Opgepoetst: 23-6-2020
Opgeladen: 10-2-2012
Opgeborgen in: Krachttraining, Psychologie
Translation: Boss who does weight training is a nicer boss (14-3-2012)

Een manager die traint met gewichten behandelt zijn mensen beter

De economie is niet optimaal, en in de bedrijven en instellingen staan de managers onder druk. Wie worden daar de dupe van? De mensen die het echte werk doen. Zij krijgen bij elk wissewasje van meneer of mevrouw de manager de spreekwoordelijke emmer darminhoud over zich heen. Maar niet als de manager in kwestie traint of aan yoga doet, ontdekten onderzoekers van Northern Illinois University.

Studie
De onderzoekers ondervroegen studenten met een werkverleden over hun ervaringen met hun managers. Waren de studenten vernederd? Bedreigd? Getreiterd? Waren ze publiekelijk in hum hemd gezet? Kortom: waren ze geconfronteerd met abusive supervision?

Vervolgens spoorden de onderzoekers de managers op, en ondervroegen hen over de stress op hun werk. Liepen ze kans op het mislopen van hun bonus? Viel de verkoop tegen? Haalden ze hun targets niet? Bovendien vroegen de onderzoekers de managers of ze aan sport of yoga deden. Uit de literatuur wisten de onderzoekers dat lichaamsbeweging en yoga psychologische stress kunnen verminderen.

Resultaten
Toen de onderzoekers hun gegevens verwerkten, zagen ze dat managers hun stress afreageerden op hun ondergeschikten - maar niet als die managers geregeld aan lichaamsbeweging deden.


Een manager die traint met gewichten behandelt zijn mensen beter


De hoeveelheid beweging die gestresste managers nodig hebben om zich normaal te blijven gedragen tegenover hun ondergeschikten is niet hoog: minimaal 1-2 keer per week.

Het soort beweging maakte niet uit. Of de managers nu aan krachttraining, aerobics of yoga deden, het maakt hun gedrag tijdens moeilijke omstandigheden minder onaangenaam.

Conclusie
"Our study supports a link between supervisor stress and employee perceptions of abusive supervision", concluderen de onderzoekers, "but this is a link that can be loosened if supervisors engage in the healthy buffering mechanism of a moderate level of physical exercise".

Bron:
J Bus Psychol DOI 10.1007/s10869-011-9255-0.

Meer:
Een paar keer per week een uurtje sporten heft het levensverkortende effect van stress op (8-19-2018)
Stop met tobben, ga krachttrainen (21-5-2015)
Krachttraining heeft mild antidepressief effect, creatine niet (11-12-2013)


Rutine, een mentaal pepmiddel Je humeur verbetert door een voeding met weinig natrium en veel kalium Door fikse dosis vitamine C stopt de tobberd met tobben

Rutine, een mentaal pepmiddel
Suppletie met rutine, een stof die je in praktisch elke vitamineshop kunt kopen, verhoogt binnen een uur de concentratie serotonine en dopamine in je hersenen. Dat betekent een beter humeur en meer doorzettingsvermogen.

Je humeur verbetert door een voeding met weinig natrium en veel kalium
Als je wel eens serieus op dieet bent geweest, dan weet je uit de eerste hand dat een calorie-arm voedingspatroon invloed heeft op je humeur. Onderzoekers van de Australische Deakin University ontdekten dat niet alleen calorieën zo'n effect hebben. Voedingsstoffen als natrium, kalium, magnesium en calcium hebben dat ook.

Door fikse dosis vitamine C stopt de tobberd met tobben
Op zich is er niks mis mee als je een bezorgde, tobberige en angstige persoonlijkheid hebt. Zo'n persoonlijkheid kan ervoor zorgen dat je allerlei riskante situaties ziet aankomen, en kunt omzeilen. Maar als die riskante situaties afwezig zijn, is zo'n eigenschap vooral lastig.