Opgeladen: 7-3-2023
Opgeborgen in: Paddenstoelen, Hart & bloedvaten
Translation: You will be healthier if you eat oyster mushrooms 4 times a week (8-3-2023)

Je wordt gezonder als je 4 keer per week oesterzwammen eet

Als je al gezond eet, kan je voedingspatroon verder verbeteren door de toevoeging van eetbare paddenstoelen als oesterzwammen aan je dieet. Dat suggereert een kleine humane studie in de International Journal of Medicinal Mushrooms.


Als je al gezond eet, kan je voedingspatroon verder verbeteren door de toevoeging van eetbare paddenstoelen als oesterzwammen aan je dieet. Dat kun je concluderen uit een kleine humane studie die is verschenen in de International Journal of Medicinal Mushrooms.


Studie
Onderzoekers van de Universidad Regional del Sureste in Mexico experimenteerden gedurende 3 maanden met 30 inwoners van het rurale San Miguel Tianguistenco. De proefpersonen waren 18-74 jaar. De onderzoekers vertelden ze hoe ze op basis van lokale producten gezond konden eten.

De onderzoekers verdeelden de proefpersonen in 2 groepen. De ene groep at gewoon gezond, [HD] de tweede groep ook - maar at daarnaast 4 keer per week 250 gram verse oesterzwammen. [HD+Po] De tweede groep consumeerde dus een kilo oesterzwammen per week.

Resultaten
Voordat de suppletieperiode begon, waren er geen statistisch significante verschillen tussen de 2 groepen.

Toen de drie maanden voorbij waren, was de concentratie van de triglyceriden en glucose in het bloed van de proefpersonen afgenomen. Bovendien was er bij de vrouwen sprake van een afname van hoeveelheid visceraal vet.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Als je al gezond eet, kan je voedingspatroon verder verbeteren door de toevoeging van eetbare paddenstoelen als oesterzwammen aan je dieet. Dat kun je concluderen uit een kleine humane studie die is verschenen in de International Journal of Medicinal Mushrooms.


Mechanisme
Oesterzwammen bevatten, net als andere eetbare paddenstoelen, ergosterol en lovastatine. Ergosterol remt de opname van cholesterol uit de voeding, lovastatine [structuurformule hierboven] remt de biosynthese van cholesterol in het lichaam.

De onderzoekers vermoeden dat vooral die twee stoffen het positieve cardiovasculaire gezondheidseffect verklaren.

De verlaging van de glucosespiegel bij mannen is misschien het gevolg van ontstekingsremmende stoffen in oesterzwam, speculeren de Mexicanen. Daardoor zou de gevoeligheid voor insuline kunnen toenemen.

Tenslotte bevatten eetbare padenstoelen chitine. Die remmen de opname van vetten uit de voeding - en daarmee de opname van energie uit voeding. Dat verklaart misschien de afname van het visceraal vet.

Bron:
Int J Med Mushrooms. 2022;24(9):49-61.

Meer:
Ergothioneïne, de longevity-vitamine uit paddenstoelen, helpt dodelijke hart- en vaatziekten voorkomen (30-7-2021)
Dagelijkse portie oesterzwammen verlaagt glucosespiegel en verbetert cholesterol (24-1-2018)


Als je veel calorieen eet, voorkomt shiitake dat je dik wordt Shiitake remt ontstekingen en toename lichaamsvet Afslanken gaat sneller met champignons

Als je veel calorieën eet, voorkomt shiitake dat je dik wordt
Volgens deze dierstudie remt de paddenstoel de groei van de vetweefsels als ratten meer energie binnenkrijgen dan ze kunnen verbranden.

Shiitake remt ontstekingen en toename lichaamsvet
Als je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt, remt een voedingspatroon met veel shiitakes misschien de groei van je vetlagen.

Afslanken gaat sneller met champignons
Er is een voedingstruc waarmee je misschien wel alle gerechten waarin vet gehakt zit gezonder kunt maken zonder dat ze daardoor minder goed gaan smaken.