het gemoed als geheel, maar verminderde wel de stress die de proefpersonen rapporteerden.


Vitamine B vermindert stress


Vitamine B vermindert stress


Er was een trend dat de B-vitamines in de bestudeerde groepen depressie verminderden, maar die trend was niet significant.

De onderzoekers keken ook expliciet naar het effect van B-vitamines op angst en bezorgdheid, maar vonden toen helemaal niets.

Conclusie
"There is increasing consensus that nutrient status is an important modifiable factor in many neurological and psychiatric conditions", resumeren de onderzoekers. "This present review provides evidence that B group vitamin supplementation (either alone or with a multivitamin) may also benefit mood in healthy and at-risk individuals."

"Further research utilising multiple B vitamins in at-risk groups (with suboptimal nutritional status or subclinical mood disturbances) is warranted."

Bron:
Nutrients. 2019 Sep 16;11(9):2232.

Meer:
Stress? Walnoten en chia houden je cortisolspiegel laag (21-8-2016)
Visolie dempt mentale stress (31-10-2010)
Quercetine remt cortisol na stress (14-5-2009)
Kauwgum maakt alert en vermindert stress (4-5-2009)


Het bewijs: stress maakt dik Stress? Na de training explodeert je cortisolspiegel Koolhydraatarm dieet bij powerlifters: gewichtsverlies zonder krachtverlies

Het bewijs: stress maakt dik
Stress maakt dik. Dat komt niet alleen omdat mensen door stress ongezonder gaan eten, maar ook omdat stress het energieverbruik van je lichaam verlaagt.

Stress? Na de training explodeert je cortisolspiegel
Als je veel psychologische stress hebt in je leven - omdat bijvoorbeeld belangrijke mensen in je omgeving zijn overleden, of omdat je in een scheiding ligt - maakt je lichaam na een workout exponentieel meer cortisol aan dan normaal.

Stress verkort het leven op moleculair niveau
Telomeerstudie.