Opgeladen: 1-7-2023
Opgeborgen in: Plantenextracten, Insuline, glucose & insulineversterkers, Gember
Translation: Ginger enhances insulin sensitivity | Is ginger tea a sports supplement? (2-7-2023)

Gember imiteert werking insuline | Is gemberthee een sportsupplement?

Glucose verdwijnt fiks sneller uit het bloed in spieren en andere organen na het drinken van een kop gemberthee. Dit effect verklaart misschien waarom door gembersuppletie krachttraining resulteert in meer vetvrije massa.


Gember imiteert werking insuline | Is gember een sportsupplement?


Studie
Portugese onderzoekers, verbonden aan het Instituto Universitario Egas Moniz, dienden 24 gezonde proefpersonen 75 gram glucose toe, opgelost in 200 milliliter water. Daarna keken de onderzoekers hoe snel het koolhydraat uit de bloedbaan verdween.

De helft van de proefpersonen dronk pal na de glucose 100 milliliter gemberthee. Dat was de interventiegroep.

Gemberthee
De Portugezen maakten hun gemberthee zelf. Ze gebruikten een recept dat ze vonden in een Australisch artikel dat dateert uit 2000. [Reprod Toxicol. 2000 Nov-Dec;14(6):507-12.] In dat recept was het uitgangsmateriaal geraspte gember. De Portugezen gebruikten echter gemberpoeder, dat niet wezenlijk verschilde van het gemberpoeder in het kruidenrek van de buurtsuper of toko.

Een vuistregel is dat gedroogde kruiden 90 procent van het gewicht verliezen. De Portugezen gebruikten dus 200 milligram per 100 milliliter water, niet 2 gram.


Gember imiteert werking insuline | Is gemberthee een sportsupplement?


Resultaten
De gemberthee reduceerde de hoeveelheid glucose die gedurende de eerste twee uur na inname in het bloed circuleerde met 49 procent.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Gember imiteert werking insuline | Is gemberthee een sportsupplement?


Conclusie
Gember bevat kennelijk stoffen die de gevoeligheid van cellen voor insuline verhogen. Daarover hebben we al eerder geschreven.

De onderzoekers resumeren dat gember gezonde individuen kan beschermen tegen de negatieve effecten van een hoge suikerspiegel. "The present study contributes to the support of the beneficial properties of ginger, suggesting that this herb extract may be effective against hyperglycemic status in nondiabetic subjects", schrijven ze.

Wijzelf denken dat de mogelijkheden van gember nog verder reiken. Gembersuppletie kan de energietoevoer naar de spieren vergroten en daardoor krachttraining effectiever maken. Via hetzelfde mechanisme is gembersuppletie, mits gecombineerd met de toediening van snel opneembare koolhydraten, misschien ook interessant voor duursporters.

Bron:
Foods. 2023 Mar 1;12(5):1037.

Meer:
Gember is een diabetesmedicijn (20-10-2019)
Het gezamenlijke effect van krachttraining en gembersuppletie (11-7-2014)
Gember bij maaltijd verhoogt calorieverbruik (20-6-2012)


Twee gram gember vermindert spierpijn met een kwart Gember verhoogt testosteronspiegel in humane studie Langer leven door gember

Twee gram gember vermindert spierpijn met een kwart
Je hebt een tijd niet getraind, maar nu wil je weer onder het ijzer. Of je wilt gaan experimenteren met een nieuw trainingsschema waarvan je op je vingers kunt uittellen dat je gruwelijk veel spierpijn zult krijgen.

Gember verhoogt testosteronspiegel in humane studie
Humane studies naar de hormonale effecten van gember op testosteron zijn er niet, dachten we. Nou, die zijn er dus wel.

Langer leven door gember
Wormpjes leven twintig procent langer dan normaal door blootstelling aan 6-gingerol, een stof in gember.