08.05.2011

Beschadigde spieren herstellen sneller door curcumin

Curcumin, de gele kleurstof in het kerriebestanddeel kurkuma, heeft een spierversterkende werking die vooral tot uitdrukking komt als spieren zich herstellen. Volgens een dierstudie van Emory University uit 1999 versnelt curcumin het spierherstel met maar liefst een factor vijf.

De spierbeschermende werking van curcumin is geen verzinsel van een fabrikant van curcuminpreparaten. Ja, er is een gesponsorde studie waarin sporters sneller herstellen van een training door een supplement met curcumin. Maar ook onderzoekers van het Amerikaanse leger stuitten op spierherstellende effecten van curcumin. Een recente Franse studie bevestigde de Amerikaanse resultaten.

Bijna vijftien jaar geleden publiceerden farmacologen van Emory University een dramatisch experiment in AJP - Cell Physiology, dat misschien nog wel overtuigender is dan de meer gesofisticeerde proeven die later verschenen. In dat onderzoek beschadigden de onderzoekers de kaakspier en de kuitspier tibialis van muizen door extreme kou. Onmiddellijk begonnen ze de dieren curcumin toe te dienen. Ze spoten de muizen dagelijks 0.150.2 ml vloeistof direct in de dunnedarm. In de vloeistof was curcumin opgelost. Een controlegroep kreeg na de beschadiging geen actieve stoffen.

De onderzoekers maten het herstel van de beschadigde weefsels via de concentratie van embryonic myosin heavy chain [EMHC]. Dat is een merker voor spierherstel. Toen ze de toename van EMHC bepaalden ten op zichte van dieren die geen curcumin kregen ontstond de figuur hieronder.


Beschadigde spieren herstellen sneller door curcumin


Je ziet hieronder het weefsel van de beschadigde kaakspier na 10 dagen. De bovenste foto is van muizen in de controlegroep, de onderste van muizen die dagelijks 20 microgram curcumin/kilogram kregen. Het streepje staat voor een lengte van 100 micrometer.


Beschadigde spieren herstellen sneller door curcumin


In 4 dagen tijd vertoonden de met de optimale dosis curcumin [20 microgram/kg/dag] behandelde muizen een spierherstel dat de onderzoekers bij onbehandelde muizen pas na 20 dagen aantroffen. Curcumin versnelde het spierherstel dus met een factor vijf.

"Curcumin is the first example of a pharmacological agent with a potent effect on stimulating muscle regeneration after trauma", concluderen de onderzoekers. "Enhanced repair of muscle would be beneficial not only in muscle trauma but also in reconstructive surgery and sports-related injuries."

Bron:
Am J Physiol. 1999 Aug;277(2 Pt 1):C320-9.

Meer:
Curcumin eigenlijk niet antikatabool, maar anabool (1-5-2011)
Kurkuma remt omzetting van aminozuren in glucose (10-4-2011)
De bescheiden niersteenfactor van kurkuma (25-2-2011)