Opgeladen: 21-9-2023
Opgeborgen in: Paddenstoelen, Insuline & glucose, Hart & bloedvaten
Translation: Thirty grams of oyster mushroom per day lowers blood pressure and increases insulin sensitivity (22-9-2023)

Dertig gram oesterzwam per dag verlaagt bloeddruk, vergroot gevoeligheid insuline

Oesterzwammen zijn bloeddrukverlagers en insulineversterkers. Al bij een inname van 30 gram per dag zijn de positieve effecten van oesterzwam aantoonbaar.


Dertig gram oesterzwam per dag verlaagt bloeddruk, vergroot gevoeligheid insuline


Studie
Biochemici van Jahangirnagar University in Bangladesh publiceerden in 2013 een experiment waaraan 27 mannen van 32-68 jaar als proefpersoon meewerkten. Alle mannen hadden diabetes-type-2 en een hoge bloeddruk.

Gedurende 3 maanden slikten de mannen 3 keer per dag 2 capsules met gedroogde oesterzwam slikten. In totaal slikten de mannen dus 6 capsules per dag. In elke capsule zat 500 milligram poeder. Er was geen placebogroep.

De onderzoekers hadden hun oesterzwampoeder zelf gemaakt. Ze hadden oesterzwammen gedroogd in de zon, vermalen en in capsules gestopt.

Verse oesterzwam
Verse oesterzwam bestaat voor 90-95 procent uit water. Het droogproces reduceerde het watergehalte tot 5 procent, schrijven de onderzoekers. Dat impliceert dat de 3 gram gedroogde oesterzwam die de proefpersonen dagelijks in de vorm van capsules consumeerden correspondeert met ongeveer 30 gram verse oesterzwam.

Resultaten
Toediening van gedroogde oesterzwam verminderde de systole en diastole met respectievelijk 16 en 10 punten. De afname was statistisch significant.


Dertig gram oesterzwam per dag verlaagt bloeddruk, vergroot gevoeligheid insuline

Dertig gram oesterzwam per dag verlaagt bloeddruk, vergroot gevoeligheid insuline


De nuchtere glucosespiegel nam af met 1.9 punten. De concentratie HbA1c, een merker voor de blootstelling aan een hoge glucosespiegel over een langere periode, verminderde met 1.1 punt.

Geen bijwerkingen
Tijdens het experiment monitorden de onderzoekers de concentratie creatinine in het bloed van de proefpersonen. Dat is een merker voor de gezondheid van de nieren [als je tenminste geen supplementen met creatine gebruikt]. De concentratie creatinine veranderde niet.

Bron:
Bangladesh Journal of Medical Biochemistry, 2013, 6(1), 5-10.

Meer:
Je wordt gezonder als je 4 keer per week oesterzwammen eet (7-3-2023)
Dagelijkse portie oesterzwammen verlaagt glucosespiegel en verbetert cholesterol (24-1-2018)


Polyacetylenen voor diabeten (en bodybuilders) Whey maakt diabeten gezonder Deeltijdvasten als preventief diabetesmedicijn

Polyacetylenen voor diabeten (en bodybuilders)
Polyacetylenen remmen niet alleen kanker, maar kunnen misschien ook de werking van insuline imiteren. In vitro-gegevens.

Whey maakt diabeten gezonder
Diabeten en pre-diabeten kunnen zonder problemen op dagelijkse basis whey gebruiken, zonder dat ze daardoor hun gezondheid in gevaar brengen. Sterker nog...

Deeltijdvasten als preventief diabetesmedicijn
Volgens dit onderzoek verbetert deeltijdvasten de gevoeligheid voor insuline en de bloeddruk.