Opgepoetst: 10-3-2020
Opgeladen: 8-5-2011
Opgeborgen in: Curcumine, Plantaardige extracten, Ongewone anabole methoden
Translation: Curcumin helps damaged muscle recover faster (13-6-2011)

Beschadigde spieren herstellen sneller door curcumine

Beschadigde spieren herstellen sneller door curcumine
Curcumine, de gele kleurstof in het kerriebestanddeel kurkuma, heeft een spierversterkende werking die vooral tot uitdrukking komt als spieren zich herstellen. Volgens een dierstudie van Emory University uit 1999 versnelt curcumine het spierherstel met maar liefst een factor vijf.

Curcumine en spierherstel
De spierbeschermende werking van curcumine is geen verzinsel van een fabrikant van curcuminepreparaten. Ja, er is een gesponsorde studie waarin sporters sneller herstellen van een training door een supplement met curcumine. Maar ook onderzoekers van het Amerikaanse leger stuitten op spierherstellende effecten van curcumine.

Een recente Franse studie bevestigde de Amerikaanse resultaten.

Studie
Bijna vijftien jaar geleden publiceerden farmacologen van Emory University een dramatisch experiment in AJP - Cell Physiology, dat misschien nog wel overtuigender is dan de meer gesofisticeerde proeven die later verschenen.

In dat onderzoek beschadigden de onderzoekers de kaakspier en de kuitspier tibialis van muizen door extreme kou. Onmiddellijk daarna begonnen de onderzoekers de dieren curcumine toe te dienen. Ze spoten de muizen dagelijks 0.15–0.2 ml vloeistof direct in de dunnedarm. In de vloeistof was curcumine opgelost. Een controlegroep kreeg na de beschadiging geen actieve stoffen.

Resultaten
De onderzoekers maten het herstel van de beschadigde weefsels via de concentratie van embryonic myosin heavy chain [EMHC]. Dat is een merker voor spierherstel. Toen ze de toename van EMHC bepaalden ten op zichte van dieren die geen curcumine kregen ontstond de figuur hieronder.


Beschadigde spieren herstellen sneller door curcumine


Je ziet hieronder het weefsel van de beschadigde kaakspier na 10 dagen. De bovenste foto is van muizen in de controlegroep, de onderste van muizen die dagelijks 20 microgram curcumine/kilogram kregen. Het streepje staat voor een lengte van 100 micrometer.


Beschadigde spieren herstellen sneller door curcumine


In 4 dagen tijd vertoonden de met de optimale dosis curcumine [20 microgram/kilo/dag] behandelde muizen een spierherstel dat de onderzoekers bij onbehandelde muizen pas na 20 dagen aantroffen. Curcumine versnelde het spierherstel dus met een factor vijf.

Conclusie
"Curcumine is the first example of a pharmacological agent with a potent effect on stimulating muscle regeneration after trauma", concluderen de onderzoekers. "Enhanced repair of muscle would be beneficial not only in muscle trauma but also in reconstructive surgery and sports-related injuries."

Bron:
Am J Physiol. 1999 Aug;277(2 Pt 1):C320-9.

Meer:
Curcumine eigenlijk niet antikatabool, maar anabool (1-5-2011)
Curcumine en zijn analogen remmen de omzetting van aminozuren in glucose (10-4-2011)


Combinatie visolie en curcumine activeert anabolisme in inactieve spieren Curcuminesuppletie: meer glycogeen, minder melkzuur, meer uithoudingsvermogen, meer spierkracht Forse dosis curcumin versterkt het effect van training op spieren

Combinatie visolie en curcumine activeert anabolisme in inactieve spieren
Als je spieren niet gebruikt, breekt het lichaam ze af. Suppletie met visolie en curcumine kan die afbraak grotendeels stopzetten, ontdekten onderzoekers van Texas A&M University.

Curcuminesuppletie: meer glycogeen, minder melkzuur, meer uithoudingsvermogen, meer spierkracht
Dat suggereert een Taiwanese dierstudie, waarin een betrekkelijk geringe dosis curcumine het uithoudingsvermogen van labmuizen fors vergrootte.

Forse dosis curcumine versterkt het effect van training op spieren
Sporters die hun uithoudingsvermogen willen vergroten, boeken misschien betere resultaten als ze hoge doses curcumine gebruiken. Suppletie met curcumine is misschien ook interessant voor afslankers die hun overtollige kilo's te lijf gaan door intensieve cardiotraining.