Opgeladen: 13-10-2020
Opgeborgen in: Ongewone anabole middelen, Bessen
Translation: An unsuspected muscle food: blueberries (14-10-2020)

Onvermoed spierballenvoer: bosbessen

Onvermoed spierballenvoer: bosbessen
Blauwe bosbessen zijn niet alleen een modieuze super food voor health freaks die hun immuunsysteem en cardiovasculaire gezondheid willen verbeteren. Blauwe bosbessen zijn misschien ook interessant voor sporters die hun spiergroei willen versnellen. Dat suggereert een experimentele humane studie die onderzoekers van Cornell University hebben gepubliceerd in de Journal of Nutrition.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 2 groepen vrouwen. De ene groep bestond uit een dozijn vrouwen van 21-40 jaar, de andere uit 10 vrouwen van 60-79 jaar. Alle vrouwen kregen gedurende 6 weken elke dag 38 gram gevriesdroogde Amerikaanse blauwe bosbessen of blueberries. Vlak voor en tijdens de 6 weken visten de onderzoekers de muscle progenitor cells uit het bloed van de vrouwen, en bestudeerden die in hun laboratorium.

Muscle progenitor cells zijn door het lichaam geproduceerde stamcellen, die kunnen worden opgenomen door spierweefsels en kunnen uitgroeien tot volwaardige spiercellen. [Am J Stem Cells. 2012 Nov 30;1(3):253-63.]

Het onderzoek is betaald door de US Highbush Blueberry Council, [ushbc.org] een organisatie van en voor telers van blueberries.

Resultaten
In het bloed van de jongere vrouwen verhoogden bosbessen het aantal muscle progenitor cells, maar bij de oudere vrouwen hadden de bessen geen effect.


Onvermoed spierballenvoer: bosbessen


Onvermoed spierballenvoer: bosbessen


De bosbessen leken het zuurstofverbruik in de muscle progenitor cells te verhogen. De cellen worden dus actiever.

Hoe bosbessen misschien de spiergroei kunnen bewerkstelligen, wordt duidelijk in de figuur hieronder. In de muscle progenitor cells verhoogden bosbessen de concentratie van het beschermende longevity-enzym SIRT1. Bij de welingelichte lezers van dit webmagazijn welbekend.


Onvermoed spierballenvoer: bosbessen


Conclusie
"In younger women, dietary interventions could be a feasible strategy to improve muscle progenitor cells function and thus muscle regeneration, through altering the serum environment", concluderen de onderzoekers.

Bron:
J Nutr 2020;150:2412-8.

Meer:
Schaaltje bosbessen beschermt tegen hartinfarct (28-6-2019)
Immuunsysteem sporters en bankzitters sterker door schaaltje bosbessen per dag (1-8-2017)
Bosbessen hebben een antioestrogene werking (6-1-2014)


Zwarte peperextract PipeNig-FL stimuleert spiergroei, remt lichaamsvet Dimethoxyflavone uit zwarte gember is een verjongingsmedicijn voor spieren Meer vitamine C, meer spieren

Zwarte peperextract PipeNig-FL stimuleert spiergroei, remt lichaamsvet
Een nieuw extract van zwarte peper - Piper nigrum in het Latijn - kan sporters misschien helpen om meer spiermassa op te bouwen en tegelijkertijd de groei van hun vetmassa af te remmen.

Dimethoxyflavone uit zwarte gember is een verjongingsmedicijn voor spieren
Het flavonoid dimethoxyflavone, dat voorkomt in Kaempferia parviflora, kan mensen op middelbare leeftijd misschien net zo gespierd en fit maken als toen ze nog piepjong waren.

Meer vitamine C, meer spieren
Hoe meer vitamine C er in je voeding zit, hoe meer spieren je hebt. Epidemiologie.