Opgeladen: 6-2-2024
Opgeborgen in: Glucose, insuline & insulineversterkers, Plantenextracten
Translation: Supplementing with berberine makes the almost-diabetic healthier and slimmer (7-2-2024)

Supplement met berberine maakt bijna-diabeet gezonder en slanker

Gezonde mensen met een nog net acceptabele glucosespiegel, die dus nog geen diabetes hebben maar wel misschien bezig zijn het te krijgen, worden gezonder door suppletie met berberine. Bovendien worden ze slanker.


Supplement met bereberine maakt bijna-diabeet gezonder en slanker


Studie
Italiaanse onderzoekers, verbonden aan de universiteit Pavia het producent Indena, experimenteerden met 49 zwaarlijvige volwassenen met een hoge glucosespiegel. Strikt genomen hadden de proefpersonen nog geen diabetes.

De onderzoekers gaven de helft van de proefpersonen gedurende 2 maanden elke dag een placebo. De andere helft kreeg dagelijks, vlak voor de lunch en vlak voor het avondeten, een tablet met een berberinesupplement van Indena. Elke tablet bevatte 550 milligram van een phytosoompreparaat van berberine, goed voor 188 milligram berberine. Je ziet de chemische structuur van berberine hierboven.

Als actieve stoffen zijn verpakt in phytosomen, kan het lichaam ze beter opnemen. Het extract dat de onderzoekers gebruikten, is op de markt als Berberine Phytosome.

Resultaten
In de suppletiegroep verbeterde de manier waarop het lichaam omgaat met glucose. De hoeveelheid glucose in het bloed 's ochtends vroeg verminderde, net als de insulinespiegel. De HOMA-IR, een maat voor de mate van insuline-resistentie, nam af met 26 procent.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Supplement met bereberine maakt bijna-diabeet gezonder en slanker


Tegelijkertijd verbeterden cholesterolwaarden en verminderden de omvang van het middel en de vetmassa met respectievelijk 2 centimeter en 2 kilo. De vetvrije massa bleef constant.

Deze effecten waren statististisch significant - niet alleen binnen de suppletiegroep, maar ook als de onderzoekers ze vergeleken met de veranderingen in de placebogroep. [Tabel]

Conclusie
"The administration of Berberine Phytosome did not result in side effects, supporting its potential use as a natural alternative to pharmacological therapies in the case of impaired fasting blood glucose", resumeren de onderzoekers.

"The results of this study are encouraging."

Bron:
Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2023 Jul;27(14):6718-27.

Meer:
Slik berberine, leef 80 procent langer | Dierstudie (8-5-2021)


Gember is een diabetesmedicijn Zo sterk is de antidiabete werking van fenegriek Dertig gram oesterzwam per dag verlaagt bloeddruk, vergroot gevoeligheid insuline

Gember is een diabetesmedicijn
Mensen die in een voorstadium van diabetes type-2 zitten, en nog geen insuline of andere medicijnen nodig hebben, worden gezonder als ze dagelijks 4 capsules met een gemberextract slikken.

Zo sterk is de antidiabete werking van fenegriek
Supplementen met fenegriek-extract, maar ook gedroogde fenegriek, verbetert de manier waarop het lichaam glucose omgaat met glucose.

Dertig gram oesterzwam per dag verlaagt bloeddruk, vergroot gevoeligheid insuline
Al bij een inname van 30 gram per dag zijn de positieve effecten van oesterzwam aantoonbaar.