Opgeladen: 12-1-2024
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Fenegriek, Insuline, glucose, insulineversterkers & diabetes
Translation: Anti-diabetic herb fenugreek makes diabetics healthier (13-1-2024)

Zo sterk is de antidiabete werking van fenegriek

Supplementen met fenegriek-extract, maar ook gedroogde fenegriek, verbetert de manier waarop het lichaam glucose omgaat met glucose. Dat effect is zo sterk, dat diabeten gezonder worden door suppletie met fenegriek. Ook als ze al medicijnen gebruiken.


Zo sterk is de antidiabete werking van fenegriek


Studie
Zuid-Koreaanse wetenschappers, verbonden aan Woosuk University, traceerden in de wetenschappelijke literatuur 10 trials waarin onderzoekers diabeten of prediabeten hadden behandeld met fenegriek. De trials duurden 8-16 weken.

Soms kregen de proefpersonen supplementen met extracten, soms poeder van gedroogde fenegriekzaden. In dat laatste geval varieerden de doses van 2-30 gram per dag. Kregen ze extracten, dan varieerde de doses van 2-6 capsules per dag.

In een aantal trials bestudeerden de onderzoekers het effect van fenegriek alleen, in andere de toegevoegde waarde van fenegriek in combinatie met andere interventies, zoals medicatie of beweging.

Resultaten
Suppletie met fenegriek verlaagde de concentratie glucose 's ochtends vroeg in het bloed, nog voordat de proefpersonen hadden ontbeten. Fenegriek had dit effect op zichzelf, maar versterkte ook het glucoseverlagende effect van medicatie en beweging. Extracten waren effectief, gedroogde zaden ook.

Dat vertellen de figuren hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Zo sterk is de antidiabete werking van fenegriek


Dezelfde vlieger gaat op voor de concentratie glucose in het bloed nadat de proefpersonen een partij glucose hadden geconsumeerd.

Als wij, de samenstellers van dit gratis webmagazijn, niet van die verschrikkelijk nuchtere types waren, dan zouden we stante pede gaan speculeren over toepassing van fenegrieksuppletie in de bodybuilding. Of in post workout nutrition voor sporters. Maar dat doen we dus niet.


Zo sterk is de antidiabete werking van fenegriek


Gecombineerd met medicatie of beweging versterkte suppletie met fenegriek het neerwaartse effect van behandeling op de concentratie HbA1c. Dat wijst op een verbetering van de glucosehuishouding.

Extracten werkten net zo goed als gedroogd poeder van fenegriekzaden.


Zo sterk is de antidiabete werking van fenegriek


Tenslotte waren er aanwijzingen dat suppletie met fenegriek de concentratie van het 'goede cholesterol' HDL verhoogde, en die van de triglyceriden juist verlaagde.

Conclusie
"Adverse events were generally mild gastrointestinal side effects, with no reports of severe adverse events or hepatic or renal toxicity", schrijven de Koreanen.

"These results suggest that fenugreek may be an effective and safe therapeutic option for individuals with type-2 diabetes."

"Further studies are needed to explore its long-term effects and potential benefits for other health outcomes."

Bron:
Int J Mol Sci. 2023 Sep 12;24(18):13999.

Meer:
Calisthenics plus fenegriek = meer kracht, meer spieren, minder lichaamsvet (13-6-2023)
Supplement met fenegriekextract bestrijdt symptomen menopauze (30-4-2022)
Fenegriekextract verhoogt testosteronspiegel in vrouwen (15-2-2020)
Eén capsule per dag met het nieuwe fenegriekextract Furosap verhoogt concentratie vrij testosteron (21-7-2017)
Fenegriek-extract Testofen vertweevoudigt seksuele activiteit in mannelijke veertigplussers (19-2-2016)


Poeder van gedroogde champignons vergroot gevoeligheid voor insuline, vermindert vetmassa Gember imiteert werking insuline | Is gemberthee een sportsupplement? Rutine, een natuurlijk medicijn tegen diabetes

Poeder van gedroogde champignons vergroot gevoeligheid voor insuline, vermindert vetmassa
Als je elke dag een paar theelepels met gedroogd champignonpoeder inneemt, neemt je gevoeligheid voor insuline toe en je vetmassa af. Humaan onderzoek.

Gember imiteert werking insuline | Is gemberthee een sportsupplement?
Glucose verdwijnt fiks sneller uit het bloed in spieren en andere organen na het drinken van een kop gemberthee. Dit effect verklaart misschien waarom door gembersuppletie krachttraining resulteert in meer vetvrije massa.

Rutine, een natuurlijk medicijn tegen diabetes
Rutine vergroot de gevoeligheid voor insuline en verbetert de cholesterolspiegel bij mensen met diabetes type-2.