Opgeladen: 23-3-2023
Opgeborgen in: Suppletie voor meer testosteron, Betaïne, Suppletie voor minder cortisol, Krachttraining, voeding & suppletie
Translation: Betaine increases testosterone, lowers cortisol after strength training (24-3-2023)

Meer testosteron, minder cortisol na krachttraining door suppletie met betaïne

Suppletie met een paar gram betaïne per dag verandert de hormoonhuishouding van krachtsporters. Je zou verwachten dat daardoor de opbouw van spiermassa vlotter verloopt.


Meer testosteron, minder cortisol na krachttraining door suppletie met betaine


Studie
Fysiologen van de University of Guilan in Iran lieten piepjonge mannelijke handballers gedurende 14 dagen dagelijks 2 keer een dosis van 1.25 gram betaïne slikken. Dagelijks gebruikten de sporters dus 2.5 gram betaïne per dag. Het product dat de onderzoekers gebruikten kwam uit de fabrieken van BulkSupplements.com.

Op de laatste dag van de suppletieperiode lieten de onderzoekers de sporters bankdrukken en legpressen.

De onderzoekers bepaalden vlak voordat de suppletieperiode begon hoeveel testosteron en cortisol in het bloed van de proefpersonen circuleerde. Die meting herhaalden ze op de laatste dag van de suppletieperiode, een keertje vlak voordat de proefpersonen gingen trainen en een keertje daarna.

Bij een andere gelegenheid herhaalden de onderzoekers de procedure. Toen slikten de sporters een placebo.

Resultaten
Suppletie met betaïne verhoogde de concentratie testosteron en verlaagde de concentratie cortisol. Die verschuiving zou kunnen betekenen dat de hormoonhuishouding beter geschikt is om spiermassa op te bouwen.


Meer testosteron, minder cortisol na krachttraining door suppletie met betaine

Meer testosteron, minder cortisol na krachttraining door suppletie met betaine

Meer testosteron, minder cortisol na krachttraining door suppletie met betaine

Meer testosteron, minder cortisol na krachttraining door suppletie met betaine


Mechanisme
In een Chinese dierstudie waarin varkens via hun voer betaïne toegediend krijgen, neemt de concentratie betaïne in hun hypothalamus toe. [J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2007 Apr;91(3-4):85-90.]

De hypothalamus is een klier in de hersenen, die stuurhormonen als GnRH en GHRH aanmaakt. GnRH stimuleert via de hypofyse mogelijk de afgifte van testosteron en remt indirect cortisol, speculeren de onderzoekers op basis van dit Chinese onderzoek.

In de zojuist genoemde dierstudie verhoogde suppletie de afgifte van groeihormoon en hielden de varkens meer eiwit vast. Naar effecten op testosteron en cortisol keken de Chinezen niet.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2022 Mar 22;19(1):1-16.

Meer:
Zware voetbaltraining + betaïne = meer testosteron (3-5-2022)
Betaïne stimuleert spiergroei via IGF-1 (4-2-2014)
De anabole werking van betaïne (21-9-2013)


Twee weken betaine | Meer spieren, snellere sprint Meer betaine in je voeding, meer spiermassa Slik betaine, verlies kilo's vet

Twee weken betaïne | Meer spieren, snellere sprint
Als sportieve studentes elke dag 2.5 gram betaïne slikken, neemt hun spiermassa met anderhalve kilo toe en wordt hun vermogen om explosief te bewegen na een uitputtende bewegingssessie significant groter.

Meer betaïne in je voeding, meer spiermassa
Als je niet zwaar fysiek werk doet, of traint met gewichten, verlies je na het dertigste levensjaar elk jaar een beetje spiermassa.

Slik betaïne, verlies kilo's vet
Het is officieel. We hebben er een effectief afslanksupplement bij. Metastudie.