|
Beschermen carotenoïden tegen spierafbraak?
Een hoge inname van carotenoïden als bèta-caroteen beschermt tegen spierafbraak. Dat blijkt een Japanse dierstudie, die in 2013 verscheen in de British Journal of Nutrition. De Japanners, verbonden aan Osaka Prefecture University, gaven hun proefdieren een ongezond hoge dosis bèta-caroteen, die bij mensen averechts kan uitpakken. Maar gelukkig zijn er nog meer carotenoïden - waaraan geen gezondheidsrisico's kleven...
Studie
Een deel van de muizen kreeg via de orale route dagelijks een flinke hoeveelheid bèta-caroteen toegediend [B-Carotene], een ander deel niet [Vehicle].
Resultaten
In het spierweefsel van soleus nam na het doorsnijden van de zenuw de hoeveelheid ubiquitine-conjugaat toe. Ubiquitine-conjugaat is eiwit waaraan de cel ubiquitinemoleculen heeft vastgeplakt. Zo labelt de cel eiwit als 'rijp voor de sloop'.
In de spieren van de muizen die bèta-caroteen hadden gekregen vonden de onderzoekers echter minder ubiquitine-conjugaat dan in de spieren van de muizen in de andere group.
Het eigenlijke sloopwerk gebeurt door eiwitten als Atrogin-1 en MuRF-1. Dat zijn de moleculaire varianten van de shredder en de sloopkogel. In de soleus nam de aanmaak van die eiwitten toe na het doorsnijden van de zenuwbaan, maar de suppletie met bèta-caroteen remde dat proces.
Hoe bèta-caroteen spierafbraak remt weten de Japanners niet precies. Op basis van in vitro-experimenten opperen ze de mogelijkheid dat bèta-caroteen vrije radicalen neutraliseert die in de eerste fase van spierafbraak een rol spelen. Of misschien remt bèta-caroteen FOXO3a, een moleculaire schakelaar die een sleutelrol bij spierafbraak speelt.
Conclusie
Wilde speculatie
Nou zitten er nog allerlei andere stoffen in voeding die chemisch sterk lijken op bètacaroteen, maar niet of nauwelijks kunnen omzetten in vitamine A. Alpha-caroteen bijvoorbeeld, of bèta-cryptoxanthine, of lycopeen, of astaxanthine, of luteïne. Het zou zomaar kunnen dat ook die stoffen spieren tegen afbraak beschermen...
Bron: Meer:
|
|