Trimethylglycine stimuleert spiergroei via IGF-1
In inmiddels een dozijn studies stimuleert trimethylglycine - da's hetzelfde als betaïne - spiergroei. Italiaanse onderzoekers, die in vitro-proeven deden met spiercellen, hebben misschien achterhaald hoe trimethylglycine dat voor elkaar krijgt. Volgens de Italianen laat trimethylglycine spiercellen meer receptoren voor IGF-1 aanmaken.
Trimethylglycine
Het is de natte droom van elke fabrikant van grondstoffen. Je produceert een op het eerste gezicht alledaagse stof zonder grote kosten, en ineens staat er in de krant dat het ding allerlei interessante biomedische effecten heeft. Hij tovert spierballen tevoorschijn, laat vetlagen als sneeuw voor de zon verdwijnen en katsjing! Daar rinkelt de kassa.
Bij studies waarin voedingsstoffen zulke wondermooie effecten hebben zijn wij daarom altijd lichtelijk sceptisch. De kans bestaat dat er op de achtergrond een fabrikant bezig is ons te besodemieteren is natuurlijk levensgroot. Dat geldt dubbel en dwars voor het onderzoek naar trimethylglycine.
Trimethylgycine komt uit de reststromen van de suikerindustrie. De suikerindustrie is so-wie-so uiterst bedreven in het masseren van de waarheid, en staat bovendien onder druk omdat consumenten langzaam maar zeker beginnen te begrijpen dat suiker, in de hoeveelheden waarin we het nu consumeren, toxisch is. En als je dan ook nog weet dat diezelfde suikerindustrie bijna alle studies heeft gesponsord waarin trimethylgycine leuke dingen doet voor sporters...
Studie
Het onderzoek dat Pamela Senesi en haar begeleider Ileana Terruzzi hebben gepubliceerd in de Journal of Translational Medicine is nu eens niet bekostigd door de suikerindustrie. En hoewel Senesi keek naar C2C12-spiercellen in reageerbuizen, en niet naar proefdieren of mensen, maakt haar onderzoek een stuk aannemelijker dat fitnessfanaten, bodybuilders en andere krachtsporters inderdaad iets aan trimethylglycine kunnen hebben.
Resultaten
De Italianen lieten nog niet uitontwikkelde spiercellen [myoblasts] ronddobberen in vloeistof, en keken hoe die zich ontwikkelden tot spiervezels [myotubes]. Ze zagen dat de spiervezels meer samentrekkende eiwitten [myosin heavy chain; MyHC] ontwikkelden bij een concentratie van 10 millimol trimethylglycine, en ook nog eens langer werden.
Toen de onderzoekers preciezer gingen kijken wat trimethylglycine gedurende vier dagen - de periode waarin myoblasten zich uitontwikkelen tot volwaardige spiervezels - bij een concentratie van 10 millimol in spiercellen doet, zagen ze dat de verbinding de aanmaak van de receptor voor IGF-1 [IGF-1 R] liet toenemen.
Hoe trimethylglycine de aanmaak van de IGF-1-receptor verhoogt verklapt de studie niet. De onderzoekers vertellen ook niet of een concentratie van 10 millimol in menselijk spierweefsel haalbaar is, en hoeveel trimethylglycine je daarvoor zou moeten innemen.
Conclusie
"Our in vitro work provides the first evidence of possible betaine positive action on skeletal muscle myoblasts differentiation, in particular on the progression of the differentiation process and on myotubes morphology", concluderen de onderzoekers.
"This effect is at least partially mediated by the IGF-1 signaling activation. Our in vitro results are consistent with in vivo data obtained in livestock [Nutr Res Rev. 2005 Jun;18(1):31-48.] [J Sci Food Agric. 2012 Aug 15;92(10):2122-7.] and in humans and may contribute the bench proof for a use of betaine as a dietary supplement in humans."
Bron:
J Transl Med. 2013 Jul 19;11:174.
Meer:
De anabole werking van trimethylglycine (21-9-2013)
Trimethylglycine geeft bodybuilders meer spieren en minder vet (15-9-2013)
Sneller sprinten met trimethylglycine (9-11-2012)
|